Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαφαίνεται πως οι εργασίες του Oruc Reis θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε:

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, δήλωσε πως «το Oruc Reis μέχρι τέλους του μήνα είναι εκεί. Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών»

Ο Καλίν πρότεινε και «κοινές έρευνες και κοινές γεωτρήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 21 Νοεμβρίου η Άγκυρα εξέδωσε Navtex, παρατείνοντας τις έρευνες του Oruc Reis, που προγραμματιζόταν να ολοκληρωθούν στις 23 Νοεμβρίου.

Η απάντηση της Αθήνας

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτήριζε «παράνομη» την τουρκική, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδίκασε τη νέα παράνομη τουρκική Navtex, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας, όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ακυρώνει στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Χαμί Ακσόι, απάντησε στην καταδίκη του ελληνικού ΥΠΕΞ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του:

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ακόμη μία ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς και τις αντιρρήσεις του σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα του Oruc Reis που πραγματοποιείται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί με έξι ανακοινώσεις του υπουργείου μας από τον περασμένο Ιούλιο. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες».

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Οι άγιοι των Κουρελιών. Το πανάρχαιο παγανιστικό έθιμο που ακολούθησαν χριστιανοί και μουσουλμάνοι για να θεραπευτούν. Που επιβιώνει η πρακτική με τα τζάτζαλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here