Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα μυστικά σχέδια αλληλοεξόντωσης των ηγετών των αντιμαχόμενων μερών ήταν πολλά. Κάποια από αυτά άκρως επικίνδυνα, ωστόσο υπήρχαν και ευφάνταστα σχέδια όπως αυτό του Χίτλερ, να δολοφονήσει τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, με μία σοκολάτα.

Ο Τσώρτσιλ μέσα από τα ραδιοφωνικά του μηνύματα για αντίσταση, δεν έδινε θάρρος μόνο στους Βρετανούς, αλλά και στους κατατρομαγμένους λαούς της Ευρώπης μπροστά στον ναζιστικό κίνδυνο. Πριν τη γενίκευση του πολέμου, οι ναζί με προεξέχοντα τον Χίτλερ ήθελαν να βγάλουν από τη μέση τον Άγγλο ηγέτη τον οποίο θεωρούσαν ως ένα μεγάλο εμπόδιο για τα καταστροφικά τους σχέδια.

Το «γλυκό σχέδιο»

Οι ηγεσία των Ναζί, γνωρίζοντας την αδυναμία του Τσώρτσιλ για τα πούρα, το αλκοόλ και άλλες μικρές απολαύσεις, ήθελαν να περάσουν στο αρχηγείο της αγγλικής κυβέρνησης μία μικρή εκρηκτική συσκευή, με κάποια επικάλυψη η οποία θα παρέπεμπε σε κάτι άλλο.

Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «The Telegraph», οι Χιτλερικοί σχεδίαζαν σε συνεργασία με τους πράκτορες τους που δρούσαν στη Μεγάλη Βρετανία, να φτάσουν στο γραφείο του Άγγλου πολιτικού πλάκες σοκολάτας επικαλυμμένες με μαύρο και χρυσό περιτύλιγμα το οποίο θα ανέγραφε «Peters Chocolate». Το πακέτο θα έφτανε με άλλα είδη πολυτελείας για να μην προκαλέσει τις υποψίες.

Η αποτυχία και τα σκίτσα του καλλιτέχνη Φις

Το πρωτότυπο σχέδιο των Ναζί δεν άργησε να αντιληφθεί η βρετανική αντικατασκοπεία.

Στα μέσα του 1943 ο Λόρδος Βίκτορ Ρότσιλντ, ανώτερο στέλεχος της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI5, έστειλε μία επιστολή προς τον καλλιτέχνη Λόρενς Φις περιγράφοντάς του το σατανικό σχέδιο των Ναζί για τη δολοφονία του Τσώρτσιλ. Ο Ρότσιλντ στην επιστολή του ζητούσε από τον Φις να φτιάξει σκίτσα τα οποία απεικονίζουν τα περιέργα σοκολατάκια με τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα, έτσι ώστε να τα διαδώσουν στους πολίτες σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή τους επικίνδυνο δέμα.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ με το αγαπημένο του πούρο και το χαρακτηρηστικό σήμα της νίκης / flickr.com

Ο Φις τελικά έφτιαξε 25 σχετικά σκίτσα με τη σοκολάτα – παγίδα, ωστόσο οι αφίσες δεν κολλήθηκαν ποτέ στους δρόμους της χώρας. Η εξήγηση που έδωσε στο BBC το ο ιστορικός Νάιτζελ Γουέστ, είναι ότι ο Λόρδος Ρότσιλντ μάλλον χρηματοδότησε μόνος του το εγχείρημα χωρίς τη βοήθεια των αρχών, με αποτέλεσμα τα σκίτσα να μείνουν στα αζήτητα. Όταν δημοσιεύθηκε το 2012 η επίμαχη επιστολή του Λόρδου προς τον καλλιτέχνη, οι ιστορικοί διερωτήθηκαν που βρίσκονταν τα σκίτσα. Τελικά βρέθηκαν το 2015 από την οικογένειά του Ρότσιλντ στο σπίτι τους, κατά τη διάρκεια αρχειοθέτησης κάποιων εγγράφων, από το προσωπικό του αρχείο.

Το σχέδιο των Βρετανών εναντίον του Χίτλερ με τις γυναικείες ορμόνες
Οι Σύμμαχοι, με πρωτοστάτες τους Άγγλους, επινόησαν ένα αλλόκοτο σχέδιο για τον ηγέτη των Ναζί, όχι για να τον σκοτώσουν, αλλά για να τον «ηρεμήσουν». Σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν οιστρογόνα για να κατευνάσουν τις πολεμοχαρείς διαθέσεις του παρανοϊκού δικτάτορα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη θηλυκή πλευρά του εαυτού του. Όπως έγραφε η «Telegraph», «Πράκτορες σχεδίαζαν να βάλουν δόσεις οιστρογόνων στα φαγητά του για να είναι λιγότερο επιθετικός και να μοιάζει περισσότερο στην πειθήνια, νεώτερη αδελφή του Πάουλα, που εργαζόταν ως γραμματέας. Κατάσκοποι των Βρετανών βρίσκονταν αρκετά κοντά στο Χίτλερ για να έχουν πρόσβαση στα φαγητά του. Τα οιστρογόνα επελέγησαν γιατί δεν έχουν γεύση και θα είχαν μια αργή, ανεπαίσθητη επίδραση, άρα δεν θα τα ανίχνευαν οι δοκιμαστές τροφίμων του Χίτλερ»

Κανένα από αυτά τα αλλόκοτα σχέδια δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Τσώρτσιλ πέθανε από φυσικά αίτια το 1965, ενώ ο Χίτλερ αυτοκτόνησε μαζί με τη σύντροφό του Εύα Μπράουν όταν οι Σοβιετικοί είχαν ήδη μπει στο Βερολίνο.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Wikipedia

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Καζαμπλάνκα. Η διάσκεψη όπου οι Σύμμαχοι αποφάσισαν την εξόντωση του Χίτλερ. Η δήλωση του Ρούσβελτ που αιφνιδίασε τον Τσώρτσιλ και τα σημάδια ότι θα ακολουθούσε ο Ψυχρός Πόλεμος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here