Το 1917 ένα ξύλινο θωρηκτό εγκαταστάθηκε στη μέση της Union Square, στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Δεν ήταν εικαστική παρέμβαση κάποιου εκκεντρικού καλλιτέχνη, αλλά ένα τρόπος της κυβέρνησης να προσελκύσει νέους, ώστε να καταταγούν και να πολεμήσουν, όταν η Αμερική είχε μπει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ανάγκη για περισσότερους ναυτικούς και πεζοναύτες ήταν επιτακτική. Η κυβέρνηση αποφάσισε πως έπρεπε να βρει τρόπο να πείσει τους νέους να στρατολογηθούν εθελοντικά.

Επί τρία χρόνια το θωρηκτό είχε «δέσει» στην καρδιά της Νέας Υόρκης

Το μήκους 35 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων θωρηκτό ονομάστηκε Recruit και ήταν πιστό αντίγραφο πολεμικού σκάφους. Λειτουργούσε ως γραφείο προσλήψεων, αλλά και εκπαίδευσης όσων αποφάσιζαν να καταταγούν.
Ήταν πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο με ναυτικούς, αξιωματικούς και γιατρούς που διέμεναν στο πλοίο.
Διέθετε ασύρματο, θέρμανση, εξαερισμό, όπως επίσης και αίθουσες όπου οι υποψήφιοι εξετάζονταν και γίνονταν οι ιατρικές εξετάσεις.
Οι εκπαιδευόμενοι έπρεπε να ξυπνούν στις 6 το πρωί, να καθαρίζουν τα καταστρώματα, να πλένουν ρούχα, πιάτα, να κάνουν όλες τις απαραίτητες δουλειές και τις βάρδιες έως αργά το βράδυ.

Οι εθελοντές εκπαιδεύονταν σαν να βρίσκονταν σε πραγματικό πολεμικό πλοίο

Το Πολεμικό Ναυτικό προσέφερε επίσης πρόσβαση και περιηγήσεις στο πλοίο, επιτρέποντας στους πολίτες να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας ενός πολεμικού σκάφους.
Η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης είχε θετικά αποτελέσματα αφού το «Recruit» βοήθησε στη στρατολόγηση 25.000 νέων.

Απλοί πολίτες είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς λειτουργεί ένα πολεμικό πλοίο

Ένα χρόνο αργότερα ο πόλεμος έληξε, το θωρηκτό ωστόσο παρέμεινε στην πλατεία και φιλοξενούσε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Άλλωστε είχε γίνει το αξιοθέατο της περιοχής. Το 1920 αποσυναρμολογήθηκε για να μεταφερθεί σε λούνα παρκ. Ωστόσο, το κόστος της αποσυναρμολόγησης, της μεταφοράς και της επανασυναρμολόγησης ήταν μεγάλο.
Έτσι το Recruit, που είχε «αράξει» περισσότερο από δύο χρόνια στην καρδιά της Νέας Υόρκης, κατέληξε να μετατραπεί σε κομμάτια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε άλλα κατασκευαστικά έργα.

Διαβάστε: «Μοιάζει σχεδόν θαύμα πως μπορεί κάποιος να επιβιώσει, όταν οι σφαίρες πέφτουν σαν χαλάζι». Ο πόλεμος για το χρυσάφι στη Ν. Αφρική που οδήγησε στην αιματηρή σύγκρουση των λευκών αποίκων Μπόερς με τον πανίσχυρο βρετανικό στρατό

 

Διαβάστε: Η συμμετοχή των νοσοκόμων στα πειράματα του Χίτλερ για μικρά παιδιά. Φορούσαν μάσκες προστασίας από την ακτινοβολία και είχαν εκπαιδευτεί για να «φροντίζουν» τα ορφανά (Προσοχή! Σκληρές Εικόνες)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here