Τι ήταν οι σφαίρες ντουμ – ντουμ που αναφέρονται στο τραγούδι του Νικόλα Άσιμου και γιατί απαγορεύθηκαν

Τι ήταν οι σφαίρες ντουμ – ντουμ που αναφέρονται στο τραγούδι του Νικόλα Άσιμου και γιατί απαγορεύθηκαν
Πηγή: musicpaper.gr

Του Μιχάλη Γελασάκη

Το 1979 κυκλοφορεί στα Εξάρχεια μία ακόμη από τις περιβόητες (χειροποίητες) παράνομες κασέτες του Νικόλα Άσιμου. Ήταν η κασέτα Νο 000002, με τίτλο “Είμαι παλιάνθρωπος”.

Στην Β’ πλευρά, το τραγούδι Νο.4 είχε τίτλο “Γιουσουρούμ”. Με το χρόνο, καθιερώθηκε ως ένα από τα τραγούδια αιχμής του Άσιμου. Στην καθιέρωση αυτή σίγουρα βοήθησε και η επανεκτέλεση του κομματιού από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στο δίσκο “Στο φαλιμέντο του κόσμου” το 1992.

Στο τραγούδι λοιπόν κάποια στιγμή σημειώνει τον στίχο:

Μας εκτελούνε με σφαίρες ντούμ ντούμ σφαίρες ντούμ ντούμ, σφαίρες ντούμ ντούμ κι εμείς ξεπουλιώμαστε στο γιουσουρούμ ταρατατατζούμ για ένα κουστούμ

Νικόλας Άσιμος

Το δημοσίευμα το περιοδικού

Τι είναι αυτές οι σφαίρες ντουμ ντουμ (dum dum);

Ας δούμε τι μας πληροφορεί το περιοδικό «Ελλάς» στις 14 Σεπτεμβρίου του 1914.

«Μετά τον πόλεμον μεταξύ Ισπανίας και Αμερικής του 1898 και μετά τον πόλεμον του Τράνσβααλ του 1899, όταν συνήλθε το Συνέδριον της Ειρήνης εις την Χάγην, έθεσε μερικούς όρους δια να γίνωνται οι πόλεμοι με πλέον… πολιτισμένον τρόπον. Απηγορεύθη τότε δια κοινής συμφωνίας η καταστροφή πόλεων μη οχυρωμένων και άλλα τινά πράγματα, μεταξύ των οποίων και η χρήσις των σφαιρών των γνωστών με το όνομα: «ντούμ – ντούμ». Είνε δε «ντουμ – ντουμ» κάθε σφαίρα παντός όπλου, η οποία εις το εμπρόσθιον μέρος φέρει ανωμαλίας παντός είδους, δηλ: είνε χαραγμένη, ή ξυσμένη ή φέρει οπήν ή κοιλότητα. Κάθε σφαίρα η οποία δεν είνε λεία και αιχηρά εις το εμπρόσθιον μέρος της, ανοίγει τρομεράν πληγήν εις το σώμα του τραυματίου και σχίζει τους ιστούς γύρω, αφίνουσα μέγα χάσμα, δυσκόλως θεραπευόμενον. Έτσι αι σφαίραι «ντουμ – ντουμ» βασανίζουν τους τραυματίας. Τους φέρουν ταχύτερα προς τον θάνατον ή κάμνουν την θεραπείαν τους δύσκολον, μακροχρόνιον ή και ακατόρθωτον.»

Από τη συνθήκη της Χάγης που απαγορεύτηκαν οι συγκεκριμένες σφαίρες, από το 1899(!) δεν σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα από διάφορες χώρες. Μία από αυτές είναι και το Ισραήλ. Πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί ανεπανόρθωτα από τέτοιες σφαίρες.

H σφαίρα ντουμ ντουμ σχίζει τους ιστούς

Σήμερα τις ονομάζουν σφαίρες πεταλούδα επειδή το μπροστινό τους μέρος ανοίγει κατά την πρόσκρουση με το ανθρώπινο σώμα.

Πηγή: musicpaper.gr

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: «Θα κόστιζα παραπάνω αν συνέχιζα να ζω». Ο Νικόλας Άσιμος είχε κάνει κι άλλες απόπειρες αυτοκτονίας. Τι έγραφε στα τελευταία του ανέκδοτα σημειώματα 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu