Μια γυναίκα έχει περάσει από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο και ξεσπά διαμάχη μεταξύ των αστυνομικών. Πώς ένας κάτοικος της ανατολικής πλευράς μπορούσε να επισκεφθεί την άλλη. Τι μαρτυρούν τα όπλα και οι στολές τους

Μια γυναίκα έχει περάσει από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο και ξεσπά διαμάχη μεταξύ των αστυνομικών. Πώς ένας κάτοικος της ανατολικής πλευράς μπορούσε να επισκεφθεί την άλλη. Τι μαρτυρούν τα όπλα και οι στολές τους

Η εικόνα αντικατοπτρίζει τον παραλογισμό των πολιτικών συνόρων. Μία κοπέλα κατάφερε μόλις να περάσει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό μπλοκ.

Η απόπειρα παραβίασης των συνόρων ελλοχεύει τον κίνδυνο τουφεκισμού και η αβλεψία των φρουρών που δεν κατάφεραν να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της λευκής γραμμής είναι ανεπίτρεπτη.

Στον αντίποδα, η κοπέλα φαίνεται να νιώθει απέραντη ανακούφιση, αφού μόλις πέτυχε το παράτολμο εγχείρημα. Προηγήθηκε ένταση όταν οι Ανατολικογερμανοί προσπάθησαν να αποτρέψουν τη νεαρή κοπέλα να περάσει τη γραμμή. Από τη στιγμή που τα κατάφερε δεν μπορούσε να γίνει τίποτα και αυτό το γνώριζαν όλοι οι φρουροί. Ένα δευτερόλεπτο πριν αντιμετώπιζε τον απόλυτο κίνδυνο και ένα δευτερόλεπτο μετά βρισκόταν σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας, καθώς η συνοριακή αστυνομία της Δυτικής Γερμανίας βοηθούσε όσους έφευγαν από την ανατολική πλευρά.

Ταυτόχρονα, η συνοριακή αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας δεν θα τολμούσε να πυροβολήσει όσους πέρασαν τα σύνορα για να μην πυροδοτήσει μια αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης που μπορεί να οδηγούσε ακόμη και σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι περισσότεροι που επιχειρούσαν να περάσουν στη Δυτική Γερμανία δεν επέλεγαν το Βερολίνο, αλλά τα σύνορα στη ηπειρωτική χώρα που ήταν ευκολότερος δρόμος. Ωστόσο, κάποιοι δεν τα κατάφεραν και πυροβολήθηκαν μέχρι θανάτου από τους φρουρούς.

Οι στολές της Λαϊκής Αστυνομίας έμοιαζαν πολύ με τις στολές των Σοβιετικών

Οι στολές της Λαϊκής Αστυνομίας έμοιαζαν πολύ με τις στολές των Σοβιετικών

Το στρατιωτικό σώμα της Λαϊκής Αστυνομίας 

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία χωρίστηκε σε δύο χώρες, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ή Ανατολική Γερμανία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ή Δυτική Γερμανία με βάση τις ζώνες κατοχής που αποφασίστηκαν στη συνθήκη του Πότσδαμ. Η Δυτική Γερμανία ήταν σύμμαχος με τις δυνάμεις της Δύσης που την είχαν καταλάβει και η Ανατολική ήταν μέρος της Σοβιετικής σφαίρας επιρροής.

Το Βερολίνο, που περιβάλλεται γεωγραφικά από την Ανατολική Γερμανία, κατατμήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε το Δυτικό Βερολίνο ήταν ένα «νησί», θύλακας της Δυτικής Ευρώπης, περικυκλωμένο από την Ανατολική Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το Δυτικό Βερολίνο άκμασε σε αντίθεση με το Ανατολικό Βερολίνο. Πολλοί κάτοικοι της ανατολικής πλευράς αισθάνονταν καταπιεσμένοι από την οικονομική και πολιτική κατάσταση και άρχισαν να αποστατούν προς τη Δύση.

Μία από τις οδούς ήταν το Βερολίνο κι ένας από αυτούς τους ανθρώπους η κοπέλα της φωτογραφίας του 1955.

Τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν ακόμη νόμιμο να περάσει κάποιος στη δυτική ζώνη, αλλά μόνο για να επισκεφθεί κάποιον. Και αυτό έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένη διαδικασία. Να πάρει τη σχετική άδεια, να εγκριθεί η βίζα και να περάσει από καθορισμένα σημεία ελέγχου. Η διαδικασία ήταν δύσκολη και συχνά δεν επιτρεπόταν τίποτε περισσότερο από μια προσωρινή παραμονή με συνέπεια ο κόσμος να επιλέγει να περάσει τη γραμμή.  Αυτό ήταν το καθεστώς έως το 1961 οπότε και χτίστηκε το τείχος του Βερολίνου.

Στις 15 Αυγούστου, μπήκαν τα πρώτα τούβλα, υπό την επίβλεψη στρατιωτών της Ανατολικής Γερμανίας, που απειλούσαν ότι θα πυροβολήσουν όποιον δεν συνεργαζόταν.

Στις 15 Αυγούστου, μπήκαν τα πρώτα τούβλα, υπό την επίβλεψη στρατιωτών της Ανατολικής Γερμανίας, που απειλούσαν ότι θα πυροβολήσουν όποιον δεν συνεργαζόταν.

Οι δυτικοί άνδρες φορούν τις στολές αστυνομικών της εποχής, ενώ οι συνάδελφοί τους της Ανατολικής Γερμανίας είναι μέλη της Λαϊκής Αστυνομίας (Kasernierte Volkspolizei), η οποία ήταν στην ουσία στρατιωτικό τμήμα.

Είχαν εκπαιδευτεί σαν στρατιώτες, είχε στρατιωτικούς βαθμούς, φορούσαν ελαφρώς παραποιημένες σοβιετικές στολές και έμεναν σε στρατώνες. Επειδή όμως συστήθηκε πολύ λίγο μετά το τέλος του πολέμου και ο εξοπλισμός της ήταν ένα ακανθώδες ζήτημα, καλούταν αστυνομική δύναμη. Αποστολή της Λαϊκής Αστυνομίας ήταν η διασφάλιση των συνόρων και η αντιμετώπιση της εμφύλιας διαμάχης, ενώ αποτέλεσε τον πυρήνα του στρατού Εθνικού Λαϊκού Στρατού της Ανατολικής Γερμανίας που συστήθηκε το 1956.

Τα όπλα που κρατούν οι φρουροί μαρτυρούν την ταυτότητα των δύο πλευρών. Οι Ανατολικογερμανοί κρατούν σοβιετικά τυφέκια τύπου PPSh-41 και οι Δυτικογερμανοί έχουν τραβήξει τα πιστόλια τους. Το πιστόλι είναι γρήγορο όπλο μικρής εμβέλειας για παρακολούθηση, ενώ το τουφέκι χρησιμοποιείται για βολές μεγαλύτερης εμβέλειας και ακρίβειας, η οποία απαιτείται όταν πρέπει ο φρουρός να ελέγχει το τείχος.

Οι πολίτες που κατέφευγαν στη Δυτική Γερμανία προσέβαλαν το  «κομμουνιστικό ιδεώδες». Έτσι, οι συνοριοφύλακες της Ανατολικής Γερμανίας που επιλέγονταν να είναι φανατικοί, τους πυροβολούσαν για να μην καταφέρουν να περάσουν τη λευκή γραμμή.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο ανατολικογερμανός στρατιώτης που βοήθησε ένα αγοράκι να περάσει το τείχος του Βερολίνου, την πρώτη μέρα που υψώθηκε. Πως αντέδρασε ο αξιωματικός όταν τον είδε… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu