“Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι…”. Ποια ήταν η βελούδινη φωνή του 141, που οι ηλικιωμένοι ευχαριστούσαν και οι νέοι τη φλέρταραν. Δείτε το σπάνιο μηχάνημα εκφώνησης, όπως σώζεται σήμερα (βίντεο)

“Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι…”. Ποια ήταν η βελούδινη φωνή του 141, που οι ηλικιωμένοι ευχαριστούσαν και οι νέοι τη φλέρταραν. Δείτε το σπάνιο μηχάνημα εκφώνησης, όπως σώζεται σήμερα (βίντεο)
«Στο επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι…». Η βελούδινη γυναικεία φωνή ακουγόταν στο ακουστικό, κάθε φορά που κάποιος πληκτρολογούσε τον αριθμό 141.

Ανά δέκα δευτερόλεπτα, η Πιπίτσα Παΐσιου, όπως λεγόταν η γυναίκα με τη «βελούδινη» φωνή, ανακοίνωνε τη νέα ώρα.

Εκατομμύρια Έλληνες βασίζονταν πάνω της για να συντονίσουν σωστά το ξεκούρδιστο ρολόι τους, φτάσουν στην ώρα τους στο ραντεβού, να πάρουν τα φάρμακά τους, να προλάβουν το τρένο ή το μπακάλικο της γειτονιάς πριν κλείσει.

Πολλοί νόμιζαν ότι η ηχογραφημένη φωνή στο ακουστικό ανήκε σε πραγματική τηλεφωνήτρια και της απαντούσαν.

Οι πιο ηλικιωμένοι συνήθως την ευχαριστούσαν για την εξυπηρέτηση, ενώ οι νεότεροι πολλές φορές την κορόιδευαν, την έβριζαν ή ακόμα και τη φλέρταραν.

ο θρυλικός μηχανισμός του ΟΤΕ που μετέδιδε το ηχογραφημένο μήνυμα με την ώρα. Ο συνδρομητής το μόνο που έκανε ήταν να καλέσει τους τρεις αριθμούς 141

Ο θρυλικός μηχανισμός του ΟΤΕ που μετέδιδε το ηχογραφημένο μήνυμα με την ώρα. Ο συνδρομητής το μόνο που έκανε ήταν να καλέσει τον αριθμό 141

Άλλωστε η φωνή δεν επιλέχθηκε τυχαία. Είχε γίνει κάστινγκ από τον ΟΤΕ, έτσι ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη χροιά, η πιο ταιριαστή φωνή.

Στο τέλος, από δέκα τηλεφωνήτριες, επιλέχθηκε η Καλλιόπη Παΐσιου, γνωστή και ως Πιπίτσα.

Η φωνή της ηχογραφήθηκε να εκφωνεί τις ώρες και τα λεπτά της ημέρας και στη συνέχεια, τοποθετήθηκε πάνω σε έναν μεταλλικό κύλινδρο που περιστρεφόταν.

Δίπλα στον κύλινδρο, υπήρχε ένα ρολόι μεγάλης ακρίβειας. Κύλινδρος και ρολόι ήταν συγχρονισμένοι, έτσι ώστε κάθε δέκα δευτερόλεπτα που περνούσαν, να ακούγεται η ηχογραφημένη φωνή της Παΐσιου, που έλεγε την ώρα τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα.

Για 25 χρόνια, περίπου, όποτε κι αν καλούσε κάποιος το 141, θα άκουγε την «ακούραστη» Παΐσιου να λέει: «Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι…»

Δείτε στο βίντεο το ειδικό μηχάνημα από το οποίο γινόταν η εκφώνηση. Είναι ένας σπάνιος μηχανισμός που μπορείτε να τον δείτε στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στην Ν.Κηφισιά.

Το μηχάνημα λειτουργούσε 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα.

Σήμερα μπορείτε να δείτε από κοντά τη συσκευή που μετέδιδε την ώρα  στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.

Πληροφορίες : Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Παρακαλώ, περιμένετε στο ακουστικό σας». Η φράση που έγινε σήμα κατατεθέν των ελληνικών τηλεπικοινωνιών. Δείτε τη συσκευή του ιστορικού αριθμού «131» 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu