Μέσα στην ημέρα αναμένεται να διαβιβαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσω του Αρείου Πάγου, το απόσπασμα της απόφασης του δικαστηρίου που αφορά την καταδίκη σε κάθειρξη 13 ετών και την έκτισή της του Γιάννη Λαγού, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία που θα κρίνει αν θα αρθεί η ασυλία του ώστε να οδηγηθεί στην φυλακή.

Οι συνήγοροι του ευρωβουλευτή καταθέτουν άμεσα έφεση κατά της απόφασης σε βάρος του, ώστε να παραλάβουν το σχετικό αντίγραφο (εφετήριο) για να το καταθέσουν στη Νομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που θα εξετάσει την υπόθεση για να την εισάγει στην Ολομέλεια του Σώματος.

Στο «πάγο» ο Λαγός από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά αργεί η άρση ασυλίας

Ο καταδικασμένος Γιάννης Λαγός που έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής έχει ήδη μπει στον «πάγο» στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Νταβίντ Σασόλι έλαβε αίτημα από τις ελληνικές αρχές αλλά για την υπόθεση του σκισίματος σημαίας στο ευρωκοινοβούλιο και όχι για τη Χρυσή Αυγή.

Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης

Όπως προαναφέρθηκε, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα στείλει αίτημα στην επιτροπή Γιούρι (επιτροπή δικαιοσύνης) του ευρωκοινοβουλίου, η οποία πρέπει να συνεδριάσει και να στείλει το θέμα στην ολομέλεια. Ωστόσο επειδή η επιτροπή διέπεται από την αρχή της μυστικότητας κάτι που δεν είναι εύκολο να διασφαλιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης (λόγω κορωνοϊού) είναι πιθανόν να υπάρξει καθυστέρηση στην λήψη της απόφασης. Εφόσον συνεδριάσουν τα μέλη της επιτροπής, παραπέμπουν το θέμα σε μια συνεδρίαση της Ολομέλειας (γίνεται μία κάθε μήνα). Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να γίνει αυτό πριν τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: «Μανούλα, πες μας για τον Αδόλφο Χίτλερ». Το παιδικό βιβλίο που διαπαιδαγώγησε τους γερμανούς προπολεμικά. Δηλητηρίασε και τις μητέρες, τις οποιες καλούσε να μην καλομαθαίνουν τα παιδιά τους …

Θα πληρώνεται και στη φυλακή

Ως προς τον μισθό του ευρωβουλευτή ήδη έχει μειωθεί καθώς επειδή μπήκε στον πάγο δεν παίρνει αποζημιώσεις, αλλά μόνο το μισθό. Aκόμη και αν μπει στη φυλακή, ο καταδικασθείς ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τον μισθό του Ευρωβουλευτή, χωρίς τις αποζημιώσεις, ένα ποσό περίπου της τάξης των 6.000 ευρώ το μήνα.

Μπορεί να παραμείνει ευρωβουλευτής ακόμη και φυλακισμένος. Για να εκπέσει, αφενός πρέπει να τελεσιδικήσει η απόφαση στον Άρειο Πάγο και αφετέρου με τον ποινικό κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδεικνύεται ότι διέπραξε το έγκλημα, για το οποίο φυλακίστηκε, λόγω της θέσης του ως ευρωβουλευτού.

Διαβάστε επίσης: Τα αίτια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η άνοδος του ναζισμού και του φασισμού και η ιταλική εισβολή στην Ελλάδα. Νέο επεισόδιο στη Μηχανή του Χρόνου …

Τι γίνεται με τους υπόλοιπους καταδικασθέντες

Για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στις φυλακές έχουν ετοιμαστεί όλα τα φυλακιστήρια, τα οποία σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας Εφετών θα παραλάβει αστυνομικός για να τα επιδώσει στο αρμόδιο τμήμα Μεταγωγών ώστε -λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό- να μη μεταχθούν οι καταδικασθέντες στο Εφετείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειονότητα των κρατουμένων θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταχθούν στο Μαλανδρίνο και στις φυλακές Τρικάλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here