Το πόρισμα του καθηγητή Καρώνη που είχε αναλάβει την έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη, κατατέθηκε στον ανακριτή την Τρίτη (13/05) και έχει έκταση 123 σελίδες.
Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, ο καθηγητής του πολυτεχνείου, αναφερόμενος στο αν δικαιολογούνται οι αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους από τα φορολογικά και λοιπά στοιχεία φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, υπογραμμίζει: «οι θύρες των εμπορευματοκιβωτίων, βρέθηκαν σφραγισμένες χωρίς ίχνη φωτιάς και λαμβάνοντας υπόψη πως πλην ενός, όλα τα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν σφραγισμένα, τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ΓΧΚ δεν μπορούν να συσχετιστούν με το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας».
Εστιάζοντας στα υλικά κατασκευής των βαγονιών, ο καθηγητής αναφέρει πως υλικό κατασκευής λογικά είναι ο χάλυβας, ο οποίος φέρει εξωτερική επίστρωση με χρώμα. Τα χρώματα αποτελούνται από ρητίνες, χρωστικές και διαλύτες, με τους διαλύτες να εξατμίζονται και να απομακρύνονται κατά την εφαρμογή του χρώματος. Επίσης αναφέρει ότι υπήρχαν στα βαγόνια καλωδιώσεις, διακόπτες και πλακέτες, που περιέχουν πολυμερή υλικά, όπως και καθίσματα, παράθυρα και επιστρώσεις από τα ίδια υλικά. Πολλά από αυτά τα είδη και αντικείμενα, συμμετείχαν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τη σύγκρουση. «Κατά την καύση πολυμερών εκπέμπονται διάφορες ενώσεις της κατηγορίας των πτητικών οργανικών ενώσεων, όπως μονοαρωματικοί υδρογονάνθρακες, πτητικές αλδεύδες, κετόνες, όπως επίσης και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες. Αντίστοιχες κατηγορίες ενώσεων έχουν αναλυθεί στο ΓΧΚ, οπότε είναι πιθανό κάποιες από τις παρατηρηθείσες ενώσεις να οφείλονται στην καύση αυτών των υλικών».
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr