Μετά από σαράντα έξι χρόνια συνελήφθη ο “μπόμπερ” που το 1974 ανατίναξε δύο παμπ του Μπέρμιγχαμ, με θλιβερό απολογισμό 21 νεκρούς.

Ο άνδρας συνελήφθη στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου. Οι βομβιστικές επιθέσεις, οι αιματηρότερες που πραγματοποιήθηκαν στο έδαφος της Βρετανίας στα 30 χρόνια της σύγκρουσης στην Βόρεια Ιρλανδία, είχαν αποδοθεί τότε στον IRA. Μία πρώτη έρευνα της αστυνομίας των Μίντλαντ είχε οδηγήσει στην σύλληψη έξι ανθρώπων και στην καταδίκη τους σε ισόβια κάθειρξη το 1975, σε μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες στην ιστορία της Βρετανίας.

Διαβάστε ακόμα : Η πολύνεκρη επίθεση του ΙΡΑ σε δυο παμπ που κόστισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους. Έξι Ιρλανδοί καταδικάσθηκαν, αλλά αθωώθηκαν μετά από 16 χρόνια φυλάκισης

Επισημαίνεται ότι οι «Εξι του Μπέρμιγχαμ» αθωώθηκαν το 1991, αφού είχαν περάσει 16 χρόνια στην φυλακή, κατά την διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, το οποίο τελικά έκρινε ότι οι αστυνομικοί είχαν αποσπάσει τις ομολογίες τους με βάση κατασκευασμένες μαρτυρίες.

Μετά από εξαντλητικά βασανιστήρια τα οποία περιελάμβαναν στέρηση φαγητού και ύπνου, απειλές, ξύλο, εικονικές εκτελέσεις και σκυλιά να τους τρομοκρατούν, οι τέσσερις από τους έξι αναγκάστηκαν να υπογράψουν τις ομολογίες τους. Για δύο από αυτούς, οι εξετάσεις των αρχών «έδειξαν» ότι είχαν υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών στα χέρια τους. Όλοι πάντως δήλωναν αθώοι. Στη δίκη οδηγήθηκαν το 1975 με κατηγορίες για φόνο, συνωμοσία και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Η κακοδικία ήταν παραπάνω από εμφανής, καθώς απλές και αβάσιμες ενδείξεις χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία.

Οι βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατά των παμπ Mulberry Bush και The Tavern στις 21 Νοεμβρίου 1974. Ο IRA δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη.

Η νέα σύλληψη εντάσσεται στο πλαίσιο της επανάληψης της έρευνας για τις επιθέσεις τον Φεβρουάριο 2019, αφού σειρά ερευνών που πραγματοποιήθηκαν το 2016 αποκάλυψε ότι η αστυνομία γνώριζε τις προετοιμασίες της επίθεσης, αλλά επέτρεψε την πραγματοποίησή της.

Ωστόσο, άλλη έρευνα του 2019 έφθασε στο συμπέρασμα ότι οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί από τον Προσωρινό IRA και ότι η προειδοποίηση που έδωσε δεν ήταν αποτελεσματική. Αυτή η έρευνα απάλλαξε επίσης την αστυνομία από τις ευθύνες της για το συμβάν.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Η βομβιστική επίθεση του IRA με θύματα στρατιώτες και άλογα σε δύο πάρκα στο Λονδίνο. Ο Σέφτον, το άλογο που επιβίωσε έγινε σύμβολο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here