Αρχικά η «καρδιά» έμοιαζε με κουκουνάρι! Σε ποιο βιβλίο εμφανίστηκε πρώτα το σύμβολο του έρωτα και ποιο φυτό είχε το κοντινότερο σχήμα

Αρχικά η «καρδιά» έμοιαζε με κουκουνάρι! Σε ποιο βιβλίο εμφανίστηκε πρώτα το σύμβολο του έρωτα και ποιο φυτό είχε το κοντινότερο σχήμα
Η καρδιά του Αγίου Βαλεντίνου είναι ένα από τα πιο διάσημα σύμβολα. Έχει διακοσμήσει άπειρα τετράδια ερωτοχτυπημένων νέων και όχι μόνο, έχει “τρυπηθεί” από βέλη κι έχει προσφέρει χαμόγελα στα πρόσωπα αγαπημένων μας ανθρώπων.

Η πρώτη απεικόνιση της καρδιάς ως σύμβολο του έρωτα και της αγάπης γίνεται στο βιβλίο του 13ου αιώνα “Το Ρομάντζο του Αχλαδιού”. Υπάρχει μία ζωγραφιά ενός άντρα, ο οποίος προσφέρει την καρδιά του στην αγαπημένη του δεσποσύνη. Η καρδιά είχε σχήμα κουκουναριού, όπως έδειχναν τα μεσαιωνικά σχέδια της ανθρώπινης ανατομίας.

“Το Ρομάντζο του Αχλαδιού"

“Το Ρομάντζο του Αχλαδιού”.

Το σχήμα της καρδιάς αλλάζει τον 14ο αιώνα και αποκτά το χαρακτηριστικό βαθούλωμα.

Η καρδιά εμφανίζεται και παλιότερα, αλλά όχι με το ίδιο νόημα. Τον 12ο αιώνα η καρδιά συμβόλιζε το νούφαρο και βρισκόταν στο λάβαρο του Βασιλιά της Δανίας.

Το λάβαρο του Βασιλιά της Δανίας.

Το λάβαρο του Βασιλιά της Δανίας.

Η προέλευση του συμβόλου, όπως το ξέρουμε σήμερα, καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου.

Μία εκδοχή λέει ότι προέρχεται από τον καρπό του φυτού σύλφιου, το σχήμα του οποίου έμοιαζε πολύ με τη «σύγχρονη καρδιά». Το σύλφιο φύτρωνε στην πόλη της Βόρειας Αφρική, Κυρήνη, και τον 7ο αιώνα π.Χ, χρησιμοποιούνταν ως μέθοδος αντισύλλυψης, αλλά και ως καρύκευμα. Η αξία του φυτού ήταν τόσο μεγάλη, ώστε πάνω του στηρίχθηκε η οικονομία της πόλης και το σχήμα του εμφανίστηκε μέχρι και σε νομίσματα. Από αυτή την καταγραφή είναι γνωστή και η μορφή του πολύτιμου φυτού, το οποίο μοιάζει πάρα πολύ με το συγχρονο σύμβολο της καρδιάς. Το σύλφιο εξαφανίστηκε από τη ρωμαϊκή κιόλας εποχή.

Νόμισμα που απεικονίζει τον καρπό του σύλφιου.

Νόμισμα που απεικονίζει τον καρπό του σύλφιου.

Άλλη θεωρία λέει ότι η καρδιά συμβολίζει το γυναικείο σώμα. Οι πιο πολλοί λένε ότι η ανάποδη καρδιά τους θυμίζει τα γυναικεία οπίσθια, άλλοι λένε το στήθος, ενώ άλλοι λένε τα γεννητικά όργανα.

Μία τρίτη άποψη υποστηρίζει ότι η καρδιά ήταν αρχικά φύλα κισσού, που επειδή εμφανίζονταν σε εικόνες του Διονύσου, πήραν ερωτικό περιεχόμενο και εξελίχθηκαν στη σύγχρονη καρδιά.

Σε κάθε περίπτωση, όταν συνυπάρχουν σπάνια φυτά και γυναίκα είναι μοιραίο να επηρεαστεί και η καρδιά.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Που βρίσκεται “το νησί της ευδαιμονίας” με τα περίεργα δέντρα που έχει χαρακτηριστεί ως το πιο εξωγήινο τοπίο στην γη. Μοιάζουν με ομπρέλες, ελέφαντες και γιγαντιαία μανιτάρια… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu