Μια μολυσμένη παρτίδα ομεπραζόλης, έφερε τρομερές παρενέργειες σε τουλάχιστον 16 παιδιά στην Ισπανία. Σύμφωνα με την El Pais, προσβλήθηκαν από το σύνδρομο του λυκάνθρωπου.

Συγκεκριμένα, στις 11 Ιουλίου ο ισπανικός οργανισμός φαρμάκων και προϊόντων υγείας διέταξε την απόσυρση από την κυκλοφορία πολλών παρτίδων από τα σκευάσματα της εταιρίας Farma-Química Sur SL, μιας φαρμακευτικής που εδρεύει στη Μάλαγα. Στα μωρά δόθηκε μολυσμένη ομεπραζόλη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παλινδρόμησης και της δυσπεψίας.

Σαν αποτέλεσμα είχε την εμφάνιση υπερτρίχωσης σε όλο το σώμα. Τα συμπτώματα άρχισαν να υποχωρούν σταδιακά με την διακοπή χορήγησης της ουσίας. Ενώ ο ισπανικός οργανισμός υγείας συμβούλευσε τους γονείς να λάβουν άμεσα ιατρική βοήθεια, ενώ καθησύχασαν τους ενήλικες που κάνουν χρήση της ουσίας ότι η συγκεκριμένη παρενέργεια παρουσιάζεται μόνο σε παιδιά και βρέφη.

Η μόλυνση θα μπορούσε να έχει επηρεάσει περισσότερες από 50 παρτίδες του φαρμάκου, που έχουν διοχετευτεί σε 30 φαρμακεία της Ανδαλουσίας. Η Farma-Química Sur έχασε την άδεια λειτουργία της και δεν μπορεί να παράγει, να εισάγει ή να διανέμει φάρμακα.

Τι είναι το σύνδρομο του λυκάνθρωπου

Το σύνδρομο Ambras, γνωστό επίσης ως σύνδρομο του λυκανθρώπου, χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανάπτυξη τριχών. Διακρίνονται δύο μορφές: η συγγενής και η δευτεροπαθώς εμφανιζόμενη, με την πρώτη να είναι εξαιρετικά σπάνια. Η επίκτητη υπερτρίχωση, αναπτύσσεται μετά τη γέννηση και συχνά συνδέεται με παρενέργειες φαρμάκων, διατροφικές διαταραχές και καρκίνο.

Το συγγενές σύνδρομο Ambras μεταφέρεται γονιδιακώς από τους γονείς στα παιδιά. Εάν ο πατέρας παρουσιάζει μετάλλαξη του χρωμοσώματος 8q, δύναται να την κληροδοτήσει στα θήλεα, όχι όμως στα άρρενα, τέκνα του. Οι μητέρες με την ίδια μετάλλαξη, έχουν ίση πιθανότητα μετάδοσης του συνδρόμου σε απογόνους και των δύο φύλων.

Η συνηθέστερη επιπλοκή του συνδρόμου είναι η δυσκολία στις κοινωνικές επαφές. Η υπερβολική ανάπτυξη τριχοφυΐας, μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση των ασθενών, καθώς και την ικανότητά τους να δημιουργούν και να διατηρούν προσωπικές επαφές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here