“Η γυναίκα με το πρόσωπο μουλαριού” και την ευγενική ψυχή. Άντεξε τον χλευασμό, έβγαλε χρήματα και ήταν στοργική μητέρα

“Η γυναίκα με το πρόσωπο μουλαριού” και την ευγενική ψυχή. Άντεξε τον χλευασμό, έβγαλε χρήματα και ήταν στοργική μητέρα

Η Γκρέις ΜακΝτάνιελς ήταν Αμερικανίδα “σταρ” σε freak σόου, γνωστή ως η “Γυναίκα με το Πρόσωπο Μουλαριού”  λόγω της σοβαρής παραμόρφωσης του προσώπου της.

Η ΜακΝτάνιελς γεννήθηκε το 1888 σε ένα αγρόκτημα στην Αϊόβα. Οι γονείς της περιγράφονταν ως “απόλυτα φυσιολογικοί” χωρίς να έχουν ανωμαλίες στο πρόσωπο. Στην παιδική της ηλικία είχε συνηθισμένη εμφάνιση, εκτός από ένα εκ γενετής σημάδι στο πρόσωπό της.

Το σημάδι προερχόταν πιθανότατα από το σύνδρομο Sturge–Weber, μια σπάνια νευροδερματική διαταραχή και με την πάροδο των χρόνων μεγάλωνε. Σταδιακά η περιοχή γύρω από το στόμα της μεγάλωσε τόσο που δεν μπορούσε να μιλήσει.

Πηγή φωτογραφίας: youtube

Η εμφάνιση είναι ένα διαχρονικά ευαίσθητο θέμα, που προκαλούσε την προσοχή των άλλων. Η Γκρέις έγινε αντικείμενο χλευασμού επειδή ήταν διαφορετική εξαιτίας της παραμόρφωσης. Στην αρχή προσπάθησε να το καλύψει με διάφορους τρόπους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Αν και οι ασθένειά της μπορούσε να καταλήξει σε διανοητική αναπηρία, ήταν πολύ έξυπνη. Και παρόλο που η φύση την “αδίκησε” και η εμφάνισή της θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον χαρακτήρα της, εκείνη ήταν ευγενική και συμπαθητική.

Όσοι την γνώρισαν, είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για τον χαρακτήρα της. Πηγή φωτογραφίας: youtube

“Mule-Faced Woman”

Η Γκρέις γνώριζε ότι εξαιτίας της παραμόρφωσής της, οι πιθανότητες για μια φυσιολογική ζωή ήταν σχεδόν μηδαμινές. Αποφάσισε τότε να διεκδικήσει τη ζωή της.

Το 1935 έλαβε μέρος και κέρδισε στο διαγωνισμό “Η πιο άσχημη γυναίκα”

Εκεί την πρόσεξε o Harry Lewiston, ιδιοκτήτης ενός περιοδεύοντος θιάσου και της πρότεινε να συνεργαστεί. Παρόλο που της ήταν δύσκολο να επιδείξει την ασχήμια της στο κοινό, δέχτηκε.

Ταξίδεψε δίνοντας παραστάσεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά και έφτασε να αμείβεται με 175 δολάρια την εβδομάδα, που εκείνη την εποχή  ήταν ένα καλό εισόδημα.

Στο θίασο του Harry Lewiston. Η Grace McDaniels διακρίνεται αριστερά από το κέντρο, στην πίσω σειρά (το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου της είναι κρυμμένο). Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Οι πρώτες  μέρες στο τσίρκο ήταν πολύ δύσκολες για την Γκρέις. Στις διαφημίσεις την χαρακτήριζαν “Ugly Freak” (άσχημο φρικιό) και αντιμετώπιζε τον χλευασμό του κοινού. Με τον καιρό προσαρμόστηκε και αποδέχτηκε την εμφάνισή της.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ζήτησε από τους διοργανωτές να την αποκαλούν “Mule-Faced Woman” , δηλαδή η γυναίκα με το πρόσωπο μουλαριού.

Ωστόσο, αν και αποδέχτηκε την αναπηρία της, δεν της άρεσε να τη φωτογραφίζουν, επειδή θεωρούσε ότι η διαφήμιση του εαυτού της έδειχνε έλλειψη αυτοσεβασμού.

Μητέρα

Λέγεται ότι κάποιοι θεατές λιποθυμούσαν στη θέα του προσώπου της Γκρέις. Παρ’ όλα αυτά, φημολογούνταν ότι είχε λάβει αρκετές προτάσεις γάμου. Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το αν παντρεύτηκε ποτέ.

Ωστόσο, γέννησε ένα υγιές αγοράκι, τον Έλμερ, τον οποίο αποκαλούσε “τον μεγαλύτερο θησαυρό της”. Η Γκρέις περιγράφηκε ως μια τρυφερή και αφοσιωμένη μητέρα που θα έκανε τα πάντα για την ευτυχία του παιδιού της.

Η Γκρέις με τον γιο της Έλμερ. Με τα χρήματα της συντηρούσε την οικογένειά της και μεγάλωσε το παιδί της με στοργή και αγάπη. Πηγή φωτογραφίας: youtube

Καθώς ο Έλμερ μεγάλωνε, σε αντίθεση με τη μητέρα του, έγινε γνωστός για την ομορφιά του. Όταν ενηλικιώθηκε άρχισε να οργανώνει εκείνος τα επαγγελματικά ταξίδια της μητέρας του και να διαχειρίζεται τα οικονομικά.

Η πρόσβαση σε τόσα χρήματα σε νεαρή ηλικία, μάλλον τον έβλαψε. Εθίστηκε στο αλκοόλ, τη μορφίνη και το τζόγο και συχνά ήταν κακοποιητικός. Πέθανε σε σχετικά νεαρή ηλικία από κίρρωση του ήπατος.

Στις 14 Μαρτίου 1958, η Grace McDaniels πέθανε από φυσικά αίτια στη Φλόριντα, σε ηλικία 69 ετών, φτωχή και μόνη. Δεν έχουν βρεθεί επίσημα ιατρικά αρχεία που να τεκμηριώνουν τη διάγνωσή της.

Αν και επικρατέστερη είναι η διάγνωση του συνδρόμου Sturge-Weber, θα μπορούσε επίσης να πάσχει από το σύνδρομο PHACE (εναλλασσόμενη, ταχέως εξελισσόμενη αγγειακή δυσπλασία) ή μια παραλλαγή του συνδρόμου υπερανάπτυξης.

“Μια ψυχή που άντεξε”

Η Grace περιλαμβάνεται στο Ripley’s Believe It or Not (μουσείο με παράξενα γεγονότα και αντικείμενα) ως η πιο άσχημη γυναίκα του κόσμου. Ωστόσο, αυτός ίσως δεν είναι ένας ταιριαστός τίτλος γι’ αυτή τη γυναίκα.

Η Γκρέις ΜακΝτάνιελς στο Ripley’s Believe It or Not . Πηγή φωτογραφίας: flickr

Τη δεκαετία του 1930, ενώ η κοινωνία έκλεινε τις πόρτες της σε εκείνους που έδειχναν “διαφορετικοί”, εκείνη βρήκε δουλειά όχι για τη φήμη, αλλά για την επιβίωση. Κέρδισε ένα σταθερό εισόδημα σε μια εποχή που οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούσαν, ειδικά γυναίκες σαν αυτήν.
Έζησε με θάρρος και αξιοπρέπεια, χωρίς ποτέ να αφήσει τη σκληρότητα του κόσμου να καθορίσει την αξία και τη συμπεριφορά της. Όσοι τη γνώρισαν θυμούνταν την καλοσύνη της, την ήσυχη δύναμή της, την  αποφασιστικότητά της, να είναι κάτι παραπάνω από ένα θέαμα.
Ίσως θα’ ταν καλύτερο να μνημονεύεται όχι για την εμφάνισή της, αλλά για το πώς έζησε και με τα λόγια που εκείνη λέγεται ότι είπε:
Με είπαν παράξενη, αλλά ήμουν μητέρα. Μια γυναίκα που δούλευε. Μια ψυχή που άντεξε “

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr