Η SWAT αποτελεί την πιο επίλεκτη μονάδα της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας και  θεωρείται μια από τις καλύτερες αστυνομικές μονάδες στον κόσμο, έστω και αν σε αυτό συμβάλει και η προβολή της από το Χόλιγουντ.
                                                           Το έγκλημα του Τζόζεφ Γουίτμαν προάγγελος για τη δημιουργία της μονάδας

Ο Τζόζεφ Γουίτμαν νεκρός Πηγή εικόνας Wikimedia Commons

Τη 1η Αυγούστου 1966, ο Charles Jozeph Whittman προκάλεσε σοκ στην αμερικανική κοινή γνώμη σκοτώνοντας τη σύζυγο και τη μητέρα του, στο σπίτι του στο Τέξας . Στη συνέχεια οχυρώθηκε στον 28ο όροφο, του πανεπιστημίου του Τέξας και μέσα σε μιάμιση ώρα σκότωσε άλλους 14 ανθρώπους ενώ τραυμάτισε άλλα 32 άτομα. Ο Whittman τελικά σκοτώθηκε από 2 αστυνομικούς, που εισέβαλαν στο ξενοδοχείο.
Τόσο αυτό όσο και άλλα περιστατικά οδήγησαν τις αρχές στην απόφαση ότι το έγκλημα αλλάζει και πρέπει να δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα με γνώσεις και εκπαίδευση, που θα ξέρει τι πρέπει να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Το θέμα ήταν η προστασία των πολιτών και των ίδιων των αστυνομικών που είχαν εντελώς διαφορετική εκπαίδευση.
Η ιδέα ανήκε στον  αξιωματικό της αστυνομίας  John Nelson ο οποίος την παρουσίασε στον επιθεωρητή του FBI  Dary f Gates. Ο Gates  ενέκρινε την πρόταση και μια ομάδα αξιωματικών άρχισε να εκπαιδεύεται, στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.
Έτσι δημιουργήθηκε η SWAT (Special Weapons and Tactics), που αρχικά αποτελούνταν από 60 αστυνομικούς. Όλοι είχαν προσφερθεί να υπηρετήσουν εθελοντικά.Το 1971 δημιουργήθηκε το πρώτο κέντρο εκπαίδευσης. Αποστολή του σχολείου ήταν να εκπαιδεύσει τα στελέχη της επίλεκτης αυτής μονάδας, πάνω σε δύσκολες καταστάσεις (π.χ Ομηρίες πολιτών).

Η πρώτη αποστολή της SWAT

Τη 4η Φεβρουαρίου 1974 άγνωστοι εισέβαλαν σε σπίτι στο Berkeley της Καλιφόρνια και απήγαγαν την φοιτήτρια Patty Hearst.
Η Hearst απήχθη από την ομάδα «Ηνωμένες ομοσπονδιακές δυνάμεις του απελευθερωτικού στρατού» μια αριστερή τρομοκρατική οργάνωση που δραστηριοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 1973-1975, και είχε κηρύξει πόλεμο στην αμερικανική κυβέρνηση.

Η Hearst προερχόταν από μια πλούσια και παντοδύναμη εκδοτική οικογένεια της περιοχής του Λος Άντζελες. Οι απαγωγείς της ζήτησαν  λίτρα για την απελευθέρωση της. Τελικά έγινε μέλος της οργάνωσης ή ήταν ήδη κατά την «απαγωγή» της και η οργάνωση δημοσίευσε βίντεο στις 3 Απριλίου 1974 στο οποίο υποστήριζε ότι η Heast είχε αλλάξει όνομα, ήταν μέλος της και συμμετείχε σε ενέργειες όπως ληστείες τραπεζών.

Η σύλληψη της

Στις 16 Μαΐου δυο μέλη της οργάνωσης έκλεψαν όπλα και πυρομαχικά από ένα κατάστημα, η αστυνομία αφού ενημερώθηκε άρχισε να παρακολουθεί το φορτηγό. Την επόμενη μέρα το σπίτι των συγκεκριμένων μελών περικυκλώθηκε από πάνοπλους αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων και μέλη της SWAT. Σύμφωνα με πληροφορίες του FBI στο συγκεκριμένο οίκημα βρίσκονταν και η Patricia Campbell Hearst. Ακολούθησε επιχείρηση στην οποία συνελήφθησαν 6 άτομα αλλά όχι η Hearst, η οποία κατάφερε να δραπετεύσει.
Την συνέλαβαν στις 18 Σεπτεμβρίου 1975 στο Σαν Φραντσίσκο. Διαβάστε εδώ την ιστορία της υπόθεσης και την δικαστική περιπέτεια που ακολούθησε, με την οικογένεια της να υποστηρίζει ότι ήταν αθώα.

Η δράση της τη δεκαετία 1980-1990

Τη δεκαετία του 80 η μονάδα οπλίστηκε με τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ παράλληλα εκπαίδευε και ελεύθερους σκοπευτές. Παράλληλα ξεκίνησε μια διαρκής προσπάθεια για τη καταπολέμηση των ναρκωτικών που μάστιζαν τις ΗΠΑ.

Σήμερα η SWAT αποτελεί την πιο επίλεκτη μονάδα του FBI. Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Η Swat  την 11η Σεπτεμβρίου

Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου αποτέλεσε τομή στην ιστορία του FBI γενικότερα, αλλά και της SWAT ειδικότερα. Η μονάδα άρχισε να ερευνά για τους αεροπειρατές, ενώ πολλοί πράκτορες υποστηριζόμενοι από μέλη της SWAT, έφτασαν στα σημεία της συντριβής των αεροσκαφών. Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν στην μετατροπή της SWAT  σε αντιτρομοκρατική μονάδα.

Η σφαγή στη Βινέτκα του Λος Άντζελες

Το 2008 η μονάδα ενεπλάκη σε υπόθεση ανθρωποκτονίας στη πόλη Βινέτκα τος Λος Άντζελες. Ένας άντρας σκότωσε 3 συγγενείς του, αμέσως άντρες της SWAT περικύκλωσαν το σπίτι. Ο δράστης ήταν ένας νεαρός ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Οι άντρες της SWAT οργάνωσαν επιχείρηση συλλήψεως του, η οποία όμως είχε ολέθρια αποτελέσματα. Ο αξιωματικός Ράνταλ Σίμονς σκοτώθηκε από τα πυρά του δράστη και ο αξιωματικός Τζέιμς Βένστρα τραυματίσθηκε σοβαρά.

Ο Σίμονς αποτελεί το πρώτο νεκρό στην ιστορία της SWAT, ο δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία. Οι δυο αστυνομικοί υπηρετούσαν 25 χρόνια στη συγκεκριμένη μονάδα.

Η δράση της μονάδας στο πόλεμο του Ιράκ

Το 2010  μέλη της μονάδας  έφτασαν στο Ιράκ και εγκαταστάθηκαν στη Βαγδάτη όπου είχαν ως αποστολή τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Huthaifa al-Batawi γνωστού και ως εμίρη της Βαγδάτης. Ο ανώτερος αξιωματικός της Αλ Κάιντα, συντόνισε σύμφωνα πάντα με τους αμερικανούς  την επίθεση στην εκκλησία των καθολικών όπου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι το 2010.
Η επιχείρηση διεξήχθη το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Αμερικανοί και Ιρακινοί αστυνομικοί  επιτέθηκαν στο συγκρότημα στην επαρχία Καράντα  στη Βαγδάτη. Στην επιχείρηση σκοτώθηκαν ο Al Batawi μαζί με 10 μαχητές του. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών σκοτώθηκαν περίπου 100 όμηροι που είχαν απαχθεί από την Αλ Κάιντα και βρίσκονταν στο συγκρότημα.
Οι Αμερικανοί αστυνομικοί είχαν επιβαρυνθεί πέρα από την εκτέλεση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και με την εκπαίδευση της Ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ αποτελεί πρότυπο για πολλές ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας σε όλο τον κόσμο.

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Πόσα θύματα θρήνησε η Ελλάδα στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο των εκατομμύριων νεκρών. Ποιές ήταν οι μεγάλες μάχες του ελληνικού στρατού και τι κέρδισε σε εδάφη (χάρτης)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here