Στη Μπιενάλε της Βενετίας παρουσιάστηκε το κουφάρι ενός αλιευτικού από την Τυνησία, το οποίο στις 18 Απριλίου του 2015 βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης και οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 800 πρόσφυγες.

Για την παρουσίαση του σκάφους ως κεντρικό έκθεμα της φετινής Μπιενάλε της Βενετίας υπεύθυνος είναι ο Ελβετός καλλιτέχνης Christoph Büchel και αποτελεί μέρος του πρότζεκτ που ονομάζει «Barca Nostra», δηλαδή «Το σκάφος μας».

Το ψαράδικο είχε ναυπηγηθεί για πλήρωμα 15 ατόμων. Τον Απρίλιο του 2015 μετέφερε εκατοντάδες πρόσφυγες. Στις 18 Απριλίου σε απόσταση 96 χιλιομέτρων από τη Λιβύη και 193 χιλιομέτρων από την ιταλική νήσο Λαμπεντούζα, συγκρούστηκε με πορτογαλλικό φορτηγό πλοίο, στα διεθνή ύδατα και βυθίστηκε. Μόνο 27 άτομα διασώθηκαν.

Ανασύρθηκε από τον βυθό από το ιταλικό ναυτικό και αργότερα παραδόθηκε στην κοινότητα της Αουγκούστα, η οποία συνεργάζεται με τον Christoph Büchel στο πρότζεκτ «Barca Nostra».

Μία εγκατάσταση-μνημείο για τους πρόσφυγες στη Μπιενάλε

Η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών. Ενδεικτικά, ο καλλιτέχνης Banu Cennetoğlu έχει καταρτίσει κατάλογο 35.597 προσφύγων που σκοτώθηκαν είτε εντός είτε εκτός των συνόρων της Ευρώπης από το 1993 έως το Σεπτέμβριο του 2008, τον οποίο παρουσίασε πέρυσι στη Μπιενάλε του Λίβερπουλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here