Γιατί δεν γίνονται πτήσεις πάνω από το Θιβέτ. Από τι κινδυνεύουν τα αεροπλάνα και οι επιβάτες.

Γιατί δεν γίνονται πτήσεις πάνω από το Θιβέτ. Από τι κινδυνεύουν τα αεροπλάνα και οι επιβάτες.
Ο αεροπορικός χώρος πάνω από το Θιβέτ αποτελεί ένα από τα πιο περίεργα και ανεξερεύνητα σημεία στις διαδρομές των εμπορικών πτήσεων. Όπως φαίνεται και στον χάρτη της εφαρμογής Flight Radar, στο οροπέδιο δεν πετούν αεροπλάνα. Γιατί;

O χάρτης της εφαρμογής Flight Radar από την περιοχή του Θιβέτ.

Μπορεί να πιστεύoυμε ότι τα αεροπλάνα έχουν την ελευθερία να πετούν όπου θέλουν, αλλά υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί. Για παράδειγμα τα αεροπλάνα δεν πετούν πάνω από την Ανταρκτική. Είναι μια άγονη περιοχή χωρίς μεγάλες πόλεις ή τουριστικούς προορισμούς, επομένως οι πιλότοι σπάνια χρειάζεται να τη διασχίσουν.
Το Θιβέτ όμως έχει πληθυσμό 3,6 εκατομμύρια, και μοιράζεται με το Νεπάλ το Έβερεστ, ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά αξιοθέατα στον κόσμο. Αυτός όμως είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι πιλότοι αποφεύγουν να πετούν πάνω από αυτή την έκταση των 763.29 χιλιομέτρων.

“Στέγη του κόσμου”

Το Θιβέτ βρίσκεται σε ένα οροπέδιο με ιδιαίτερα επικίνδυνο έδαφος γεμάτο οροσειρές, γι’ αυτό και το αποκαλούν “Στέγη του κόσμου”.

Υπάρχουν 1.121 βουνά στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ, με μέσο υψόμετρο περίπου 4500 μέτρα. Το Έβερεστ φτάνει τα 8.848,86 μέτρα . Παρόλο που τα αεροπλάνα πετούν πάνω από 10.000 μέτρα δεν είναι τόσο απλό.

Τα επιβατικά αεροπλάνα έχουν τις καμπίνες τους υπό πίεση για να καταστεί το περιβάλλον κατάλληλο για τους επιβάτες. Σε περίπτωση αποσυμπίεσης της καμπίνας, τα αεροπλάνα χρειάζονται επαρκή απόσταση για να κατέβουν σε ασφαλές υψόμετρο (περίπου 3000 μέτρα). Η πυκνότητα του αέρα μειώνεται δραματικά σε τέτοια ύψη, κάτι που δυσκολεύει την άμεση αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Έβερεστ. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής του Θιβέτ, όμως, το υψόμετρο ξεπερνάει τα 3.000 μέτρα. Άρα τα αεροπλάνα δεν έχουν κατάλληλο ύψος για να πετάξουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, όταν σε δικινητήριο αεροσκάφος σταματήσει να λειτουργεί ο ένας κινητήρας, τότε το αεροσκάφος πρέπει να κατέβει σε χαμηλό ύψος για να πετάξει με ασφάλεια. Η γεωγραφική δομή του Θιβέτ δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Καιρικές συνθήκες και υποδομές

Το Θιβέτ είναι γνωστό για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με ισχυρούς ανέμους και ξαφνικές αλλαγές που μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα για την ασφάλεια των αεροπλάνων.

Επιπρόσθετα, αν  ένα αεροπλάνο χρειαστεί να κάνει αναγκαστική προσγείωση, το Θιβέτ είναι μια αραιοκατοικημένη χώρα με λίγα αεροδρόμια και βραχώδες έδαφος.

Άρα τα αεροπλάνα σε έκτακτη ανάγκη έχουν περιορισμένες επιλογές.

Τέλος, το δύσκολο έδαφος και οι δυσμενείς συνθήκες καθιστούν τις επιχειρήσεις διάσωσης σχεδόν αδύνατες, σε περίπτωση συντριβής του αεροσκάφους.

Η πτήση πάνω από το Θιβέτ θα μπορούσε να συντομεύσει αρκετές αεροπορικές διαδρομές, αλλά η περιοχή παρουσιάζει πολλές προκλήσεις και κινδύνους για τα αεροπλάνα.

Έτσι, μόνο όσα εκτελούν εσωτερικές πτήσεις πετάνε στο Θιβέτ.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr