Η ιστορία του ονόματος του νέου πάπα. Γιατί το “Λέων” είναι συνδεδεμένο με το σχίσμα και τον προτεσταντισμό

Η ιστορία του ονόματος του νέου πάπα. Γιατί το “Λέων” είναι συνδεδεμένο με το σχίσμα και τον προτεσταντισμό

Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ έγινε ο πρώτος Ρωμαιοκαθολικός πάπας από τη Βόρεια Αμερική. Αφού εξελέγη, επέλεξε το όνομα Λέων ΙΔ΄, το οποίο έχουν χρησιμοποιήσει πολύ ομόλογοί του. 

Για την επιλογή του ονόματος, υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες. Ο Πρέβοστ είναι ο  14ος πάπας με το όνομα Λέων, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ο τελευταίος που πήρε το όνομα ήταν ο Πάπας Λέων ΙΓ΄. Γεννημένος ως Βιντσέντσο Τζοακίνο Ραφαέλε Λουίτζι Πέτσι, εξελέγη πάπας στις 20 Φεβρουαρίου 1878 και βασίλευσε μέχρι τον θάνατό του το 1903. Είναι γνωστός ως πάπας της εργατικής τάξης.

“Λέων” σημαίνει λιοντάρι και φέρει μαζί του μια “αίσθηση” βασιλικότητας, αξιοπρέπειας και ηγεσίας.

Πάπας Λέων Α’

Πηγή: Wikipedia

Ο Λέων Α΄ έγινε πάπας στις 29 Σεπτεμβρίου του 440 μ.Χ., μια καθοριστική περίοδο για την Εκκλησία. Καθώς η θρησκεία και διαμόρφωνε το δόγμα, γρήγορα δημιουργήθηκαν  αιρετικές ομάδες. Ο πάπας Λέων Α΄ επεδίωξε αμέσως να τις εξαλείψει και επικοινώνησε με επισκόπους σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, για να περάσει το μήνυμα της ενότητας. Επέβλεψε επίσης την Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα το 451 μ.Χ., όπου η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επιβεβαίωσε τη διττή φύση του Χριστού ως θεϊκής και ανθρώπινης.

Σύμφωνα με έναν θρύλο, ο Λέων Α΄ ήρθε αντιμέτωπος με τον Αττίλα τον Ούννο, το 452 μ.Χ. και νίκησε. Ο Αττίλας είχε περάσει στην Ιταλία με Γότθους, Ούννους και άλλους που επιδίωκαν να κατακτήσουν και να λεηλατήσουν την Ευρώπη. Αλλά μεσαιωνικά κείμενα υποδηλώνουν ότι γλίτωσε τη Ρώμη, αφού ο Λέων απευθύνθηκε απευθείας σε αυτόν.

Πάπας Λέων Γ’

Πηγή: Wikipedia

Ο Πάπας Λέων Γ, εκλεγμένος το 795 μ.Χ., έμεινε στην ιστορία κυρίως για την πράξη του να στέψει τον Καρλομάγνο ως πρώτο αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 800 μ.Χ. Με αυτήν την πράξη επιβεβαίωσε τη συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας και της κοσμικής εξουσίας, δημιουργώντας ένα θεμέλιο για την πολιτικοθρησκευτική εξουσία που η Καθολική Εκκλησία άσκησε για αιώνες.

Πάπας Λέων Θ’

Πηγή: Wikipedia

Ο Πάπας Λέων Θ΄, γεννημένος ως Μπρούνο του Έγκισαϊμ, ηγήθηκε της Εκκλησίας από το 1049 μ.Χ. σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινούπολης είχαν ήδη επιδεινωθεί. Η Ανατολή και η Δύση είχαν θρησκευτικές, πολιτισμικές και γλωσσικές διαφορές. Η Δύση παρέμενε πιστή στη λατινική γλώσσα, ενώ η Ανατολή χρησιμοποιούσε την ελληνική. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ήθελε να έχει ίση εξουσία με τον Πάπα, κάτι που προκάλεσε σοβαρή σύγκρουση.

Το 1054 μ.Χ., και ενώ ο Πάπας Λέων Θ΄ είχε ήδη πεθάνει, η αντιπροσωπεία που είχε στείλει στην Κωνσταντινούπολη, με επικεφαλής τον Καρδινάλιο Ουβέρτο, τοποθέτησε τον αφορισμό του Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου στην Αγία Σοφία. Η ενέργεια αυτή σφράγισε το “Μεγάλο Σχίσμα”, διαιρώντας οριστικά την Εκκλησία σε Ρωμαιοκαθολική και Ανατολική Ορθόδοξη, με αντίστοιχα κέντρα τη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη.

Πάπας Λέων Ι’

Πηγή: Wikipedia

Πολλούς αιώνες μετά το Σχίσμα, ο πάπας Λέων Ι΄, από την οικογένεια των Μεδίκων αντιμετώπισε μια νέα κρίση: την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Από το 1513 έως το 1521, διετέλεσε πάπας ενώ ο Μαρτίνος Λούθηρος δημοσίευσε τις περίφημες 95 Θέσεις, καταδικάζοντας τη διαφθορά και την πώληση συγχωροχαρτιών.

Αντί να τον ακούσει, ο Λέων Ι΄ τον αφόρισε, όταν ο Λούθηρος αρνήθηκε να αποκηρύξει τις ιδέες του το 1521. Έτσι, ξεκίνησε επίσημα η διάσπαση της Εκκλησίας στη Ρωμαιοκαθολική και την Προτεσταντική.

Πάπας Λέων ΙΓ΄

Πηγή: Wikipedia

Ο Λέων ΙΓ΄, που υπηρέτησε από το 1878 έως το 1903, ξεχώρισε ως ένας από τους πρώτους σύγχρονους πάπες. Ήταν μορφωμένος και θεολόγος, αλλά και ευαίσθητος στις κοινωνικές ανάγκες της εποχής του. Την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και των κοινωνικών ανισοτήτων, τόνισε τη σημασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με την εγκύκλιο Rerum Novarum το 1891, υποστήριξε τη δίκαιη αμοιβή, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας και το δικαίωμα δημιουργίας συνδικάτων. Ο Λέων ΙΓ΄ πίστευε ότι η Εκκλησία πρέπει να προσφέρει όχι μόνο πνευματική, αλλά και πρακτική βοήθεια στους ανθρώπους. Η στάση του επηρέασε βαθιά τη μετέπειτα κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας.

Πάπας Λέων ΙΔ΄

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕΡΑ/ETTORE FERRARI

Ο πάπας Λέων ΙΔ΄, ο οποίος διαδέχθηκε τον Λέοντα ΙΓ΄, φαίνεται να συνεχίζει το έργο του, δίνοντας έμφαση στην ενότητα, τον διάλογο και την παγκόσμια αλληλεγγύη. Εμπνέεται από τους προκατόχους του, που υπήρξαν είτε υπερασπιστές της πίστης είτε προασπιστές της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το «πνεύμα των Λεόντων» εξακολουθεί να επηρεάζει τον παπισμό και να διαμορφώνει τον ρόλο της Εκκλησίας στον σημερινό κόσμο.

Πηγή: National Geographic

Αρχική εικόνα: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕΡΑ/ETTORE FERRARI

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr