Τα νέα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού αφορούν και στις μετακινήσεις. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον αριθμό των επιβατών, στη χρήση της μάσκας, αλλά και στις απαραίτητες βεβαιώσεις.

Επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη, ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Ακούστε δωρεάν στο podcast της Μηχανής του Χρόνου: Τίνα Σπάθη. Η σταρ των ερωτικών ταινιών των 70s εξομολογείται…

Επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μεικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Βεβαιώσεις

Αναφορικά με τις βεβαιώσεις, οι οδηγοί και οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν τα ειδικά χαρτιά για μετακίνηση ώστε να μεταβούν στον χώρο εργασίας τους, τα οποία τα δίνει ο εργοδότης είτε μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» είτε πρόκειται για τη Βεβαίωση Μετακίνησης Εργαζομένου. Προσοχή όμως, αντιστοίχως και οι επιβάτες στα ΙΧ θα πρέπει να έχουν ανάλογες βεβαιώσεις, είτε SMS, ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο είναι στο ΙΧ.

Μάσκα

Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτες.
Στο ΙΧ αυτοκίνητο η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, γονείς με παιδιά).
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες. Όσον αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Τα sms για τις μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι κωδικοί που μπορούν να σταλούν μέσω sms για τις μετακινήσεις είναι οι εξής:

Ο κωδικός 1 για μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Ο κωδικός 2 για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
Ο κωδικός 3 για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες.
Ο κωδικός 4 για μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
Ο κωδικός 5 για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ο κωδικός 6 για σωματική άσκηση και βόλτα κατοικίδιου ή για να ταΐσει κάποιος αδέσποτα εντός των ορίων του δήμου του, δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τη χρήση ΙΧ.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παραπάνω αιτιολογίες.

Ακούστε τις ιστορίες μας εδώ.

Διαβάστε ακόμα: Ιουστίνος Α΄, ο αναλφάβητος αυτοκράτορας που για πρώτη φορά στην ιστορία χρησιμοποίησε στένσιλ. Ο αγράμματος χοιροβοσκός που έγινε αυτοκράτορας

Τζον Λεάλ. Ο γιατρός που καθιέρωσε την χλωρίωση του πόσιμου νερού. Για να πείσει τις αρχές έριξε κρυφά χλώριο στη δεξαμενή του Νιου Τζέρσεϋ. Η δικαστική διαμάχη

αρχική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here