Στις 3 Νοεμβρίου του 1979, μια δολοφονική ρατσιστική επίθεση συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέλη της Κου Κλουξ Κλαν δολοφόνησαν εν ψυχρώ πέντε ακτιβιστές που ανήκαν στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα και τραυμάτισαν άλλους έντεκα.

Ήταν ένα πρωινό Σαββάτου όταν οι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν σε μια εργατική γειτονιά του Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας, στον Νότο της Αμερικής. Ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τη δράση της Κου Κλουξ Κλαν εναντίον των μαύρων εργατών στην περιοχή.
Κι ενώ η διαδήλωση βρισκόταν σε εξέλιξη και οι ακτιβιστές διαμαρτύρονταν ειρηνικά, ξαφνικά ένα κομβόι πλησίασε το πλήθος. Από μέσα βγήκαν με όπλα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος και άρχισαν να προκαλούν.
Ακολούθησαν αψιμαχίες με τους ακτιβιστές και τα μέλη των δύο οργανώσεων αρχίζουν να πυροβολούν τους διαδηλωτές αδιακρίτως.
Πέντε ακτιβιστές έπεσαν νεκροί. Μια νοσοκόμα, ένας γιατρός, ένας μετανάστης, ένας φοιτητής κι ένας απόφοιτος Θεολογίας.
Όλοι τους αγωνιστές και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μαύρων.
Η μόνη Αφροαμερικανή ήταν η νοσοκόμα. Άλλοι 11 διαδηλωτές τραυματίζονται.

Η αφίσα της διαδήλωσης

Αν και η τοπική αστυνομία είχε ειδοποιηθεί για ενδεχόμενη ρατσιστική επίθεση εναντίον των διαδηλωτών, την ώρα των πυροβολισμών δεν υπήρχε κανένα όργανο της τάξης.
Ακολούθησε δικαστική έρευνα κατά την οποία ο επικεφαλής της αστυνομίας προέβαλε ως δικαιολογία το ότι οι διαδηλωτές ενημέρωσαν την αστυνομία για την συγκέντρωση, αλλά έδωσαν λάθος σημείο συνάντησης.
Απέδειξε επίσης την συμμετοχή 40 μελών ρατσιστικής οργάνωσης και του ναζιστικού κόμματος, ενώ επικεφαλής και εμπνευστής της δολοφονικής επίθεσης ήταν ο Έντουαρντ Ντόσον, μέλος της ΚΚΚ και όπως αποκαλύφθηκε, πληροφοριοδότης της αστυνομίας.
Έγιναν μόλις 16 συλλήψεις, ενώ στο δικαστήριο, που αποτελούνταν μόνο από λευκούς ενόρκους, οδηγήθηκαν έξι άτομα. Αθωώθηκαν όλοι.
Οι συγγενείς των θυμάτων έκαναν αγωγή κατά της οργάνωσης και του κόμματος με αποτέλεσμα να πληρώσουν ως αποζημίωση 350.000 δολάρια.

«Ζήσε σαν αυτούς, τόλμησε να αγωνιστείς, τόλμησε να νικήσεις!»

Τον Νοέμβριο του 2004, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από τις δολοφονίες, περίπου 700 άνθρωποι διέσχισαν την πόλη. Την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε «Επιτροπή για την Αλήθεια και την Συμφιλίωση». Στόχος ήταν να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση.
Το δημοτικό συμβούλιο καταψήφισε την έγκριση της Επιτροπής, καθώς ήθελε να αποφύγει να έρθουν στο προσκήνιο παλιά γεγονότα.
Η επιτροπή ωστόσο, έβγαλε πόρισμα σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, αλλά και του ναζιστικού κόμματος, μετέβησαν στον χώρο της διαδήλωσης με σκοπό να σκοτώσουν. Αναφέρεται επίσης ότι η αστυνομία ήταν απούσα μετά από ενημέρωση της ρατσιστικής οργάνωσης. Στο πόρισμα σημειώνεται, ακόμα, ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές οπλοφορούσαν και ανταπέδωσαν τα πυρά.
Στο νεκροταφείο Μαάλγουντ, στο Γκρίνσμπορο υπάρχει μια μεγάλη επιτύμβια μαρμάρινη πλάκα προς τιμήν των πέντε δολοφονημένων αγωνιστών.
«Ζήσε σαν αυτούς, τόλμησε να αγωνιστείς, τόλμησε να νικήσεις!» γράφει κάτω από τα ονόματα των νεκρών. Ένα μήνυμα που ο δήμος του Γκρίνσμπορο, θεώρησε «πολιτικό» και αντέδρασε έντονα στην τοποθέτηση της επιτύμβιας στήλης.
Το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο του Γρίνσμπορο με ψήφισμα εξέφρασε τη λύπη του για τους θανάτους. Στις 15 Αυγούστου 2017, το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε συγγνώμη για τη σφαγή.

 

Διαβάστε: Ο «πρωτοπόρος» σκηνοθέτης που αποθέωσε την Κου Κλουξ Κλαν με την ταινία: «Η γέννηση ενός Έθνους». Ο Ν. Γκρίφιθ, που έβαψε λευκούς ηθοποιούς με μαύρη μπογιά για να μη «μολύνει» το φιλμ με νέγρους. Το άσχημο τέλος του

 

Διαβάστε: «Ο Μισισιπής καίγεται». Η δολοφονία τριών νέων ακτιβιστών από την Κου Κλουξ Κλαν, που έγινε ταινία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here