Εκτός λειτουργίας τέθηκε το Skype από την Microsoft, σήμερα 5 Μαΐου, σηματοδοτώντας το τέλος μιας ψηφιακής εποχής.
Το 2002, το Skype έφερε νέα δεδομένα στον τρόπο επικοινωνίας των χρηστών του διαδικτύου. Δημιουργήθηκε από τους Niklas Zennström και Janus Friis, σε συνεργασία με τρεις Εσθονούς προγραμματιστές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την τεχνολογία VoIP. Η καινοτομία υπήρξε στο ότι μπορούσαν να πραγματοποιηθούν δωρεάν διεθνείς κλήσεις.
Μέσα σε μόλις λίγους μήνες αφού κυκλοφόρησε, ξεπέρασε τους 1.000.000 χρήστες. Το 2011, οπότε και εξαγοράστηκε από τη Microsoft έναντι 8,5 δισ. δολαρίων, αριθμούσε πάνω από 700 εκατομμύρια λογαριασμούς.
Όμως, η δημιουργία και άλλων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων (FaceTime, WhatsApp, Telegram, Viber) έθεσαν το Skype εκτός ανταγωνισμού. Το τελικό “χτύπημα” ήταν στην πανδημία, όταν η Microsoft επέλεξε να επενδύσει στρατηγικά στην πλατφόρμα Teams αντί να αναβαθμίσει το Skype. Η επιλογή απέδωσε: το 2023, το Teams ξεπέρασε τους 320 εκατ. ενεργούς χρήστες.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επισήμως την κατάργηση του Skype τον Φεβρουάριο του 2025. Οι λογαριασμοί και τα ιστορικά συνομιλιών μεταφέρονται αυτόματα στο Microsoft Teams, όπου οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν με τα υπάρχοντα στοιχεία τους. Τα δεδομένα θα παραμείνουν διαθέσιμα έως τον Ιανουάριο του 2026, οπότε και θα διαγραφούν.
Οι εναλλακτικές για προσωπική ή επαγγελματική επικοινωνία είναι πλέον πολλές: WhatsApp, Telegram, Google Meet, FaceTime, ακόμη και το Slack, ανάλογα με τις ανάγκες και τις πλατφόρμες κάθε χρήστη.
Έπειτα από 23 χρόνια, το «Θα σε καλέσω στο Skype» περνά πλέον στην ψηφιακή Ιστορία.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr