«Έτσι να ξεπλύνετε κι εσείς το κράτος απ’ τις λέρες, να κοπανίσετε όλες τις κλίκες που λυμαίνονται την εξουσία». Πρεμιέρα με Λυσιστράτη στο «Λαϊκό Θέατρο». Παραστάσεις μέχρι 18 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Ν.Ερυθραίας

Το Λαϊκό Θέατρο Νέας Ερυθραίας παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή και σκηνοθεσία Μιχάλη Μαραγκού.
  Η Λυσιστράτη θεωρείται ένα από τα παλιότερα  και χαρακτηριστικότερα αντιπολεμικά έργα. Η υπόθεση έχει να κάνει με την αποχή που κηρύσσουν οι γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης, προσπαθώντας έτσι να πείσουν τους άντρες τους να σταματήσουν τον πόλεμο. 

Ο Αριστοφάνης πάντα επίκαιρος λέει μέσα από το έργο του διαχρονικές αλήθειες:

«Εμείς μυαλό που το ‘χουμε ή εσείς (οι άντρες); Βρε, αν είχατε τόσο δα μυαλό, θα κάνατε ό,τι κάνουμε εμείς με το μαλλί. Πρώτον, το πλένουμε καλά-καλά στη σκάφη να φύγει όλ’ η λέρα. Ύστερα το χτυπάμε με τον κόπανο να φύγουνε οι σγρόμποι και οι κολλιτσίδες. Έτσι ακριβώς θα έπρεπε να ξεπλύνετε κι εσείς το κράτος απ’ τις λέρες, να κοπανίσετε τις κολλιτσίδες στο κεφάλι, κι όλες τις κλίκες που μαζεύονται σα σγρόμποι και συνωμοτούν για να λυμαίνονται την εξουσία. Ύστερα θα ‘πρεπε, πάλι όπως εμείς, να ρίξετε σ’ ένα πανέρι πανανθρώπινης αδελφοσύνης το καθαρό μαλλί – όλους τους άξιους και χρηστούς πολίτες, όχι μόνο τους γέρους, μα και τους νέους, και τις γυναίκες, και τους φτωχούς που είναι καταχρεωμένοι στο δημόσιο, και τους μέτοικους, ακόμα και τους ξένους όσους μας αγαπούν αληθινά – και να τους ανακατέψετε όλους μαζί καλά-καλά… Και, μα το Δία, ας μην ξεχνάμε και τις πόλεις, που έχουν αποικίσει οι δικοί μας, σ’ όποια γωνιά της γης κι αν βρίσκονται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κι αυτοί είναι καθώς οι τούφες του μαλλιού, πού ‘πεσαν χάμω και σκορπίστηκαν εδώ κι εκεί… Κι αυτούς λοιπόν να τους μαζέψετε κοντά σας, και μ’ αυτή την πελώρια  ανθρώπινη τουλούπα, να υφάνετε για όλο το λαό μια ζεστή μεγάλη κάπα!…»  

Μουσική: Δημήτρης Κίκλης, Σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Ποθητού, Φώτα: Νίκος Μαραγκός.
Παραστάσεις:  1,2,3,4 και 8,9,10,11 και 15,16,17,18 Ιουλίου στις 9:30 μμ.στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας, Κερκύρας & Δρυμπέτη (πίσω από το Γυμνάσιο Ν. Ερυθραίας).
Πρεμιέρα Παρασκευή 1 Ιουλίου στις 21:30 . Πληροφορίες: 6949690187 
Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια