Ποιο ελληνικό νησί ανακηρύχθηκε ο πιο «κορεσμένος» τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη

Ποιο ελληνικό νησί ανακηρύχθηκε ο πιο «κορεσμένος» τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Which? Travel, η Ζάκυνθος βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών προορισμών με τη μεγαλύτερη αναλογία επισκεπτών ανά μόνιμο κάτοικο, με 149.887 διανυκτερεύσεις για κάθε 1.000 κατοίκους. Με άλλα λόγια, για κάθε κάτοικο του νησιού, αντιστοιχούν περίπου 150 τουρίστες.

Ο όρος «υπερτουρισμός» χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα για να περιγράψει το φαινόμενο αυτό: όταν η πίεση από τον τουρισμό υπερβαίνει τις αντοχές ενός τόπου. Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Ρόρι Μπόλαντ, «είναι φανερό πως για ορισμένους προορισμούς έχει φτάσει το σημείο καμπής και η τουριστική ανάπτυξη πλέον επιβαρύνει περισσότερο απ’ όσο ωφελεί».

Πίσω από τη Ζάκυνθο, στη δεύτερη θέση της λίστας με τους πιο κορεσμένους προορισμούς βρίσκεται η Ίστρια στην Κροατία, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Φουερτεβεντούρα στις Καναρίους Νήσους. Αντίθετα, οι περιοχές με τη χαμηλότερη τουριστική πίεση είναι το Τάργκοβιστε της Βουλγαρίας, το Ρίμπνικ της Πολωνίας και το Μπενεβέντο της Ιταλίας.

Όσον αφορά την πυκνότητα τουριστών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, καμία πόλη δεν πλησιάζει το Παρίσι, με 418.000 διανυκτερεύσεις ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας, που καταγράφει 88.535, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Κοπεγχάγη με 63.944.

Η λίστα επισημαίνει και τους προορισμούς με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις συνολικά, με πρώτη τη Μαγιόρκα (51,1 εκατ.), δεύτερο το Παρίσι (43,9 εκατ.) και τρίτη τη Ρώμη (41,1 εκατ.).

Στην αντίθετη άκρη του φάσματος, το απομονωμένο νησί Jan Mayen στη Νορβηγία καταγράφει μηδενικές διανυκτερεύσεις. Η πρόσβαση σε αυτό απαιτεί ειδική άδεια, καθώς βρίσκεται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο.

Γιατί ορισμένοι προορισμοί υποφέρουν από υπερτουρισμό;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρίτσαρντ Μπάτλερ του Πανεπιστημίου Strathclyde, στη Σκωτία, το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο τουρισμός, αλλά η αδυναμία κάποιων περιοχών να τον διαχειριστούν. «Μέρη όπως η Βαρκελώνη και το Ντουμπρόβνικ αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα γιατί αφέθηκαν να εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό, χωρίς στρατηγική μακροπρόθεσμης διαχείρισης», εξηγεί.

Αντίθετα, το Λας Βέγκας ή το Ορλάντο, που «γεννήθηκαν» ως τουριστικοί κόμβοι, δεν εμφανίζουν την ίδια ένταση προβλημάτων. Το ίδιο και περιοχές που αναπτύχθηκαν οργανικά γύρω από την ταξιδιωτική βιομηχανία, όπως το Μπλάκπουλ στην Αγγλία, υπογραμμίζει ο Μπάτλερ.

Η έρευνα καταλήγει με συστάσεις για εναλλακτικούς προορισμούς, κυρίως από την ανατολική Ευρώπη, που παραμένουν σχετικά ανεξερεύνητοι: το Ρίμπνικ στην Πολωνία, περιοχές της Ρουμανίας και η Βόρεια Μακεδονία είναι μερικές από τις προτάσεις.

Which? Travel: Οι πιο πολυσύχναστοι και πιο ήσυχοι προορισμοί στην Ευρώπη

Περιοχές με τη μεγαλύτερη τουριστική πίεση (τουρίστες ανά 1.000 κατοίκους):

  1. Ζάκυνθος, Ελλάδα: 149.887
  2. Ίστρια, Κροατία: 133.467
  3. Φουερτεβεντούρα, Κανάρια Νησιά: 118.720

Περιοχές με τη χαμηλότερη τουριστική πίεση:

  1. Targovishte, Βουλγαρία: 332
  2. Rybnik, Πολωνία: 351
  3. Benevento, Ιταλία: 398

Περιοχές με τη μεγαλύτερη πυκνότητα τουριστών (ανά τ.χλμ.):

  1. Παρίσι: 418.280
  2. Κέντρο Αθήνας: 88.535
  3. Κοπεγχάγη: 63.944

Περιοχές με τη μικρότερη πυκνότητα τουριστών:

  1. Jan Mayen, Νορβηγία: 0
  2. Teleorman, Ρουμανία: 1,21
  3. Svalbard, Νορβηγία: 2,4

Περιοχές με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις:

  1. Μαγιόρκα: 51.193.029
  2. Παρίσι: 43.919.010
  3. Ρώμη: 41.135.744

Περιοχές με τις λιγότερες διανυκτερεύσεις:

  1. Jan Mayen, Νορβηγία: 0
  2. Teleorman, Ρουμανία: 6.983
  3. Zasavska, Σλοβενία: 22.990

Πηγή: lifo /  Guardian

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr