Ο “Δούρειος Ίππος” των Βίκινγκ ήταν ένα φέρετρο και με αυτό “μπήκαν” στη Ρώμη… ή έτσι νόμιζαν

Ο “Δούρειος Ίππος” των Βίκινγκ ήταν ένα φέρετρο και με αυτό “μπήκαν” στη Ρώμη… ή έτσι νόμιζαν

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο 9ος αιώνας ήταν το αποκορύφωμα των επιδρομών των Βίκινγκς στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Ένας από τους αρχηγούς τους, ο Χαστάιν, ήταν επικεφαλής των περισσοτέρων επιτυχημένων επιδρομών σε δεκάδες πόλεις και σε πολλά βασίλεια.

Στη διάρκεια μίας επιδρομής στην Ιταλία, κατέλαβε και λαφυραγώγησε μία πόλη με ένα σχέδιο που αντέγραφε τον Δούρειο Ίππο και γρήγορα πήρε θρυλικές διαστάσεις.

Χαστάιν ο Βίκινγκ

Ο Χαστάιν ήταν ένας εξέχων αρχηγός των Βίκινγκς στα τέλη του 9ου αιώνα, καθώς ήταν γνωστός για τις τολμηρές επιδρομές του. Αρχικά, με τον θρυλικό Μπιέρν τον Σιδηρόπλευρο, πραγματοποίησαν μία μεγάλη επιχείρηση στη Μεσόγειο, εναντίον πόλεων της Ιταλίας και της Βόρειας Αφρικής.

Αργότερα, και για πολλά χρόνια, ηγήθηκε επιδρομών στην Αγγλία και στη Βρετάνη της Γαλλίας. Ο μεγάλος αντίπαλος του Χαστάιν στην Αγγλία, με τον οποίο συγκρούστηκε επανειλημμένως, ήταν ο Αλφρέδος ο Μέγας, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πρώτους εθνικούς ήρωες των Άγγλων.

Φανταστική απεικόνιση του Χαστάιν. Πηγή: www.vikingtimes.co.uk

Αντίστοιχα για τους Σκανδιναβούς, ο Χαστάιν θεωρείται από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία των Βίκινγκ.

Οι αντίπαλοί του, όμως, δεν θεωρούσαν ότι ήταν ένας πολεμιστής με ηρωικές αρετές. Ένας μοναχός στη Γαλλία, που υπήρξε μάρτυρας της θηριωδίας του Χαστάιν και των ανδρών του, τον περιγράφει ως εξής:

«Αυτός ήταν ένας κατηραμένος άνθρωπος: άγριος, άκρως σκληρός και βίαιος, μολυσματικός, εχθρικός, σκοτεινός, επιθετικός, επιρρεπής σε υπερβολές, μολυσματικός και αναξιόπιστος, αδιάφορος, άστατος και αναρχικός. Φονικάς, άξεστος, γόνιμος σε παγίδες, γενικός πολεμιστής, προδότης, υποκινητής του κακού και διπλά υποκριτής».

Ωστόσο για τους Βίκινγκς, η σκληρότητα και η ωμή βία δεν ήταν ντροπή, αλλά το αντίθετο.

Το σχέδιο του

Το ότι ο Χαστάιν ήταν «γόνιμος σε παγίδες» και «διπλά υποκριτής» φάνηκε ήδη από την πρώτη επιδρομή που ηγήθηκε. Το 860 αποφάσισε να επιτεθεί στη Ρώμη και να λαφυραγωγήσει τους θησαυρούς του Πάπα. Οι Βίκιγκς φαίνεται ότι δεν γνώριζαν ακόμη καλά τη Μεσόγειο και έτσι αντί να αποβιβαστούν σε κάποια ακτή κοντά στη Ρώμη βγήκαν βορειότερα, στη Λιγουρία.

Έτσι έφτασαν στην πόλη Λούνα (σύγχρονο Λούνι), που νόμιζαν ότι ήταν η Ρώμη! Ετοιμάστηκαν να επιτεθούν, για να τη λεηλατήσουν. Όμως, η πόλη διέθετε ισχυρά τείχη, κάτι που αποθάρρυνε τον Χαστάιν να διατάξει μια κατά μέτωπο επίθεση. Τότε, κατέστρωσε ένα σχέδιο, για να καταλάβει τη Λούνα με πονηριά.

Σύγχρονος ζωγραφικός πίνακας με θέμα κάποια επιδρομή του Χαστάιν. Πηγή: Pinterest

Έστειλε έναν αγγελιαφόρο στον τοπικό επίσκοπο, ο οποίος του ανέφερε ότι ήταν κάποιοι φτωχοί και περιπλανώμενοι φυγάδες Σκανδιναβοί που τους κυνηγούσαν οι συμπατριώτες τους. Ο επικεφαλής τους ήταν άρρωστος και ήθελε να ασπαστεί τον χριστιανισμό πριν πεθάνει (οι Βίκινγκς ήταν παγανιστές).

Ο επίσκοπος πήγε στον καταυλισμό των ανδρών του Χαστάιν, έξω από την πόλη του. Εκεί τον βρήκε ετοιμοθάνατο και τον βάπτισε. Βέβαια, ο Χαστάιν παρίστανε τον ετοιμοθάνατο και έχαιρε άκρας υγείας!

Κηδεία-“μαϊμού”

Την επόμενη μέρα, οι Βίκινγκς ανακοίνωσαν περίλυποι στον επίσκοπο της Λούνας ότι ο ηγέτης τους είχε «αποδημήσει εις Κύριον». Η τελευταία του επιθυμία ήταν να τον θάψουν σε εκκλησία μέσα στην πόλη, όπως άρμοζε σε έναν αληθινό χριστιανό. Σε αντάλλαγμα, ο επίσκοπος θα λάμβανε όλα τα τιμαλφή του μακαρίτη.

Ο επίσκοπος δέχτηκε με χαρά την πρόταση και καλωσόρισε στην κεντρική πύλη της Λούνας την πομπή των Βίκινγκς με το νεκρό αρχηγό τους. Αφού έγινε ο απαραίτητος έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κρυμμένα όπλα πάνω τους, δόθηκε η άδεια να μπουν στην πόλη.

Η πομπή πέρασε μέσα από τους δρόμους και έφτασε στον καθεδρικό ναό. Οι σύντροφοι του Χαστάιν έκλαιγαν σπαρακτικά πίσω από το φέρετρό του και οι ντόπιοι παρακολουθούσαν λυπημένοι την κηδεία του ξένου «νεοφώτιστου». Όμως, μόλις τελείωσε η νεκρώσιμη ακολουθία, ο Χαστέιν «αναστήθηκε».

Πήδηξε έξω από το φέρετρο και σκότωσε επί τόπου τον επίσκοπο. Στη συνέχεια, μοίρασε στους άνδρες τα όπλα τους που τα είχαν κρύψει μέσα στο φέρετρο, κάτω από το «πτώμα» του. Αυτοί αιφνιδίασαν τους υπερασπιστές της Λούνας και την κατέλαβαν.

Ρώμη γιοκ!

Σύμφωνα με τον μεσαιωνικό χρονικογράφο Ντούντο, που κατέγραψε το γεγονός στην «Ιστορία των Νορμανδών», μόνο τότε ο Χαστάιν συνειδητοποίησε ότι δεν βρισκόταν στη Ρώμη αλλά σε μία άλλη πόλη.

Γκραβούρα του 1890 που δείχνει τον Χαστάιν τη στιγμή που πετάγεται από το φέρετρο και εφορμά στον επίσκοπο την ώρα της “κηδείας” του. Πηγή: Wikimediamtx Commons

Μέσα στην οργή του για την γκάφα, διέταξε τη σφαγή όλων των κατοίκων της πόλης.

Αργότερα, όταν ο Χαστάιν έκανε επιδρομές εναντίον της Αγγλίας, κάθε φορά που ο Αλφρέδος ο Μέγας τον δυσκόλευε, παρίστανε ότι ήθελε να γίνει χριστιανός, προκειμένου να κάνει ανακωχή μαζί του. Μάλιστα, όταν ο Άγγλος βασιλιάς συνέλαβε σε κάποια μάχη τους γιους του Χαστάιν, τους βάπτισε και έγινε ο ίδιος νονός σε ένα απ’ αυτούς. Μόλις όμως τους απελευθέρωσε και επέστρεψαν στον πατέρα, συμμετείχαν σε επιδρομές εναντίον των χριστιανικών οικισμών. Λογικό.  Άλλωστε, οι μεγαλύτεροι πόλεμοι και μακρύτεροι σε διάρκεια έγιναν μεταξύ χριστιανικών λαών. Η θρησκεία σπάνια στάθηκε εμπόδιο σε μια αιματοχυσία.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr