H Πειραϊκή-Πατραϊκή, η Ζωζώ Σαπουντζάκη και η πολύκροτη δίκη για την βίλα στην Κινέτα. Δείτε τι απέμεινε από το εργοστάσιο

H Πειραϊκή-Πατραϊκή, η Ζωζώ Σαπουντζάκη και η πολύκροτη δίκη για την βίλα στην Κινέτα. Δείτε τι απέμεινε από το εργοστάσιο

Το 1968 ήταν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για τη «βασίλισσα της νύχτας», Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Μαζί με τον αδερφό της Θεόδωρο, έκατσε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αποδοχή προϊόντος εγκλήματος και ψευδορκία.

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης είχε μπει η νεόδμητη βίλα της ηθοποιού στην Κινέττα, τα ακριβά της κοσμήματα και δέκα άλογα ιπποδρόμου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα ήταν δώρο του εραστή της, ο οποίος, ως λογιστής της Πειραϊκής – Πατραϊκής, καταχράστηκε χρήματα της εταιρείας.

Η δίκη που ακολούθησε έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και πήρε διαστάσεις εθνικού κουτσομπολιού

Η Πειραϊκή-Πατραϊκή ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικής, βάμβακος και ετοίμων ενδυμάτων της Ελλάδας.

Ξεκίνησε ως μια μικρή επιχείρηση στην Πάτρα και εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

peiraiki_patraiki_drone

Οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της Πειραϊκής-Πατραϊκής από ψηλά. Πηγή εικόνας: Up Stories

Την περίοδο ακμής της, είχε φτάσει να παράγει 25 εκατομμύρια μέτρα υφάσματος ετησίως.

Έβαλε λουκέτο το 1996 κι έκτοτε οι εγκαταστάσεις της έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου και της εγκατάλειψης.

Δείτε εναέρια πλάνα από το εργοστάσιο της Πειραϊκής-Πατραϊκής στην Πάτρα και ακούστε για την πολύκροτη δίκη της Ζωζώς Σαπουντζάκη στο παρακάτω βίντεο drone του συνεργάτη μας, Up Stories:

Το χρονικό της δίκης της Ζωζώς

Όλα άρχισαν τα Χριστούγεννα του 1964. Ο φοροτεχνικός και μέτοχος της μεγάλης εταιρείας, Ε. Παπαναστασίου, πήγε να διασκεδάσει στα μπουζούκια, όπου εμφανιζόταν η Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Όταν βγήκε στην πίστα και τραγούδησε την επιτυχία της «Όλα σπάστα», ο Παπαναστασίου έμεινε εκστασιασμένος από την λάμψη της πανέμορφης καλλιτέχνιδας. Χωρίς να χάσει χρόνο, την επισκέφθηκε στα καμαρίνια με 9 τριαντάφυλλα.

«Το δέκατο τριαντάφυλλο είσαι εσύ» της είπε και της ζήτησε να βρεθούν εκτός του νυχτερινού κέντρου

Ο ερωτευμένος Παπαναστασίου, αν και έγγαμος με παιδιά, δεν δίστασε να τη ζητήσει σε γάμο.

Η Ζωζώ δέχθηκε και άρχισαν τις κοινές εμφανίσεις στον ιππόδρομο, ενώ ο ερωτοχτυπημένος μνηστήρας της δώριζε συνεχώς ακριβά κοσμήματα.

«Το χριστουγεννιάτικο δώρο του κ. Παπαναστασίου ήταν η έπαυλη της Κινέττας, με την υπογραφή συμβολαίων το 1965», ανέφερε η μηνυτήρια αναφορά της Πειραϊκής.

Επίσης, η Πατραϊκή κατήγγειλε ότι ο φοροτεχνικός δώρισε 10 άλογα αξίας ενός εκατομμυρίου δραχμών στον Θεόδωρο Σαπουντζάκη αδελφό της καλλιτέχνιδας, «επ’ ονόματι του οποίου ήταν και ο στάβλος Χολαργός».

ZOZO SAPOUNTZAKI_DIKH__3.2.1970 b

Για τη συντήρηση και την προπόνηση των αλόγων απαιτούνταν 30 χιλιάδες δραχμές τον μήνα.

Κατά τους ισχυρισμούς της εταιρείας, η βασίλισσα της νύχτας «διέκρινε την παθολογική αδυναμία του φοροτεχνικού και προέβη εις συστηματικήν αφαίμαξιν του Ευθυμίου Παπαναστασίου.

“Πέτυχε να της χορηγήσει μια πολυτελέστατη διώροφο έπαυλη, ένα πολυτελές αυτοκίνητο Μερσεντές, αξίας 68 χιλιάδων δραχμών, ένα περιδέραιο, ένα δακτυλίδι, μια καρφίτσα, και σκουλαρίκια συνολικής αξίας 200 χιλιάδων δραχμών”.

ZOZO SAPOUNTZAKI_DIKH__4.2.1970 b

Όπως υπολόγιζε τότε η Πειραϊκή Πατραϊκή, ο Παπαναστασίου είχε ζημιώσει την εταιρεία περίπου 15 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία απαιτούσε να επιστραφούν στα ταμεία της.

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη διέψευσε όλες τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν ήταν επισήμως αρραβωνιασμένοι, ότι τον γνώρισε το 1966 και όχι το 1964 και ότι το σπίτι, τα κοσμήματα και τα άλογα, προέρχονταν από τις μεγάλες αμοιβές που λάμβανε ως πρώτο όνομα της νύχτας.

ZOZO SAPOUNTZAKI_DIKH__5.2.1970

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο αδελφός της  Θεόδωρος Σαπουντζάκης έδειχνε ατάραχος, ενώ η ηθοποιός είχε αρκετά ξεσπάσματα και μια λιποθυμία. Πλήθος κόσμου και γνωστών καλλιτεχνών μαζεύονταν καθημερινά για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία.

ZOZO SAPOUNTZAKI_DIKH__5.2.1970 b

Η Ζωζώ τόνιζε συνεχώς στο δικαστήριο ότι το σπίτι το είχε χτίσει με τον ιδρώτα της και όχι με καταχρασμένα χρήματα της Πειραϊκής Πατραϊκής. Ο Ευθύμιος Παπαναστασίου, που είχε «τινάξει στον αέρα την μπάνκα» της μεγάλης εταιρείας, έλεγε ότι για να ξεπληρώσει θα έβαζε υποθήκη τη βίλα της Ζωζώς.

Τελικά, έπειτα από μήνες το δικαστήριο καταδίκασε τη δημοφιλή ηθοποιό σε 5 μήνες φυλάκιση για ψευδορκία, αλλά την αθώωσε για τη βίλα.

ZOZO SAPOUNTZAKI_DIKH__6.2.1970 A - Copy

Ο αδερφός της απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και ειδικότερα για τον στάβλο «Χολαργό» με τα 10 άλογα.

Όσο για τα κοσμήματα, συνολικής αξίας 1,5 εκατομμυρίου δραχμών, η Ζωζώ Σαπουντζάκη τα είχε επιστρέψει στον πρώην σύντροφό της, μετά τον χωρισμό τους.

ZOZO SAPOUNTZAKI_DIKH__6.2.1970 b

Αργότερα δήλωνε στις εφημερίδες, ότι θα έκανε διεθνή καριέρα, καθώς είχε πολλές προτάσεις από διάσημα κέντρα του εξωτερικού. Καθημερινά λάμβανε δεκάδες γράμματα από θαυμαστές που τη ζητούσαν σε γάμο.

Κάντε κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο, για να διαβάσετε την ιστορία της Πειραϊκής-Πατραϊκής, οι εγκαταστάσεις της οποίας στο Μεγάλο Πεύκο χρησιμοποιήθηκαν ως σκηνικό για την ταινία “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια”:

Πειραϊκή-Πατραϊκή, ο ηγέτης της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και το άδοξο τέλος. Δείτε τι απέμεινε από το εργοστάσιο που γυρίστηκε “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια” (drone)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.