Τι απέγινε το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης που στήθηκε το 1982 στην Κύθνο. Οι κάτοικοι αντιδρούν στις νέες ανεμογεννήτριες

Τι απέγινε το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης που στήθηκε το 1982 στην Κύθνο. Οι κάτοικοι αντιδρούν στις νέες ανεμογεννήτριες

Η Κύθνος ήταν το πρώτο νησί που δέχτηκε εναλλακτικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 1982. Το αιολικό πάρκο λειτούργησε για περίπου 30 χρόνια και οι εγκαταστάσεις εγκαταλείφθηκαν αφού δεν είχαν τίποτα άλλο να προσφέρουν.

Στο κυκλαδονήσι στήθηκε πειραματικά το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης και το πρώτο υβριδικό Wind-PV-Diesel στον κόσμο. Τα εγκαίνια  έγιναν το 1982 από τον τότε Υπουργό Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας Ευάγγελο Κουλουμπή.

Η κοινοπραξία του έργου ήταν ΔΕΗ – Man Neue Technologie GmbH – Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας της Γερμανίας.

Αυτό απετέλεσε και την αφετηρία της δημιουργίας σειράς άλλων πάρκων σε νησιά και νησίδες που παρουσίαζαν προβληματική ηλεκτροδότηση.

Toν Αύγουστο του 1990 οι ανεμογεννήτριες αντικαταστάθηκαν από πέντε μεγαλύτερης ισχύος  της ίδιας εταιρείας με σωληνωτούς πυλώνες ύψους 15 μέτρων.

Η παραγόμενη αιολική ηλεκτρική ενέργεια έφθανε να καλύπτει μέχρι και το 40% του ηλεκτρικού φορτίου.

Εγκαίνια του αιολικού πάρκου στις 15/4/1982 από τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Ευάγγελο Κουλουμπή. Πηγή: Χατζηβασιλειάδης Ι, Μισός αιώνας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκδόσεις Αίολος 2021. Από vidarchives.gr

Μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών το πάρκο αυτό επεκτάθηκε και με την εγκατάσταση του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου, που και αυτή θεωρείται η πρώτη στην Ελλάδα ισχύος 100 kW, επιτυγχάνοντας έτσι να δημιουργηθεί στη Κύθνο και ο πρώτος υβριδικός σταθμός ενέργειας (ντήζελ, αιολική και ηλιακή ενέργεια).

Αρχικά ξεκίνησε με στόχο να καλύψει το 25% των αναγκών του νησιού και αργότερα ξεπέρασε το 75%

Η λειτουργία των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην Κύθνο είχε φτάσει κατά μέσο όρο πάνω από 25% ενώ υπήρχαν και ημέρες που το υβριδικό σύστημα κάλυπτε 100% το φορτίο του νησιού και έτσι διέκοπταν τη λειτουργία όλων των πετρελαϊκών μονάδων.

Το υβριδικό αιολικό πάρκο λειτούργησε για 30 χρόνια αλλά παρήλθε ο χρόνος καλής απόδοσης και πλέον είναι εκτός λειτουργίας.

Το 2008 ανακλήθηκε οριστικά η άδεια του έργου αφού για αρκετά χρόνια παρέμενε ανενεργό. Σήμερα τα κουφάρια που παραμένουν στην περιοχή και υπάρχουν σκέψεις να μετατραπεί σε μουσείο της αιολικής ενέργειας.

Οι σύγχρονες αντιδράσεις για νέες ανεμογεννήτριες

Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Κύθνου έχει ξεσηκώσει η προοπτική  τοποθέτησης  ανεμογεννητριών στο νησί  για τη δημιουργία νέου αιολικού πάρκου. Οι νησιώτες θεωρούν «απειλή» τη συγκεκριμένη επένδυση.

Tο νησί  προστατεύεται από τη νομοθεσία ως «παραδοσιακός» και «διατηρητέος» και αναρωτιούνται, πως σε ένα μικρό μέρος που  εκτείνεται σε μόλις 99 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης θα τοποθετηθούν περίπου 20 ανεμογεννήτριες.

Η γαλλική επένδυση αφορά στον λεγόμενο: «Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνολικής Εγκατεστημένης Ισχύος 69 MW και Συνοδό Έργα Υποδομής».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, υπάρχει  πρόβλεψη για εννέα ανεμογεννήτριες  στο βορειανατολικό  τμήμα και ένδεκα 11 στο νότιο τμήμα του νησιού. Επενδύτρια εταιρεία είναι η ΑΙΟΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.E., θυγατρική της TOTAL EREN, που ανήκει στον γαλλικό όμιλο ορυκτών καυσίμων TOTAL ENERGIES.

Οι νησιώτες ανησυχούν ότι θα αλλοιωθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του νησιού. Φωτογραφία Γιάννης Σπηλιόπουλος.

Φοβούνται οικολογική καταστροφή

Οι νησιώτες επισημαίνουν ότι οι αποστάσεις των ανεμογεννητριών από  τους τρεις παραδοσιακούς οικισμούς της Χώρας, της Δρυοπίδας και των Λουτρών, είναι πολύ μικρές.

Ενδεικτικά, στο νότιο τμήμα, το αιολικό απέχει 1,4 χιλιόμετρο από τα σπίτια του Αγίου Δημητρίου, 500 μέτρα από τα σπίτια στην παραλία Γαϊδουρομάντρα, 600 μέτρα από τα σπίτια στην παραλία Στυφό και 2,4 χιλιόμετρα από τη Μεγάλη Άμμο.

Για τη μεταφορά και τοποθέτησή τους απαιτείται η διάνοιξη νέας οδοποιίας μήκους 3,4 χιλιομέτρων και πλάτους 10 έως και 40 μέτρων στις στροφές σε απότομο ανάγλυφο βουνό.

Οι νησιώτες καταγγέλουν ότι τα μεγάλης έκτασης οδικά έργα θα οδηγήσουν σε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Φωτογραφία Γιάννης Σπηλιόπουλος.

Τα έργα και οι εκτάσεις που απαιτούνται την εγκατάσταση των αιολικών ανέρχονται σε συνολικά 163.211 τετραγωνικά μέτρα, για ανεμογεννήτριες,  νέα οδοποιία,  διαπλάτυνση υφιστάμενων χωματόδρομων, περιοχές κέντρων ελέγχου και υποσταθμού ανύψωσης τάσης.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ το νησί θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο, υπαίθριο «βιομηχανικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας»

Η Επιτροπή  Αγώνα Κατά Του Αιολικού Σταθμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει συσταθεί Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και εξετάζει όλους τους πιθανούς τρόπους δράσης κατά του έργου πράσινης ενέργειας μεταξύ των οποίων και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το αιολικό πάρκο της δεκαετίας του 80 αποτελεί παρελθόν. Η Κύθνος ήταν το πρώτο νησί που έγινε το πείραμα. Σήμερα οι κάτοικοι αντιδρούν στην δημιουργία νέου αιολικού πάρκου.

Με σύνθημα “Όχι ανεμογεννήτριες στην Κύθνο” η Επιτροπή  Αγώνα  Κατά Του Αιολικού Σταθμού (20 Α/Γ) στην Κύθνο,  οι λόγοι που έχουν ταχθεί  κατά της εγκατάστασης είναι συνοπτικά:

Ολόκληρο το νησί της Κύθνου, έχει χαρακτηρισθεί, από το έτος 2002 ως τόπος ιδιαιτέρου κάλλους, ή τόπος που έχει ανάγκη από ιδιαίτερη προστασία και συγκεκριμένα, με το από 17.9.2002 Π.Δ. (ΦΕΚ 931 /24.10.2002).

1. θα καταστρέψει ένα τεράστιο τμήμα από το ιδιαίτερο νησιωτικό ανάγλυφο της Κύθνου

2. θα υποβαθμίσει ολοκληρωτικά την φυσιογνωμία των περιοχών όπου θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες

3. θα εκμηδενίσει την αξία των περιουσιών στις ευρύτερες περιοχές γύρω απ’ τις ανεμογεννήτριες

4. θα επηρεάσει αρνητικά το τουριστικό προϊόν και την συνολική οικονομία του τόπου

5. θα αλλοιώσει βασικά πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του νησιού μας

Πληροφορίες από vidarchives.gr :

 Κωνσταντίνος Γκαράκης & Γεωργία Ορφανάκη, ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΚΥΘΝΟ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_09_2301)

Διαβάστε επίσης:

Δικαστικό μπλόκο για τις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα- Aρνητική η γνωμοδότηση ΥΠΕΝ για Αιολικά στη Νιάλα 

Σαν Τζώρτζης. Η ξεχασμένη βραχονησίδα που είχε ένα δέντρο και ήταν τόπος εξορίας. Τώρα ερίζουν δύο Δήμοι για τον αιολικό “θησαυρό”. Δείτε από ψηλά πως μετατράπηκε 

Μαγευτικές εικόνες από το αιολικό πάρκο στη Δυτική Αττική. Ένα τοπίο που θυμίζει κινηματογραφική ταινία. Βίντεο drone

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.