Τεράστιοι γλουτοί, υπερμέγεθες αιδοίο, σαρκώδη χείλη. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά της “Αφροδίτης των Οτεντότων”, που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο.
Οι Οτεντότοι, όπως χαρακτήριζαν, με περιφρονητικό τρόπο, οι Ευρωπαίοι τη φυλή Κόι, η οποία ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία στη νότια Αφρική. Η πρόωρη και δυσανάλογη ανάπτυξη και οι ογκώδεις γλουτοί αποτελούσαν φυσικό χαρακτηριστικό, ιδίως, των γυναικών της φυλής. Οι άνδρες το θεωρούσαν σημάδι ομορφιάς.
Ορφανή από πολύ μικρή ηλικία, η Σάρα Μπάρτμαν, ήταν σκλάβα στο Κέιπ Τάουν, μέχρι που την είδε ένας στρατιωτικός γιατρός. Μόλις αντίκρισε το σώμα της, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να βγάλει πολλά χρήματα. Την πήγε στην Αγγλία και την παρουσίαζε ως το νέο του εύρημα.
Στις αρχές του 1800, μια περίοδο κατά την οποία το δουλεμπόριο ήταν η κυρίαρχη μορφή εκμετάλλευσης των αφρικανικών λαών, η Μπάρτμαν εκτέθηκε δημόσια πάνω από 200 φορές στις παραστάσεις που ονόμαζαν «σόου τεράτων».
Το 1807, όταν η Αφρικανική Ένωση διεκδίκησε την απελευθέρωσή της, εκείνη αρνήθηκε να συνεργασθεί, λέγοντας πως δεν την ανάγκασε κανένας να εκθέσει το σώμα της.
Η Μπάρτμαν δήλωνε ότι παίρνει μερίδιο από τα χρήματα που κέρδιζε το αφεντικό της. Κανέναν δεν έπεισαν τα λόγια της. Όλοι κατάλαβαν ότι φοβόταν για την ζωή της.
Εξαιτίας της συνεχούς έκθεσής της σε διαφορετικούς πολιτισμούς, η Μπάρτμαν κατάφερε να μάθει τέσσερις ξένες γλώσσες. Εκτός από την μητρική της, μιλούσε άπταιστα γαλλικά, δανέζικα και αγγλικά. Την 1η Δεκεμβρίου 1811, επέλεξε να βαπτιστεί χριστιανή, στον Καθεδρικό ναό του Μάντσεστερ. Το 1814, την αγόρασε ένας Γάλλος, ο οποίος την βασάνιζε καθημερινά, κάνοντας την πειραματόζωο σε επιστημονικές μελέτες.
Την εξευτέλιζε αναγκάζοντας την να συμμετέχει σε όργια πλουσίων. Την έδεναν με αλυσίδα από το λαιμό, τις έπιαναν τα γεννητικά όργανα, την τάιζαν στο στόμα με βία και την καβαλούσαν σαν ζώο. Για να αντέξει τα βασανιστήρια ήταν μονίμως μεθυσμένη.
Όταν, πλέον, δεν ήταν τόσο δημοφιλής, στράφηκε στην πορνεία. Πέθανε αβοήθητη από φυματίωση και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, σε ηλικία μόλις 25 ετών.
Λίγο πριν πεθάνει την πλησίασε ο φημισμένος ανατόμος της εποχής, Κουβιέ, ζητώντας της να τον αφήσει να φτιάξει καλούπι από το αιδοίο και τα οπίσθια της.
Εκείνη αν και ιερόδουλη, αρνήθηκε διότι θεώρησε την πρότασή του προσβλητική.
Όταν πέθανε η Σάρα, ο Κουβιέ ήταν ο πρώτος που μελέτησε το άψυχο σώμα της. Έφτιαξε τα καλούπια από τα γεννητικά της όργανα και ακρωτηρίασε το αιδοίο και τον εγκέφαλο της, τα οποία τοποθέτησε σε ειδικό βάζο. Μέχρι το 1976, αποτελούσαν έκθεμα στο Μουσείο του Ανθρώπου στο Παρίσι.
Τα οστά της Σάρα Μπάρτμαν, επεστράφησαν στη Νότιο Αφρική το 2002, με παρέμβαση του Νέλσον Μαντέλα.
Η ζωή της απασχόλησε ιστορικούς, λογοτέχνες και κινηματογραφιστές. Η “Αφροδίτη των Οτεντότων” έγινε σύμβολο του αφρικανικού λαού και τιμάται μέχρι σήμερα.
Παρακολουθήστε το τρέιλερ της ταινίας “Black Venus” που προβλήθηκε το 2010 και εξιστορεί τη ζωή της Σάρα Μπάρτμαν:
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Ο πολεμιστής των Ζουλού που εφηύρε το δόρυ «ιγκλουά» το οποίο κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια Αφρικανούς. Έφτασε να διοικεί έναν στρατό με 50.000 άντρες, αλλά σκοτώθηκε από τον αδερφό του
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρόσβαση στα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω του Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους
- Με 13 μετάλλια και ρεκόρ επιστρέφουν οι Έλληνες αθλητές από τους Παραολυμπιακούς αγώνες
- Κατερίνη. Οδηγός ΚΤΕΛ αποβίβασε 30 επιβάτες στα σπίτια τους, για να μην ταλαιπωρηθούν από την κακοκαιρία
- Τσιπούρα 2,5 κιλών ψάρεψε γυναίκα στη Χαλκίδα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ