ΠΗΓΗ:  «“3.000 λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις”, Τάκη Νατσούλης, Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης

Η πειρατεία στην Ελλάδα ήταν, στα παλιά χρόνια, μια από τις μεγαλύτερες πληγές. Γιατί δεν ήταν μόνο οι Μπαρμπαρινοί, οι Γενοβέζοι και οι Ισπανοί που κατατυραννούσαν με τις επιδρομές, τις λεηλασίες και τις σφαγές τους τα νησιά.

Ήταν και μερικοί τυχωδιώκτες Έλληνες, που για να σώσουν το κεφάλι τους αλλαξοπιστούσαν και πήγαιναν με το μέρος των Τούρκων.
Ένας απ’αυτούς ήταν και ο Γιακωβάκης Λάλας – γνωστός περισσότερο ως καπετάν Ντουνιάς – που ήταν έμπορος από την Ικαρία και είχε δικά του καράβια. Το 1653 όμως, όπως γύριζε στο νησί του φορτωμένος με πολύτιμες πραμάτειες, τον έπιασε ο Αλγερινός κουρσάρος Αλή Μαμίς, που τρομοκρατούσε τότε το Αιγαίο. Ο Λάλας που ήταν ωραίο παλικάρι, αντί να πουληθεί στα σκλαβοπάζαρα στο Τούνεζι, υποχρεώθηκε να γίνει σκλάβος στον τρομερό εκείνο πειρατή.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: «Κοράκιασα από τη δίψα». Πώς βγήκε η φράση που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και την πλούσια μυθολογία της. Οι απρόσμενες συνέπειες του ψέμματος 

Η πειρατεία στην Ελλάδα ήταν, στα παλιά χρόνια, μια από τις μεγαλύτερες πληγές. Γιατί δεν ήταν μόνο οι Μπαρμπαρινοί, οι Γενοβέζοι και οι Ισπανοί που κατατυραννούσαν με τις επιδρομές, τις λεηλασίες και τις σφαγές τους τα νησιά. Wikimedia Commons

Σιγά-σιγά, άρχισε να κερδίζει τη συμπάθεια του αφέντη του και μια μέρα ο Μαμίς του έδωσε την ελευθερία του. Εκείνος, όμως, που είχε συνηθίσει τη ζωή του πειρατή, αντί να γυρίσει στο νησί του αγόρασε ένα καράβι, διάλεξε μερικούς άντρες και από κείνη τη  στιγμή έγινε ο χειρότερος από κάθε άλλον πειρατή. Δεν λογάριαζε ούτε Έλληνα ούτε Τούρκο και ούτε λυπόταν κανέναν.

 Όσους έπιανε αυτός και οι άντρες του, τους παλούκωναν και τους κρεμούσαν στα σκοινιά των καταρτιών τους. Έτσι, όταν οι δυστυχισμένοι νησιώτες μιλούσαν για τον Λάλα και τους συντρόφους του, έλεγαν ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν «του σκοινιού και του παλουκιού».

Τη φράση αυτή, που έμεινε ως τα χρόνια μας, τη λέμε, όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε ανθρώπους χαμηλής κοινωνικής τάξης, ανθρώπους μειωμένης ηθικής και διεφθαρμένους, περιθωριακούς.

ΠΗΓΗ:  «“3.000 λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις”, Τάκη Νατσούλης, Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Needpix

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Από πού βγήκε η φράση «τα φόρτωσε στον κόκορα»; Ποια είναι η σύνδεσή της με τις κοκορομαχίες και τα στοιχήματα στην αρχαιότητα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here