Μουδιασμένος παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις εξελίξεις στην «καρδιά» των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την εισβολή οπλισμένων οπαδών του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο με στόχο να εμποδίσουν την κύρωση της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της χώρας.
Το πρωτοφανές περιστατικό αποτελεί μια απειλή για τη Δημοκρατία των ΗΠΑ και καταδεικνύει εμφανώς όχι μόνο την διαχειρισιακή ανικανότητα της κρίσης (αστυνομικοί βοήθησαν τους διαδηλωτές να εισχωρήσουν στο κτίριο, ενώ υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην ανταπόκριση της Εθνοφρουράς στο περιστατικό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις διαδηλωτές) αλλά και τον εθνικό διχασμό που έχει επιφέρει με την πολιτική και τις «κραυγές» του.
Ενώ η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τα όσα εξελίχθησαν χθες, Τετάρτη 6/1, στο λίκνο της Δημοκρατίας των ΗΠΑ, στο εσωτερικό της χώρας δεν φαίνεται να υπάρχει επίγνωση του πλήγματος που έχει υποστεί η χώρα.

Δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο δημοσκοπικών ερευνών YouGov  (σε δείγμα 1.397 ατόμων) αποκαλύπτει ότι το 20% των Αμερικανών πολιτών τάσσεται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο και ένα ποσοστό 42% με 50% αντιτίθεται στην απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία. Το 62% των ψηφοφόρων αποδέχονται ότι η επίθεση αποτελεί απειλή για το πολίτευμα και το 71% αντιτίθενται στην κίνηση (οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές ωστόσο εμφανίζονται διχασμένοι).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ένας στους πέντε ψηφοφόρους τάσσεται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο. Σε αυτό το ποσοστό το 45% ανήκουν στους υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Όσον αφορά τον υπεύθυνο για όσα εξελίχθησαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Ουάσιγνκτον, όπου το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ευθύνη βαρύνει τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ.

Ένα ποσοστό ψηφόρων που κυμαίνεται από 42% έως 50% υποστηρίζει ότι θα ήταν ανάρμοστο να απομακρυνθεί ο Τραμπ εσπευσμένα από την εξουσία, βάσει της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του.

Στο ερώτημα εάν οι οπαδοί του Τραμπ που προέβησαν στην πρωτοφανή επίθεση είναι εξτρεμιστές, τρομοκράτες, εγκληματίες ή πατριώτες (με δυνατότητα επιλογής παράπανω από μίας απάντησης), το 52% θεωρεί ότι είναι εξτρεμιστές, το 49% επέλεξε τρομοκράτες, το 41% εγκληματίες και υπάρχει κι ένα 15% που τους θεωρεί πατριώτες:

Τέλος, στο ερώτημα εάν η εισβολή στο Καπιτώλιο αποτελεί απειλεί για τη Δημοκρατία των ΗΠΑ, έξι στους δέκα υποστηρίζουν πώς αποτελεί.
Νεοναζί με μπλουζάκια Αουσβιτς μεταξύ των εισβολέων στο Καπιτώλιο

Ο φακός και τα τηλεοπτικά πλάνα εστίασαν κυρίως σ’ έναν μεσήλικα άνδρα ο οποίος φορούσε μπλούζα που έγραφε «Camp Auschwitz» που συνοδευόταν από το logo «η εργασία απελευθερώνει». Είναι η γνωστή φράση που υπήρχε έξω από το κολαστήριο του Άουσβιτς στην Πολωνία στο οποίο θανατώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εβραίων.

Διαβάστε επίσης: Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ και η ενίσχυση του Χίτλερ στην εξουσία. Η επίθεση στο γερμανικό κοινοβούλιο ήταν ναζιστική προβοκάτσια ή ενέργεια ενός Ολλανδού κομμουνιστή;

Ενας άλλος «όπαδός» φορούσε μπλουζάκι που είχε τα αρχικά 6MNE. Τα αρχικά αυτά μαζί με τον αριθμό 6 αντιστοιχούν στη φράση «6 Million Weren’t Enough» η οποία φυσικά αναφέρεται στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Κάποιοι εν έτει 2021 πιστεύουν ότι θα έπρεπε να εξοντωθούν και άλλοι Εβραίοι κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Ηταν φανερό λοιπόν ότι μερίδα των εισβολέων δεν είχε καμία σχέση με τη δημοκρατία. Αντίθετα μάλλον πρόκειται για καθαρούς νεοναζί οι οποίοι ονειρεύονται πραξικοπήματα και παραμονή του εκλεκτού τους στην εξουσία κατά ευθεία παραβίαση του Συντάγματος.

Συνεχίστε στο podstories από τη Μηχανή του Χρόνου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here