Το National Geographic έχει στείλει συνεργείο στη Χίο καθώς πρόκειται να γυρίσει ντοκιμαντέρ για το πασχαλινό έθιμο με τον Ρουκετοπόλεμο.  

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το poltischios.gr, από τις αρχές της εβδομάδας, βρίσκεται στη Χίο οργανωμένο συνεργείο του National Geographic, προκειμένου να καταγράψει το έθιμο με υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Συγκεκριμένα από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, το κανάλι υπολογίζει το κόστος των γυρισμάτων σε 400.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Νational Geographic.

Το ντοκιμαντέρ του διεθνούς δικτύου θα εστιάζει σε μοναδικά έθιμα ανά τον κόσμο. Το σενάριο έρχεται να αναδείξει την αντίθεση μεταξύ της κατανυκτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στο εσωτερικό των δύο ενοριών και της εκρηκτικής κατάστασης έξω από αυτούς. Για τα γυρίσματα έχουν υπογραφεί συμβόλαια με οικογένειες και φορείς του Βροντάδου ενώ οι πρώτες δοκιμαστικές λήψεις θα γίνουν στο Γούβι.

Τα γυρίσματα θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα, καθώς το ντοκιμαντέρ θέλει να αναδείξει και την επόμενη ημέρα του εθίμου, εστιάζοντας στα σπίτια που καταγράφονται ζημιές αλλά και στους δρόμους που μένουν γεμάτοι από ρουκετόξυλα.

Περιορίζονται οι ρουκέτες

Ο Δήμος Χίου δύο μέρες πριν την πραγματοποίηση του ρουκετοπόλεμου υπέδειξε τα σημεία από τα οποία θα μπορούν οι επισκέπτες του νησιού και οι φίλοι του εθίμου να παρακολουθήσουν τις ρίψεις των ρουκετών.   Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό το Μ. Σάββατο από τις 20:30 θα υπάρχουν σταθμευμένα δύο λεωφορεία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Βροντάδου όπου και θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στο Αίπος για να παρακολουθήσουν το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Φέτος ο Ρουκετοπόλεμος θα γίνει σε ένα αυστηρό περιοριστικό πλαίσιο, με το 10% των ρουκετών περασμένων ετών, που θα εκτοξευθούν από προκαθορισμένες θέσεις ρίψης και σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα εκτοξευθούν 10.000-12.000 ρουκέτες, ενώ έως το 2015 ξεπερνούσαν τις 100.000. Το περασμένο Σάββατο η Αστυνομία κατέσχεσε δεκάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες, καλούπια και άλλα σύνεργα κατασκευής σε αποθήκη στον Βροντάδο. Οι υποστηρικτές του εθίμου προσδοκούν ότι θα υπάρξει ανοχή το Μεγάλο Σάββατο, ενώ όσοι αντιτίθενται ζητούν την τήρηση της νομιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here