Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακών δήλωσε πως «εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περισσότερους κλειστους χώρους».

Στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Πέτσας αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, δήλωσε πως «παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες και αυτό δεν είναι τυχαίο». Τόνισε πως αυτό αποτελεί αποτέλεσμα της στρατηγικής των αυστηρών παρακολουθήσεων και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. «Είμαστε  και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε μια ασφαλής χώρα, για κατοίκους και επισκέπτες» υπογράμμισε.

Επανέλαβε ακόμη ότι «από την Τρίτη 28 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, όσοι εισέρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR τέστ), που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους».

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε «πως ο κύριος εχθρός παραμένει στο εσωτερικό και λέγεται εφησυχασμός. Η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζει ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και να τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ο ιός είναι ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλα όσα μας υπαγορεύουν οι ειδικοί. Αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή».

Για αυτόν τον λόγο, δήλωσε πως αν κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους.

Ανυσηχία για αύξηση κρουσμάτων σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Στις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνονται μια σειρά ενδεχόμενων περιορισμών στο ωράριο ή στη χωρητικότητα των beach bar, αλλά και στον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και βαπτίσεις, που έχουν μετατεθεί μαζικά για τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη: Η ισπανική γρίπη του 1918 που μόλυνε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και εξόντωσε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους 

Στην κλιμάκωση των προτάσεων περιλαμβάνεται και το τοπικό «lockdown» κυρίως για τους τουριστικούς προορισμούς.

Οι ειδικοί έχουν θέσει ως χρονικό ορόσημο για την επανεξέταση των δεδομένων το τέλος Ιουλίου, οπότε θα υπάρχει πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, θα ξεδιπλωθεί και νέο επιχειρησιακό πλάνο, με άξονα την κλιμάκωση των μέτρων για τον δραστικό περιορισμό του συγχρωτισμού και της συνεπαγόμενης διασποράς του κορωνοϊού.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4193, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. Τα 1.174 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2101 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εννέα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα κρούσματα  66 (32.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο νέος θάνατος καταγράφηκε την Κυριακή 26 Ιουλίου ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 202. Πρόκειται για έναν 57χρονο που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Σωτηρία από τις 14 Απριλίου.

Τα 27 επιπλέον κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την Κυριακή κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:

– 4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,

– 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,

– 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας.

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ
Αντλήθηκαν πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Η ασιατική γρίπη του 1957 ξεκίνησε από την Κίνα και σε τέσσερις μήνες εξελίχθηκε σε πανδημία. Πώς αντέδρασε η Ελλάδα. Τι συνέβη με το εμβόλιο 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here