Οι επιστήμονες στην Κρήτη κατάφεραν να απαντήσουν στο ιστορικό ερώτημα ποιοι ήταν οι εκτελεσθέντες των Ναζί, που θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο στο Άδελε τον Ιούνιο του 1941. Από τότε οι 18 πατριώτες που θυσιάστηκαν ήταν χωρίς ταυτότητα.
Η τρέχουσα έρευνα του Εργαστηρίου Παλαιογονιδιωματικής και Εξελεκτικής Γενετικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας έχει στόχο να ορίσει το “Παν-γονιδίωμα του Κρητικού”.
“Στόχος του εργαστήριου είναι η μελέτη του παρελθόντος μέσω του DNA με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Άλλες φορές απευθυνόμαστε εμείς στις πηγές αρχαιολογικού υλικού, όπως τα μουσεία και άλλες φορές όπως στην περίπτωση των κατοίκων του Άδελε, οι άνθρωποι απευθύνονται σε μας”, εξηγεί στη Μηχανή του Χρόνου, ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Πουλακάκης.
Στην Μάχη της Κρήτης τον Απρίλιο του 1941, οι γερμανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους κατοίκους. Σε απάντηση στις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν, οι Γερμανοί προχώρησαν σε εκδικητικές εκτελέσεις αμάχων.
Τα σκληρά αντίποινα αιματοκύλισαν πολλά χωριά. Στις 2 Ιουνίου στο χωριό Άδελε, του Ρεθύμνου, 18 άνδρες εκτελέστηκαν και θάφτηκαν όλοι μαζί στην θέση Σαρακίνα. Οι Γερμανοί πριν την εκτέλεση τους είχαν αναγκάσει να ανοίξουν οι ίδιοι τον τάφο τους.
Το Εργαστήριο, 83 χρόνια μετά, κατάφερε να ταυτοποιήσει 18 άμαχους άνδρες ηλικίας από 16 έως 60 ετών που εκτέλεσαν Ναζί .Ο μικρότερος ήταν 16 και ο μεγαλύτερος 76 ετών. Οι 18 εκτελεσθέντες έσκαψαν οι ίδιοι τον τάφο τους προτού τους εκτελέσουν οι Γερμανοί, μια μέθοδο που ακολουθούσαν συστηματικά οι κατακτητές.
Το 1960 έγινε η εκταφή τους και δημιουργήθηκε ένα είδος μαυσωλείου στη Σαρακίνα, όμως τότε δεν υπήρχαν ακόμη τα μέσα για να προσδιοριστεί ποιος ήταν ποιος.
Το εργαστήριο μετά από αίτημα της κοινότητας κατάφερε να προσδιορίσει, χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από τα κρανία των 18 λειψάνων το βαθμό συγγένειας τους με τους ζώντες απογόνους.
Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της πληροφορικής και τηρώντας όλες τις τυπικές διαδικασίες προστασίας προσωπικών δεδομένων, κατάφεραν να εντοπίσουν οι συγγενείς τον άνθρωπο και να επουλωθούν πληγές τόσων ετών και να κλείσει ένα οδυνηρό κεφάλαιο της κοινότητας.
Το Εργαστήριο Παλαιογονιδιωματικής και Εξελικτικής Γενετικής έχει ως αντικείμενο την ανάλυση αρχαίων γονιδιωμάτων.
Δηλαδή DNA, συχνά υποβαθμισμένης ποιότητας και ποσότητας, που ανακτάται από βιολογικά κατάλοιπα ανθρώπων, ζώων, φυτών, μικροβίων κ.ά., σε χώρους αρχαιολογικού ή παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, ηλικίας έως και χιλιάδων ετών. To εργαστήριο ειδικεύεται στην ταυτοποίηση ανθρώπινων καταλοίπων, κάτι που αποτελεί ένα ισχυρό μεθοδολογικό εργαλείο για την εγκληματολογική και ιατροδικαστική έρευνα.
Κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου την ημερομηνία εκτέλεσης στο Άδελε τελείται εκδήλωση μνήμης για τους 18 εκτελεσθέντες που ξεκινάει από τον τόπο θυσίας, τη Σαρακίνα. Φέτος θα είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινητική. “Θα δώσουμε όνομα σε κάθε κρανίο. Είναι υποχρέωσή μας να αποδώσουμε τις τιμές που τους αξίζουν στους ανθρώπους που χάθηκαν” τόνισε στη Μ.τ.Χ ο κ. Πουλακάκης που θα συμμετάσχει στην εκδήλωση και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας και συμπλήρωσε :
“Υπάρχουν άνθρωποι που ήξεραν ότι μέσα στο σωρό με τους νεκρούς ήταν κάποιος συγγενής τους. Τώρα θα ξέρουν ακριβώς ποιος είναι. Περιπτώσεις που έχασαν τον πατέρα τους και τον παππού τους και είχαν όνειρο να αποκαταστήσουν τη μνήμη τους”.
Διαβάστε επίσης:
Ειδήσεις σήμερα:
- Παραπομπή Λύτρα για ξυλοδαρμό της πρώην συζύγου του αλλά για πλημμέλημα και αποφυλάκιση ζητάει ο εισαγγελέας
- ΣΥΡΙΖΑ. Πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη από τους “87”. Πολάκης: “Θέτω θέμα ηγεσίας”
- Κασσελάκης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:” Να μην γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη”
- L’ Equipe: “Η σκοτεινή πλευρά του Τσιτσιπά προέρχεται από τον πατέρα του». Αποκαλύπτει πρώην φυσιοθεραπευτής του
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ