Οι άνθρωποι της υπαίθρου μετά τον πόλεμο πάλευαν να αναστήσουν τις οικογένειές τους, δουλεύοντας στα χωράφια από το πρωί μέχρι το βράδυ, με χιόνια και βροχές, με χέρια και ψυχή. Δεν είχαν σύμμαχο κανέναν, παρά μόνο το πείσμα και τα παιδιά τους, τα οποία από μικρά δούλευαν στη γη.
χωρις τρακτερ 1 956 stin Avgi Lagada
Μπροστά πήγαιναν τα βόδια ή τα μουλάρια και πίσω ο άντρας, η γυναίκα, η αδελφή και τα μικρά παιδιά.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, οι «σύμμαχοι» είχαν μοιράσει μεταξύ τους τα λάφυρα του πολέμου, σχεδίαζαν με ορμή το μέλλον τους και είχαν στήσει αυτοκινητοβιομηχανίες και φάμπρικες.
Το σχέδιο Μάρσαλ δεν στάθηκε ικανό να μεταμορφώσει την Ελλάδα και παρά την ενίσχυση με κάποια μηχανήματα νέας τεχνολογίας, ο μεγάλος όγκος των αγροτών συνέχισε να οργώνει με το άροτρο, όπως και οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Το πρώτο τρακτέρ ήρθε. Ο παπάς το ευλογεί!

Όταν ήρθε το πρώτο τρακτέρ στη Βασιλική της Λευκάδας το 1963, δεν ήταν ένα απλό εργαλείο, αλλά ένα αξιοπερίεργο θέαμα και μια σημαντική περιουσία.
Δικαιολογημένη λοιπόν η προσέλευση του κόσμου και τα χαρούμενα πρόσωπα που κοιτούν τον φακό. Για τους τυχερούς αγρότες της Λευκάδας που θα οδηγούσαν πρώτοι το «εργαλείο», σήμαινε λιγότερη χειρωνακτική εργασία.
Ο ιερέας του χωριού κρατά το σταυρό και ευλογεί το μηχάνημα!

Η αγορά του τρακτέρ, το 1963, δεν οφείλεται σε κάποια κρατική ενίσχυση, αλλά σε έναν Βρετανό ιερωμένο από το Κόβεντρυ.
Συνεργάστηκε με Ελβετούς εθελοντές και κατάφερε να δωρίσει το εικονιζόμενο τρακτέρ, μάρκας Fergison, στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Νότιας Λευκάδας.
Το τρακτέρ παρέδωσε στους αντιπροσώπους των Συνεταιρισμών  αυτοπροσώπως, ο Στήβενς Βέρνεϊ (St.Vernei) και δεν ζήτησε κανένα αντάλλαγμα.
Ούτε μας χρέωσε κάτι. Απλά μας υποχρέωσε…

Agglos Iereas_Verner_1962 c

Ο αιδεσιμότατος υπήρξε  φιλέλληνας, πολέμησε κατά των Γερμανών εισβολέων στην Κρήτη και συμμετείχε στην αντίσταση.
Γνωρίστηκε με τον μακαριστό επίσκοπο Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίο και διατήρησε την επαφή του με τους Κρητικούς και μετά τον πόλεμο.
Στενή φιλία και αλληλοεκτίμηση είχε και με τον αγωνιστή ιερέα Γεώργιο Πυρουνάκη, που τον συνόδευε στις επισκέψεις του στην Ελλάδα.
Μια από τις κοινότητες που τον τίμησαν ήταν του Αγίου Πέτρου Λευκάδας, που τον ανακήρυξε  επίτιμο δημότη και του προσέφερε θερμή φιλοξενία .

Η εικόνα είναι του φωτογράφου Fritz Berger και η πληροφόρηση προέρχεται από άρθρο του Θ. Μελά στο  Άρωμα Λευκάδας

Χρίστος Βασιλόπουλος

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Οι «Καρυάτιδες» της Λευκάδας και το ματωμένο μεροκάματο στις Αλυκές. Ξυπόλυτες κουβαλούσαν το αλάτι με το ζεμπίλι που ζύγιζε τριάντα κιλά…

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΕΙ ΣΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΗΛΗΘΙΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ Σ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ. ΣΤΟΙΧΙΜΑΤΙΖΩ ΠΩΣ Ο ΣΥΓΚΡΑΦΕΥΣ,ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΖΗΣΕ
  ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ. ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΕΣ, ΔΑΚΡΥΡΟΥΣΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΙΔΕΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.

  Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΚΟΜΗ,ΕΥΤΥΧΩΣ, ΟΡΓΩΝΕΙ ΜΕ ΑΡΟΤΡΟ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ. ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ, ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥ,ΔΙΑΡΗΡΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ. Η ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΒΛΑΨΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ. ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ;;; ΠΡΙΝ ΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ,ΚΑΛΟ ΘΑΤΑΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΠΡΙΝ ΝΑ ΣΑΛΤΣΟΓΡΑΦΕΙ Μ’ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΩΧΥΜΕΝΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΑΜΦΑΡΕΣ,ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ….ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ.
  ΤΟ 1963 ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΔΥΣΚΟΛΩΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ. ΔΕΣ,ΑΝ
  ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΕΝΑ ΓΑΛΛΙΚΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ » Ο ΞΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ»( ΜΟΝ COUSIN JULIAN).

  META, OI ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ Σ’ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΟΝΤΑΙ ΑΡΓΑ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ, ΟΧΙ ΝΑ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ.
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΕΝΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΝΟΥ ΑΓΡΟΙΚΟΥ «ΑΓΡΟΤΗ»,ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ
  ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ,ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΕΝΩ ΕΚΜΕΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΔΥΣΤΥΧΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΕΓΙΝΑΝ
  ΦΟΝΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ,ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΤΡΙΣΠΑΧΟΣ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΣΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ.
  ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΩΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΑ ΛΑΟ . Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΣ,ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΝΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΝΙΣΕΙ.
  ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ. ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΛΙΓΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΕ ΤΟΣΟΥΣ,ΑΠ’ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ
  ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ,ΔΟΥΛΕΨΕ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΑΛΛΑ ΟΙ
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΞ’ ΗΜΩΝ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΤΕΡΠΕΙ !!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here