Ήταν η τελευταία μέρα μιας πολύχρονης ανασκαφής στην Αίγυπτο. Η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα πέρασε περισσότερα από 14 χρόνια κάνοντας ανασκαφές στους κήπους Σαλαλάτ, ένα δημόσιο πάρκο στην καρδιά της Αλεξάνδρειας, όπου αναζητούσε ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου που θα την οδηγούσαν στον τάφο του, ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια του κόσμου.

Την τελευταία στιγμή εμφανίστηκε μπροστά της ένα στοιχείο που ανέτρεψε όλη την έρευνά της.
Οι βοηθοί της Παπακώστα εντόπισαν μέσα σε λάσπες ένα κομμάτι από λευκό μάρμαρο και την κάλεσαν να το επιθεωρήσει.
«Όταν το άκουσα, άρχισα να προσεύχομαι. Ήλπιζα ότι δεν ήταν απλώς ένα κομμάτι από μάρμαρο».
Και οι προσευχές της εισακούστηκαν. Το μάρμαρα προερχόταν από άγαλμα των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων που έφερε κάθε σφραγίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Έτσι, αποφάσισε να συνεχίσει την ανασκαφή στην περιοχή. Επτά χρόνια αργότερα, η Καλλιόπη Παπακώστα που διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνών του Αλεξανδρινού Πολιτισμού, έσκαψε σχεδόν 10 μέτρα κάτω από τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια και αποκάλυψε τη βασιλική συνοικία της αρχαίας πόλης.

Ξεχασμένοι εδώ και αιώνες, οι τοίχοι ενός μνημειώδους κτιρίου που χρονολογείται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκαν στην Αλεξάνδρεια

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν τα αρχικά θεμέλια της Αλεξάνδρειας», λέει ο αρχαιολόγος Φρέντρικ Χιέμπερτ.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι
το σημείο μπορεί να κρύβει ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα της αρχαιολογίας, τον χαμένο τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. σε ηλικία 32 ετών και η ταφή εξακολουθεί να αποτελεί ένα αίνιγμα.
Πιστεύεται ότι το σώμα του Αλέξανδρου θάφτηκε πρώτα στην αρχαία πόλη Μέμφιδα της Αιγύπτου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια, όπου τιμήθηκε σαν θεός.
Αλλά η Αλεξάνδρεια και ο τάφος του Μέγα Αλεξάνδρου δέχτηκαν το χτύπημα της φύσης. Το 365 μ.Χ ένα τσουνάμι έπληξε την περιοχή. Ακολούθησαν ισχυροί σεισμοί και η στάθμη του νερού της θάλασσας ανέβηκε.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα νερά του Δέλτα του Νείλου, όπου βρίσκεται η Αλεξάνδρεια, προκάλεσαν τη σταδιακή βύθιση της αρχαίας πόλης. Κατέβαινε έως 0,25 εκατοστά τον χρόνο.
Παρόλο που η αρχαία πόλη επέζησε, τα θεμέλιά της σιγά σιγά θάφτηκαν και ξεχάστηκαν. Μαζί της και ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αν και αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Στράβωνας και ο Λέων ο Αφρικανός, είχαν περιγράψει τον τάφο του στα κείμενά τους, η τοποθεσία του παραμένει ένα μυστήριο.
Έχουν γίνει περισσότερες από 140 επίσημα καταγεγραμμένες ανασκαφές για την ανακάλυψή του, που όμως όλες απέτυχαν.

Όμως, η Καλλιόπη Παπακώστα συνεχίζει να ελπίζει. Κάνει ανασκαφές με οδηγό της αρχαία κείμενα και έναν χάρτη του 19ου αιώνα της Αλεξάνδρειας.
Χρησιμοποιεί επίσης σύγχρονη τεχνολογία, όπως
εξειδικευμένη ηλεκτρική τομογραφία (ERT) για να εντοπίσει το κατάλληλο σημείο για εκσκαφή. Τα μηχανήματα ERT ελέγχουν την αντίσταση του εδάφους και ανιχνεύουν υπόγεια αντικείμενα.
Με αυτά τα εργαλεία στα χέρια της, η Παπακώστα και η ομάδα της αποκαλύπτουν όλο και περισσότερα σημεία της
αρχαίας βασιλικής συνοικίας της πόλης, συμπεριλαμβανομένου ενός ρωμαϊκού δρόμου και των ερείπια ενός τεράστιου δημόσιου κτηρίου που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τάφο του Αλεξάνδρου.

 «Είμαι χαρούμενη που δεν τα παράτησα» ανέφερε η Παπακώστα.
Η αρχαιολόγος έχει σχεδιάσει ένα περίπλοκο σύστημα αντλιών και σωληνώσεων για να διατηρήσει την περιοχή ξηρή ώστε να συνεχίζονται οι ανασκαφές.
«Είναι σπάνιο να βλέπεις κάποιον που έμεινε στην ίδια περιοχή για 21 χρόνια» ανέφερε ο αρχαιολόγος Φρέντρικ Χιέμπερτ και παρομοίασε την Ελληνίδα αρχαιολόγο με έναν μποξέρ που πέφτει κάτω αλλά ξανασηκώνεται.
Η Παπακώστα πιστεύει ότι είναι κοντά στην ανακάλυψη του τάφου. «Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να τον εντοπίσεις,
αλλά σίγουρα είμαι στο κέντρο της Αλεξάνδρειας στη βασιλική συνοικία και όλα είναι υπέρ μου».
Οι εικόνες και οι πληροφορίες από National Geographic

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here