To σπίτι – διαστημόπλοιο που ανακηρύχτηκε μνημείο. Έμεινε ακατοίκητο για 30 χρόνια και ανακαινίστηκε από Έλληνα αρχιτέκτονα

To σπίτι – διαστημόπλοιο που ανακηρύχτηκε μνημείο. Έμεινε ακατοίκητο για 30 χρόνια και ανακαινίστηκε από Έλληνα αρχιτέκτονα

Το αποκαλούμενο “γλυπτό σπίτι  στο Κολοράντο μοιάζει νa έρχεται από το διάστημα. Χτίστηκε το 1963 από τον αρχιτέκτονα Charles Deaton, αλλά δεν το ολοκλήρωσε.

Τη δεκαετία του ’60 οι άνθρωποι αναζητούσαν έναν πιο σύγχρονο τρόπο ζωής και νέες πρωτότυπες ιδέες για τη δημιουργία των κατοικιών τους.  Αρκετοί αρχιτέκτονες στην Αμερική πειραματίζονταν με ιδιαίτερα σχέδια και η κατάκτηση του διαστήματος το 1961, αποτελούσε πηγή έμπνευσης.

Ο Charles Deaton είχε χαρακτηριστεί πρωτοπόρος και οραματιστής αρχιτέκτονας. Αυτό που τον ξεχώριζε ήταν ότι τα κτίρια του τα έφτιαχνε σε μακέτες  και δεν τα σχεδίαζε στο χαρτί. Τα έργα του ήταν καλλιτεχνικά φτιαγμένα από πέτρα, ξύλο, πηλό και γύψο και θύμιζαν γλυπτά.

Το sculpture house σήμερα  θεωρείται μνημείο. Πηγή φωτο: wikipedia

Ο αρχιτέκτονας έχτισε αυτό το σπίτι το 1963 σε έναν λόφο στο Genesee Park. Είναι το μεγαλύτερο πάρκο του Ντένβερ, με συνολικά 2.413 στρέμματα. Η τοποθεσία επιλέχθηκε επειδή ο Deaton αισθανόταν ότι μπορούσε να «σταθεί και να νιώσει τα μεγάλα όρια της γης» από την κορυφή του βουνού. 

Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου το 1966, το σπίτι εγκαταλείφθηκε χωρίς τελειώσει το εσωτερικό του. Ο Deaton δεν μπορούσε πλέον να χρηματοδοτήσει το έργο και έτσι έμεινε ημιτελές.

Αν και ο αρχιτέκτονας είχε σκοπό να εργαστεί και να ζήσει εκεί με την οικογένειά του, το κτίριο παρέμεινε ακατοίκητο για περισσότερα από 30 χρόνια.

Όλο αυτό το διάστημα άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες.  Το σπίτι πωλήθηκε για πρώτη φορά σε έναν επενδυτή από την Καλιφόρνια, το 1991 για 800.000 δολάρια. Στη συνέχεια αγοράστηκε από έναν επιχειρηματία του Ντένβερ, για 1,3 εκατομμύρια δολάρια το 1999.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2004, το Sculptured House προστέθηκε στον Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2006 ο Michael Dunahay το αγόρασε για 3,43 εκατομμύρια δολάρια και έγινε ο πρώτος κάτοικος του σπιτιού. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το σπίτι πουλήθηκε ξανά, σε δημοπρασία για 1,5 εκατομμύρια δολάρια και ο αγοραστής το πούλησε άμεσα στους σημερινούς κατοίκους.

Μέσα σε μια  δεκαετία, έχουν γίνει σημαντικές αναβαθμίσεις στο κτίριο για τη διατήρηση και διατήρηση της δομής, βελτιώνοντας παράλληλα τον εσωτερικό χώρο διαβίωσης. 

Το σχήμα και η θέα του σπιτιού είναι εντυπωσιακά. Δείχνει σαν να υπάρχει ένα διαστημόπλοιο στην κορυφή του βουνού. wikipedia

Το εσωτερικό του σπιτιού σχεδιάστηκε και τελικά ολοκληρώθηκε από την κόρη του Deaton  το 2003 με τη συνδρομή του ελληνο- αμερικανού αρχιτέκτονα  Νικ Αντωνόπουλου. Η ανακαίνιση του σπιτιού περιλάμβανε την κατασκευή ενός μεγάλου υπογείου με χώρο στάθμευσης για πολλά αυτοκίνητα, μια δεύτερη τραπεζαρία με κουζίνα και δύο νέα δωμάτια. 

To ιδιαίτερο αυτό κτίσμα, περιλαμβάνεται στην κωμωδία επιστημονικής φαντασίας του Γούντι Άλεν του 1973, “Sleeper”, απ΄ όπου πήρε και το δεύτερο όνομά του, sleeper house.

Το σπίτι καλύπτει 720 m2 σε πέντε επίπεδα, με πέντε υπνοδωμάτια και πέντε μπάνια, μαζί με κουζίνα τελευταίας τεχνολογίας.  

Τα υλικά της  εξωτερικής κατασκευής είναι κυρίως γυαλί, μέταλλο και σκυρόδεμα και η όψη του κτιρίου αν και μινιμαλιστικά σχεδιασμένη, προκαλεί έντονο ενδιαφέρον με την πρωτοτυπία της. Κάτι ακόμα που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η εκπληκτική, πανοραμική θέα που διαθέτει, από την κορυφή του βουνού.

Mία ακόμη δημιουργία του αρχιτέκτονα με παρόμοιο στυλ. / Wikipedia

Μια παρόμοια αρχιτεκτομική προσέγγιση έχει άλλο ένα κτίριο που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Charles Deaton στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό έργο με χαρακτηριστικά επιστημονικής φαντασίας. Ο στόχος του ήταν να παρακάμψει πολλούς από τους κλασσικούς αρχιτεκτονικούς κανόνες και να βελτιώσει  την ποιότητα του χώρου με βάση τη γεωμετρία. 

Πηγή αρχικής φωτογραφίας-πληροφοριών: Historic Photographs /Wikipedia

Δείτε επίσης:

Το τριγωνικό σπίτι στα Μέγαρα που βασίζεται στις αρχές του Πυθαγόρειου θεωρήματος. Δείτε από ψηλά την διεθνώς βραβευμένη αρχιτεκτονική κατασκευή (drone)

Πώς η αρχιτεκτονική των Δίδυμων Πύργων οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Οι εγκλωβισμένοι παγιδεύτηκαν στα μικρά κλιμακοστάσια και ακολουθούσαν λάθος οδηγίες

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης το αποκαλούσε «το χειροποίητο νησί». Οι εκπληκτικοί περιστερώνες του είναι μοναδικά έργα λαογραφίας και αρχιτεκτονικής. Οι ιδιοκτήτες διαγωνίζονταν ποιος θα κάνει τον καλύτερο

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.