“Είναι αδύνατον να νικήσεις στον Γύρο της Γαλλίας αν δεν είσαι ντοπαρισμένος”. Πώς αποκαλύφθηκε ο Λανς Άρμστρονγκ που είχε κερδίσει 7 φορές στη Γαλλία. Έπαιρνε αναβολικά αν και είχε ξεπεράσει τον καρκίνο με ορχεκτομή

“Είναι αδύνατον να νικήσεις στον Γύρο της Γαλλίας αν δεν είσαι ντοπαρισμένος”. Πώς αποκαλύφθηκε ο Λανς Άρμστρονγκ που είχε κερδίσει 7 φορές στη Γαλλία. Έπαιρνε αναβολικά αν και είχε ξεπεράσει τον καρκίνο με ορχεκτομή
Έγινε πρωταθλητής σε νεαρή ηλικία. Κέρδισε επτά συνεχόμενες φορές στον πιο απαιτητικό διαγωνισμό ποδηλασίας στον κόσμο, τον Γύρο της Γαλλίας που καλύπτει μια διαδρομή μεγαλύτερη των τεσσάρων χιλιάδων χιλιομέτρων.

Όλοι μιλούσαν για τον “βασιλιά του ποδηλάτου”, τον Αμερικανό Λανς Άρμστρονγκ. Μέχρι που η αποκάλυψη ότι όλες οι νίκες του οφείλονταν σε ντοπάρισμα τον κατέβασαν από τον θρόνο του. Ο άνθρωπος που κάποτε βρισκόταν στην κορυφή, έπεσε απότομα στα μάτια του κοινού και από “βασιλιάς”, έγινε ο μεγαλύτερος απατεώνας στην ιστορία του αθλήματος. 
Από μικρός πρωταθλητής
Όταν ήταν 12 ετών ασχολήθηκε με την κολύμβηση και λίγο αργότερα με το τρίαθλο. Διακρίθηκε στους περισσότερους διαγωνισμούς που συμμετείχε.

Σε ηλικία 16 ετών ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τρίαθλο και ανακηρύχθηκε σχεδόν αμέσως πρωταθλητής στους εθνικούς αγώνες που συμμετείχε το 1989 και το 1990.

Δυο χρόνια ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ποδηλασία και έγινε μέλος της ομάδας της Μοτορόλα.

Το 1993 βγήκε πρώτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και ακολούθησαν και άλλες νίκες, όπως ο Γύρος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Tour DuPont.

Το 1993 και το 1995 πήρε μέρος και στον Γύρο της Γαλλίας τον πιο δύσκολο αγώνα ποδηλασίας που διαρκεί τρεις εβδομάδες, χωρίς να κατακτήσει την πρώτη θέση.

Ο Άρμστρονγκ πείσμωσε. Ήθελε να κερδίσει στον γύρο της Γαλλίας ότι και αν αυτό σήμαινε.

Ο Άρμστρονγκ στο νοσοκομείο μετά από εγχείρηση στον εγκέφαλο Πηγή εικόνας Youtube

Ένα βήμα πριν από τον θάνατο

Όμως, ένα πρόβλημα υγείας τον έβγαλε εκτός αγώνων.

Το 1996 όταν ήταν μόλις 25 ετών διαγνώστηκε με καρκίνο στους όρχεις, ο οποίος έκανε μετάσταση στους πνεύμονες, στην κοιλιά και στον εγκέφαλο. Οι γιατροί δεν του έδιναν σχεδόν καμία ελπίδα ζωής. “Του είχαμε πει ότι είχε 20 ως 50% πιθανότητα να ζήσει, κυρίως για να του δώσουμε ελπίδα. Αλλά το είδος του καρκίνου που είχε, αφού είδαμε τις ακτινογραφίες και τις εξετάσεις αίματος, δεν υπήρχε καμία ελπίδα”, είχε πει ο ουρολόγος Τζιμ Ρηβς. Αναγκάστηκε να κάνει ορχεκτομή και έκανε χημειοθεραπείες. Μετά από μια σειρά θεραπειών ο Άρμστρονγκ απαλλάχτηκε από τη νόσο.

Η επιστροφή και οι κατηγορίες για ντόπινγκ

Παρόλο που όλοι περίμεναν ότι θα τα παρατήσει, ο Άρμστρονγκ ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στους αγώνες το 1998.

Ωστόσο, η επιστροφή του στον αθλητισμό μετά από την περιπέτεια με την υγεία του, είχε “τυφλώσει” τον κόσμο γύρω του. Όλοι έβλεπαν τον αθλητή που κατάφερε να επιβιώσει και συνέχιζε να παλεύει για να εκπληρώσει το όνειρό του. Έγινε πρότυπο και θεωρήθηκε το σημαντικότερο success story της εποχής. Κάνεις δεν φανταζόταν ότι ο Άρμστρονγκ θα χρησιμοποιούσε αθέμιτα μέσα για να βγει νικητής στους αγώνες ποδηλασίας.

Ο Άρμστρονγκ στον Γύρο της Γαλλίας το 2005 Πηγή εικόνας Wikimediamtx Commons

Μπήκε στην ομάδα US Postal και το 1999 συνέβη αυτό που τόσο ήθελε. Τερμάτισε πρώτος στον Γύρο της Γαλλίας.

Από την πρώτη νίκη του κυκλοφόρησαν και οι πρώτες φήμες ότι ντοπάρεται.

Ο Τύπος τον χαρακτήριζε “καρκίνο της ποδηλασίας” και “τρολ”. Όμως, ο Άρμστρονγκ αρνούνταν κάθε κατηγορία και έλεγε ότι η νίκη του ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Ισχυριζόταν ότι είναι ο μόνος αθλητής που είχε υποβληθεί σε τόσους πολλούς ελέγχους στον κόσμο.

Χρησιμοποίησε ακόμη και την περιπέτεια με την υγεία του για να καλύψει το μεγάλο του μυστικό. Τότε είχε δηλώσει: “Αν σκεφτεί κανείς την κατάστασή μου, θα καταλάβει. Είμαι ένας άνδρας που επέστρεψε από τη θανατική ποινή. Για ποιο λόγο να ντοπαριστώ και να θέσω τη ζωή μου πάλι σε κίνδυνο; Είναι τρελό. Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό. Όχι. Δεν υπάρχει περίπτωση!”

Το 1999 μια εξέταση ούρων έδειξε ότι υπήρχαν ίχνη κορτιζόνης στο αίμα του. Ο Άρμστρονγκ παρέδωσε ένα ιατρικό έγγραφο στο οποίο αναφερόταν ότι είχε χρησιμοποιήσει μια κρέμα για έρπητα, η οποία περιείχε τη συγκεκριμένη ουσία σε μικρή περιεκτικότητα. Η εξήγησή του έγινε δεκτή.

Ο Άρμστρονγκ συνέχισε να κατακτά την πρώτη θέση στον Γύρο της Γαλλίας για τα επόμενα έξι χρόνια έως το 2005, οπότε ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να διαγωνίζεται επαγγελματικά. Είχε καταφέρει να κάνει ένα εξωπραγματικό σερί επτά συνεχόμενων νικών. Όμως, τα δημοσιεύματα και οι υποψίες για ντόπινγκ δεν είχαν σταματήσει. Ο Άρμστρονγκ συνέχισε να αρνείται κάθε κατηγορία.

“Γιατί να το διακινδυνέψω; Έχω τα πάντα. Έχω λεφτά. Έχω συμβόλαια. Έχω την οικογένειά μου. Έχω το όνομα της οικογένειάς μου. Νομίζετε θέλω όταν πάει ο γιος μου στο σχολείο το 2012 να του λένε ότι ο πατέρας του έγινε τσακωτός για τέτοιες ουσίες;” είχε πει.

Δείτε τις στιγμές νίκης του Άρμστρονγκ και τους πανηγυρισμούς του:

Ο Άρμστρονγκ είχε ένα γερό άλλοθι. Οι εξετάσεις του ήταν καθαρές. Ισχυρίστηκε ότι είχε υποβληθεί σε εξετάσεις από διαφορετικές υπηρεσίες αντιντόπινγκ και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Όμως, σιγά σιγά άρχισαν να “ανοίγουν τα στόματα” των αθλητών που είχαν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Τάιερ Χάμιλτον, ο Άρμστρονγκ είχε προσλάβει έναν άνδρα, ο οποίος είχε αναλάβει να τον εφοδιάζει, όπως και όλη την ομάδα του, με δόσεις της ορμόνης ερυθροποιητίνη (EPO) κατά τη διάρκεια του Γύρου της Γαλλίας. Έμπαινε μέσα στο τρέιλερ της ομάδας και άφηνε σύριγγες με την ορμόνη μέσα στα παπούτσια τους. Μόλις έκαναν τις ενέσεις έβαζαν τις σύριγγες μέσα σε άδεια κουτάκια με αναψυκτικά και τα πετούσαν στα σκουπίδια. Με αυτόν τον τρόπο κατέστρεφαν κάθε ίχνος τους.

Στο βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 2004 “L.A. Confidentiel – Les secrets de Lance Armstrong”, ο ποδηλάτης Στήβεν Σουάρτ είπε ότι ο Άρμστρονγκ όπως και άλλοι αθλητές άρχισαν να χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες όταν ήταν ακόμη στην ομάδα της Μοτορόλα στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν ο Άρμστρονγκ έκανε τα πρώτα του βήματα στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Ξεκίνησε με κορτιζόνη και σιγά σιγά προστέθηκαν διάφορες ορμόνες, όπως ερυθροποιητίνη και ενέσεις τεστοστερόνης.

Αυτές οι ουσίες μείωναν τον πόνο και αύξαναν τη μυϊκή δύναμη και αντοχή.

Μια άλλη παράνομη μέθοδος που εφάρμοζαν ήταν η μετάγγιση αίματος. Κρατούσαν μια ποσότητα από το αίμα τους, το οποίο έβαζαν ξανά πίσω στο σώμα τους κατά τη διάρκεια των αγώνων, ώστε να έχουν περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, μια τεχνική που είχε απαγορευτεί από το 1986. Με αυτόν τον τρόπο είχαν περισσότερη ενέργεια και καλύτερη απόδοση χωρίς να το καταλάβει κανείς.

o Άρμστρονγκ είχε μετατραπεί σε Σούπερμαν. Ήταν ανίκητος και είχε γίνει είδωλο παγκοσμίως.

Το 2010 ο ποδηλάτης Φλόιντ Λάντις που είχε αναδειχθεί νικητής στον Γύρο της Γαλλίας το 2006, βρέθηκε θετικός σε χρήση παράνομων ουσιών. Ο Λάντις αποκάλυψε στην αστυνομία ότι όλη η ομάδα US POSTAL έπαιρνε ακατάλληλες ουσίες συστηματικά.

Ο Άρμστρονγκ στον Γύρο της Γαλλίας το 2004 Πηγή εικόνας Wikimediamtx Commons

Η αποκάλυψη της μεγαλύτερης απάτης στην ιστορία του αθλήματος

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και ομοσπονδιακοί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησαν έρευνα για να διαπιστώσουν αν οι ισχυρισμοί του ήταν πραγματικοί. Όμως, λίγο αργότερα η υπόθεση εγκαταλείφθηκε χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Το 2012 ο Οργανισμός Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών (USADA) κατηγόρησε τον Άρμστρονγκ ότι διακινούσε και έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η οργάνωση προσέγγισε πρώτα αθλητές που βρίσκονταν στην ίδια ομάδα με τον Άρμστρονγκ στο παρελθόν. Έντεκα αθλητές κατέθεσαν εναντίον του, μερικοί από τους οποίους είχαν αποκλειστεί από τους αγώνες λόγω ντόπινγκ. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι προσπαθούσε να πείσει όλη την ομάδα να ντοπαριστεί.

Πέρα από τις μαρτυρίες, η κατηγορία βασίστηκε και στα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που είχε κάνει το διάστημα 2009-2010.

Η USADA ανέφερε στην έκθεσή της ότι ήταν “το πιο έξυπνο, οργανωμένο και επιτυχημένο πρόγραμμα ντόπινγκ που έχει δει ποτέ ο αθλητισμός”.

Αναφέρθηκε επίσης και η ανάμειξη του Ιταλού προπονητή Μισέλ Φεράρι. Κατηγορήθηκε ότι είχε βρει τρόπο να χορηγεί στους αθλητές ορμόνες χωρίς να είναι ανιχνεύσιμες από τους ελέγχους.

Οι ενέσεις γίνονταν ενδοφλέβια και όχι στο δέρμα. Έτσι, οι ορμόνες παρέμεναν λιγότερο στο σύστημα. Αυτό σήμαινε ότι αν έκαναν την ένεση το απόγευμα, την επόμενη μέρα θα φαίνονται καθαροί.

Απαγορεύτηκε στον Φεράρι να προπονεί ποδηλάτες.

Σύμφωνα με την USADA, από το 1996 έως το 2006 ο Άρμστρονγκ έδωσε στον Φεράρι περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ο Άρμστρονγκ αποκλείστηκε από κάθε επίσημο άθλημα και του αφαιρέθηκαν οι επτά τίτλοι που είχε κατακτήσει από τον Γύρο της Γαλλίας. Οι χορηγοί του, όπως η Nike, διέκοψαν κάθε συνεργασία.

Για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι ντοπαριζόταν το 2013 σε συνέντευξη που έδωσε στην Όπρα Γουίνφρεϊ. Είπε ότι και οι επτά νίκες του στην αθλητική διοργάνωση ποδηλασίας “Tour de France” οφείλονταν στη χρήση αναβολικών ουσιών.

“Δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να νικήσει κάποιος στον Γύρο της Γαλλίας, αν δεν έχει ντοπαριστεί”, δήλωσε.

Δείτε μέρος της συνέντευξης με την Όπρα Γουίνφρεϊ: 

Πηγή αρχικής εικόνας: flickr

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ. Η ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών με τα τεράστια νύχια και τα ακατάρριπτα ρεκόρ. Οι δραματικές αλλαγές στο σώμα της, η ξαφνική απόσυρση και ο μυστηριώδης θάνατος στον ύπνο της

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.