Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου ύστερα από τη φωτιά που κατέστρεψε ολοκληρωτικά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να κοιμούνται συνωστισμένοι στον δρόμο, σε χωράφια, ακόμα και σε νεκροταφεία.

Χθες το απόγευμα εκδηλώθηκε η τρίτη κατά σειρά φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις της δομής που δεν είχαν υποστεί υλικές ζημιές. Το σενάριο του εμπρησμού είναι πλέον σίγουρο, όμως οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μετά την ολοκλήρωση των ερευνών από την ΕΛ.ΑΣ. και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μετανάστες και κάτοικοι ζητούν το κλείσιμο της δομής

Κάτοικοι, αλλά και οι φιλοξενούμενοι της δομής δεν επιθυμούν την επαναλειτουργία του καταυλισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες κάτοικοι της Μόριας έστησαν μπλόκο στο δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ έτσι ώστε να εμποδίσουν να πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης για να φιλοξενηθούν εκ νέου πρόσφυγες και μετανάστες σε σκηνές και άλλες πρόχειρες δομές.
Ατομα κάθε ηλικίας, ακόμα και μικρά παιδιά βρίσκονται για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στο δρόμο μαζί με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους. Στο λιμάνι του Σιγρίου έχει φτάσει το «Blue Star Chios», το οποίο φιλοξενεί 1.000 πρόσφυγες, ενώ αναμένονται και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη Μόρια έφτασε χθες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης της Επιτροπής προς την Ελλάδας.
«Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση μιλώντας για αδυναμία συνεργασίας, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ανησυχία του για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

«Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, τόνισε πως ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την κατάσταση στο ΚΥΤ και λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας.

Επιστολή διαμαρτυρίας

Παράλληλα, έφτασε επιστολή στον Π. Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και στον δήμαρχο Μυτιλήνης από 50 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της περιοχής του Καρά Τεπέ και της Ουτζάς που γειτνιάζουν με την Λεμονού, καθώς την Τετάρτη έγινε προσπάθεια εγκατάστασης σκηνών προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μείνει άστεγοι.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής αντιδρούν με αυτήν την προοπτική και αντιπροτείνουν την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε χώρες άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αναλυτικά η επιστολή των 50 επιχειρηματιών έχει ως εξής:

«Mε λύπη πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις σας για προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων από το πρόσφατα κατεστραμμένο ΚΥΤ της Μόριας, στο στρατόπεδο στην περιοχή ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ Λεμονού του Δήμου Μυτιλήνης.

Η ενέργεια σας αυτή μας βρίσκει αντίθετους καθώς αυτή η «προσωρινή δομή» φιλοξενίας μεταναστών, ουσιαστικά πρόκειται να γίνει ένας νέος καταυλισμός με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία της ήδη επιβαρυμένης περιοχής του Καρά Τεπέ.

Ο Καρά Τεπές έχει γίνει η χαβούζα όχι μόνο της Μυτιλήνης αλλά και όλου του νησιού. Εργοστάσιο ΔΕΗ – ποτέ δεν μεταφέρθηκε στην Καράβα, βιολογικός καθαρισμός, κέντρο φιλοξενίας μεταναστών ΚΑΤΑ ΤΕΠΕ – σε χώρο πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και οικόπεδο κλειστού κολυμβητηρίου και τώρα νέα δομή στη ΛΕΜΟΝΟΥ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ.

Επί σειρά ετών συμπονούμε τους συνανθρώπους μας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με δεδομένη τη στάση μας στη δομή στον «Καρά- Τεπέ», πολλές φορές ερχόμενοι αντιμέτωποι με δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις. Οφείλουμε όμως για άλλη μία φορά να διαφυλάξουμε τις επιχειρήσεις μας από τις οποίες βιοποριζόμαστε καθημερινά με αξιοπρέπεια, οι οποίες φέρουν το βάρος της οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Ο «Καρά-Τεπέ» είναι μία συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή με προοπτική. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της περιοχής δίνουμε καθημερινή πάλη σε δύσκολες κοινωνικοικονομικές συνθήκες. Τέλος, δε χωρεί αμφιβολία ότι η περιοχή αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και άλλων νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με καινοτόμες ιδέες, κάποιες από τις οποίες είναι υπό κατασκευή.

Κλείνοντας, είναι εμφανές ότι είμαστε ένα βήμα πριν τη δημιουργία μίας νέας δομής, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές σας εξαγγελίες για το κλείσιμο των δομών και την αποσυμφόρηση του νησιού.

Ενθυμούμενοι τα περίφημα ρητά «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και «ενός κακού μύρια έπονται» δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε την ανευθυνότητα και επιπολαιότητα ορισμένων να υποβαθμίσει και τελικά να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές μας αλλά και των συνανθρώπων μας και απαιτούμε την άμεση μεταφορά των μεταναστών εκτός νησιού και γιατί όχι να μην απαιτήσουμε εκμεταλλευόμενοι την σημερινή παρουσία του Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά την μεταφορά και κατανομή των μεταναστών με σύντομες διαδικασίες στην Ευρώπη.

Αλλιώς δημιουργείτε με δική σας ευθύνη μία εν δυνάμει υγειονομική – κοινωνική βόμβα στην περιοχή μας. Είναι θέμα δημόσιας υγείας, είναι θέμα επιβίωσης».

Αρχική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Πώς ο φυγόδικος Ρωχάμης, μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, τρύπωσε στο δικαστήριο και μπροστά σε δεκάδες αστυνομικούς, πρότεινε στον Νάσιουτζικ να τον φυγαδεύσει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here