του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Στις 24 Νοεμβρίου 1975, ο Φρανκ Σινάτρα έδωσε μία συναυλία στο στάδιο Αριαμέχρ της Τεχεράνης. Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό διεθνώς ως «Frank Sinatra: Live at Aryamehr Stadium» και διαφημίστηκε από το καθεστώς του Σάχη στο πλαίσιο της «δυτικοποίησης της ιρανικής κοινωνίας».
Ο Σινάτρα στην Τεχεράνη

Η συναυλία του πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία 35μελούς ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Μπιλ Μίλερ. Παρουσιάστηκε μπροστά σε ένα κοινό περίπου 24.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της ιρανικής υψηλής κοινωνίας και φανατικών θαυμαστών
Το στάδιο Αριαμέχρ, όπου ο Σινάτρα έδωσε το 1975 τη μοναδική του συναυλία στην Τεχεράνη, ήταν τότε μία από τις πιο σύγχρονες και μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Είχε χωρητικότητα περίπου 24.000 ατόμων. Στο κέντρο του σταδίου ανεγέρθηκε μία τεράστια σκηνή, για να μπορεί ο Σινάτρα την ώρα που τραγουδούσε να κινείται και προς τις τέσσερις πλευρές της ώστε να τον βλέπουν όλοι οι θεατές.
Την ημέρα της συναυλίας, το στάδιο γέμισε ασφυκτικά από 24.000 Ιρανούς και Ιρανές που έσπευσαν να θαυμάσουν από κοντά το ίνδαλμά τους.
Η πλειοψηφία ήταν παρέες νέων γυναικών, οι οποίες έδειχναν να ενθουσιάζονται με τον «διασημότερο ερωτικό τραγουδιστή στον κόσμο», όπως διαφημίστηκε στην Τεχεράνη. Το κοινό τραγουδούσε μαζί του και τον επευφημούσε συνεχώς. Στο τέλος της συναυλίας, ο Σινάτρα καταχειροκροτήθηκε.
Ο ενθουσιασμός των Ιρανών

Ιρανές παρακολουθούν τη συναυλία του Σινάτρα στις 24 Νοεμβρίου 1975. Πηγή: Youtube
Ο διευθυντής της ορχήστρας του Φρανκ Σινάτρα στην Τεχεράνη ήταν ο Μπιλ Μίλερ και τα μέλη της κυρίως Αμερικανοί μουσικοί, με εξαίρεση τον Βρετανό Βικ Ας και τον Ιρλανδό Μπόμπι Λαμπ. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο τελευταίος τον Απρίλιο του 2001 στην εφημερίδα «Άιρις Ιντεπέντετ Σάντεϊ»:
«Ήταν περίεργο να βλέπεις θεατές που είχαν μια τόσο διαφορετική κουλτούρα να τρελαίνονται (την ώρα της συναυλίας) και να δείχνουν τόση εκτίμηση για τη μουσική που παίξαμε».

Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Σινάτρα στην Τεχεράνη το 1975. Πηγή: Youtube
“Ο Σάχης και η Σαχέσα”
Πριν από τη συναυλία, ο Σινάτρα και τα μέλη της ορχήστρας του επισκέφθηκαν τον Σάχη και τη σύζυγό του, αυτοκράτειρα Φαράχ στο παλάτι τους.
Σύμφωνα με τον Λαμπ, το παλάτι του Σάχη ήταν «το πιο πολυτελές μέρος που έχω δει ποτέ…γοητευτικό και κομψό». Εκεί ο Σινάτρα έδωσε μία σύντομη συναυλία για τον Σάχη και την αυτοκράτειρα, που ήταν θαυμάστριά του και είχε κανονίσει να έλθει στην Τεχεράνη για να δώσει τη συναυλία.

Η Βασίλισσα Φαράχ Παχλαβί και ο Φρανκ Σινάτρα στην Τεχεράνη τον Νοέμβριο του 1975
Ήταν συνηθισμένο διάσημοι ξένοι τραγουδιστές που έφθαναν στην Τεχεράνη να δίνουν “ιδιωτική” συναυλία για το αυτοκρατορικό ζεύγος. Κάποια χρόνια πριν από τον Σινάτρα, ο Γιώργος Ζαμπέτας είχε τραγουδήσει στο παλάτι μπροστά στον Σάχη και τη Φαράχ.
Στην επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Ζαμπέτας αποκάλυψε στους δημοσιογράφους το γεγονός, λέγοντας τους ότι είχε τραγουδήσει μπροστά στον “Σάχη και τη Σαχέσα“…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr