Τι ορίζει ο νόμος για τα κατοικίδια στις παραλίες. Τι ισχύει για τους σκύλους θεραπείας

Τι ορίζει ο νόμος για τα κατοικίδια στις παραλίες. Τι ισχύει για τους σκύλους θεραπείας

Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα, ήλιος και ατελείωτες ώρες στην παραλία – όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους τετράποδους φίλους μας. Τι ισχύει, όμως, νομικά για τη μετακίνηση και την παρουσία σκύλων στις ελληνικές παραλίες;

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος Χρήστος Πέτκος, σύμφωνα με το άρθρο 19 του καινούργιου νόμου 4830/2021, επιτρέπεται η πρόσβαση των (οικόσιτων) σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, με υποχρεωτική τη χρήση λουριού.

Από την άλλη, απαγορεύεται στις οργανωμένες παραλίες, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοηθείας ή θεραπείας.

Αντιστοίχως, όπως τονίζει ο κ. Πέτκος, όπως ορίζεται ξεκάθαρα στο άρθρο 3, «σε παραλίες με γαλάζια σημαία απαγορεύονται οι σκύλοι», με εξαίρεση και πάλι τους σκύλους βοήθειας ή θεραπείας και εφόσον οι κηδεμόνες διαθέτουν τα νόμιμα πιστοποιητικά τους (εμβολιασμός, τσιπ).

Τι προβλέπει ο νόμος για τα μπάνια του σκύλου-

1 Σύμφωνα με τον κ. Πέτκο, βάσει μιας εγκυκλίου του Λιμενικού Σώματος που δεν έχει καταργηθεί, κατ’ εξαίρεση μπορεί το δεσποζόμενο να μπει στη θάλασσα, αν δεν υπάρχει άλλος λουόμενος στην παραλία. Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια

Οσον αφορά εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία κ.ο.κ., υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις σήμανσης «pet friendly», όπου επιτρέπονται τα δεσποζόμενα.

Ωστόσο, στις υπόλοιπες περιπτώσεις, απαγορεύονται τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους υπαίθριους – πλην, ασφαλώς, των σκύλων βοηθείας ή θεραπείας.

Παρ’ όλα αυτά, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη της εκάστοτε επιχείρησης, αν θα επιτρέψει την πρόσβαση σε ανθρώπους με τετράποδη συντροφιά, και, φυσικά, τους συνδαιτυμόνες.

Μετακινήσεις Για μεγαλύτερες… βόλτες, η μετακίνηση των ζώων συντροφιάς επιτρέπεται σε αεροπλάνο και πλοίο μέσα σε ειδικό κλωβό.

Το ίδιο ισχύει και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλην των περιπτώσεων των σκύλων βοηθείας – για τα οποία κανείς οδηγός ή επιβάτης δεν μπορεί να αξιώσει να μεταφερθεί σε κλωβό ή να απομακρυνθεί από το μέσο.

Παρ’ όλα αυτά, στο κατάστρωμα πλοίων επιτρέπεται η παρουσία σκυλιών με λουρί.

Οπως σημειώνει ο κ. Πέτκος, ωστόσο, σε περίπτωση επίθεσης ή πρόκλησης ζημιάς από το δεσποζόμενο, υπεύθυνος σύμφωνα με τον αστικό κώδικα είναι ο ιδιοκτήτης του. Βάσει του νόμου 924 του Αστικού Κώδικα (ΑΚ), αν ο κηδεμόνας κριθεί ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του ζώου του, το θύμα έχει το δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αστικής αποζημίωσης για ηθική ή σωματική βλάβη, ή και για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

πηγή kathimerini

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr