Το σοβιετικό καταδρομικό που παρήγγειλε ο Στάλιν και βγήκε στη στεριά τη Νορβηγίας. Ήταν το τελευταίο πλοίο πριν σταματήσει την κατασκευή τους ο Χρουστόφ

Το σοβιετικό καταδρομικό που παρήγγειλε ο Στάλιν και βγήκε στη στεριά τη Νορβηγίας. Ήταν το τελευταίο πλοίο πριν σταματήσει την κατασκευή τους ο Χρουστόφ

Δεν είναι κατάλοιπο πολέμου ούτε ξεθάφτηκε σε ανασκαφές. Πρόκειται για το καταδρομικό πλοίο «Μούρμανσκ», που κατασκευάστηκε το 1955 από το ναυτικό της Σοβιετικής Ένωσης.

Στις 24 Δεκεμβρίου του 1994, το πλοίο όδευε προς την καταστροφή του. Το μετέφεραν από τη Ρωσία προς την Ινδία, όπου θα γινόταν παλιοσίδερα.

Κάποια στιγμή στα ανοιχτά της Νορβηγίας, το Μούρμανσκ αποσυνδέθηκε από το πλοίο που το ρυμουλκούσε και παρασυρμένο απ’ τα κύματα, βγήκε στη στεριά.

Στην αρχή οι ειδικοί υπολόγισαν ότι οι καταιγίδες θα κατέστρεφαν το εκτεθειμένο πλοίο. Τελικά το καταδρομικό αποδείχτηκε  ανθεκτικό.

Το 2009 η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά του. Έργο πιο δύσκολο απ’ ότι υπολόγισαν. Η διάβρωση των υλικών του πλοίου ήταν τέτοια, που ήταν αδύνατον να μετακινηθεί. Έπρεπε να αποσυναρμολογηθεί κομμάτι κομμάτι.

Το 2012 ξεκίνησαν πιο εντατικά οι προσπάθειες αποσυναρμολόγησης. Έχτισαν μία δεξαμενή γύρω απ’ το πλοίο, για να μπορούν να πλησιάσουν τα μηχανήματα.

Τα παλιά καταδρομικά εναντίον των πυρηνικών όπλων

Το «Μούρμανσκ» ανήκει στην κατηγορία καταδρομικών «Σβέρντλοβ».

Μόλις 14 πλοία αυτού του είδους πρόλαβαν να κατασκευαστούν για το σοβιετικό ναυτικό, πριν σταματήσει το πρόγραμμα ο Νικίτα Χρουτσόφ.

Τα «Σβέρντλοβ» υποτίθεται ότι ήταν μία εξελιγμένη μορφή των προπολεμικών καταδρομικών. Όμως, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.

Τα νέα καταδρομικά παρουσίαζαν ελάχιστες διαφορές με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρ’ όλα αυτά, ο Στάλιν αν και δεν ήταν ειδικός, είχε μείνει  ικανοποιημένος με τη νέα σειρά πολεμικών πλοίων και τα θεωρούσε κατάλληλο συμπλήρωμα για το σοβιετικό ναυτικό.

Αντιθέτως, ο Χρουτσόφ ήταν βέβαιος ότι τα καταδρομικά Σβέρντλοβ δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη «νέα γενιά» όπλων. Ο νέος αντίπαλος του σοβιετικού ναυτικού ήταν οι αμερικάνικοι πύραυλοι και τα πυρηνικά όπλα.

Ασφαλώς επικράτησε η άποψη του Στάλιν. Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης παρήγγειλε 30 πλοία Σβέρντλοβ, αλλά πέθανε το 1953, πριν αυτά ολοκληρωθούν.

Ο Χρουτσόφ, που διαδέχτηκε τον Στάλιν στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, έδωσε ένα οριστικό τέλος στην κατάσταση.

Το «Μούρμανσκ» ήταν το τελευταίο πλοίο που κατασκευάστηκε, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1955.

Από τα 14 πλοία που κατασκευάστηκαν, τα 12 έχουν γίνει παλιοσίδερα. Το «Μούρμανσκ» είχε τη γνωστή κατάληξη.

Έχει σωθεί μόνο ένα, που εκτίθεται στο μουσείο του Νοβοροσίσκ.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Γιατί οι Γερμανοί βύθισαν στον Μεγάλο Πόλεμο τον δικό τους στόλο, μπροστά στα εκπληκτα μάτια των Άγγλων, που διαπίστωσαν ότι τους κορόιδεψαν  

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu