Εισιτήριο εισόδου θα χρεώνει εφεξής ο δήμος της πόλης στους επισκέπτες, που δεν διανυκτερεύουν σε μια προσπάθεια χρηματοδότησης της συντήρησης και της καθαριότητας. 
Περίπου 25 εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο στην πόλη των Δόγηδων, ενώ 14 εκατομμύρια από αυτούς μένουν σε αυτή μόλις μια ημέρα. Πολλοί επισκέπτες, επιλέγουν να φέρουν μαζί τους το γεύμα τους, στερώντας έσοδα από την τοπική οικονομία. 

Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την Τρίτη την επιβολή του εισιτηρίου, αξίας 3 ευρώ, για τους ημερήσιους επισκέπτες. Από τις αρχές του 2020, το ποσό αυτό θα κυμανθεί μεταξύ 6 και 10 ευρώ, ανάλογα με το αν οι επισκέπτες θα επιλέγουν να προσέλθουν τον χειμώνα ή το καλοκαίρι. «Πρόκειται για σημαντική καμπή στην προσπάθεια διαχείρισης του τουριστικού κύματος στη Βενετία» είπε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνάρο.

Ο μόνιμος πληθυσμός της Βενετίας έχει παρουσιάσει σταδιακή συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια, από 175.000 στα τέλη του Β Παγκοσμίου Πολέμου σε περίπου 50.000 σήμερα. Οι εναπομείναντες κάτοικοι παραπονιούνται ότι η πόλη τους έχει κατακλυσθεί από τουρίστες, ενώ καλούνται να επωμισθούν τα έξοδα καθαρισμού και σφάλειας.

Ο δήμαρχος έχει προτείνει την προσάρτηση του «τέλους επισκεπτών» στα εισιτήρια των ταξιδιωτικών γραφείων ή το κόστος αποβίβασης στα κρουαζιερόπλοια. Από το τέλος θα εξαιρούνται οι τουρίστες που διανυκτερεύουν στη Βενετία και τα παιδιά κάτω των 6 ετών. Τα κρουαζιερόπλοια θεωρούνται μεγάλο πρόβλημα στη Βενετία, καθώς όχι μόνο οδηγούν σε αποσάθρωση των θεμελίων όταν περνούν από το Μεγάλο Κανάλι κοντά στον καθεδρικό του Αγίου Μάρκου, αλλά αυξάνουν κατά εκατοντάδες τόνους τον ημερήσιο όγκο απορριμάτων, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας.

Ο δήμος έχει τοποθετήσει πέρυσι το καλοκαίρι περιστρεφόμενες μπάρες στην είσοδο της πλατείας του Αγίου Μάρκου, σε μια προσπάθεια ελέγχου της ροής των τουριστών που αποβιβάζονταν από τα κρουαζιερόπλοια και προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το Ανάκτορο των Δόγηδων. Οι Αρχές μπορούσαν, σε ώρες ιδιαίτερης αιχμής, να διακόψουν τη λειτουργία των θυρών, αποκλείοντας έστω και προσωρινά την είσοδο των επιβατών στους βενετικούς δρόμους.
Οι εκκλήσεις των δημοτικών αρχών για περιορισμό του αριθμού των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων μοιάζουν να αποδίδουν σταδιακά, καθώς 1,45 εκατομμύρια επιβάτες αποβιβάστηκαν στη Βενετία το 2018 από 1,8 εκατομμύρια το 2013.

Την απέχθεια του για το τουριστικό κύμα που έπληττε τη Βενετία ήδη από τον 19ο αιώνα είχε εκφράσει ο Αμερικανός λογοτέχνης Χένρι Τζέιμς γράφοντας το 1882: «Παρότι η Βενετία διαθέτει ορισμένα αντιπαθητικά στοιχεία, τίποτα δεν είναι τόσο αντιπαθητικό όσο οι επισκέπτες της».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here