“Eίχα μια φάρμα στην Αφρική, στους πρόποδες του βουνού Νγκονγκ…” έτσι ξεκινάει την αφήγηση τής πολυτάραχης ζωής της, η διάσημη Δανή συγγραφέας Κάρεν Μπλίξεν. Μια γυναίκα ανεξάρτητη, δυναμική, ταλαντούχα που έζησε με τους δικούς της κανόνες κι όχι της εποχής της. Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της “Πέρα από την Αφρική” περιγράφει τις εμπειρίες της τα χρόνια που έζησε στην Κένυα.
Η Κάρεν Μπλίξεν γεννήθηκε στο Ρούνγκστεντ της Δανίας από αριστοκρατική οικογένεια, τις 17 Απριλίου 1885. Μεγάλωσε σε ένα άνετο και προοδευτικό περιβάλλον, με έναν πατέρα που αγαπούσε τη φύση και το κυνήγι. Ο πατέρας της, Βίλχεμ Ντίνεσεν αυτοκτόνησε το 1895, όταν έμαθε ότι έπασχε από σύφιλη. Η Τάννε όπως φώναζαν χαϊδευτικά την Κάρεν Μπλίξεν, ήταν μόλις 10 ετών. Η απώλεια όπως και η συγκεκριμένη ασθένεια, τη στιγμάτισαν.
Σπούδασε ζωγραφική στην Κοπεγχάγη, τη Ρώμη και το Παρίσι και δημοσίευσε την πρώτη ιστορία της όταν ήταν 22 ετών. Τις περισσότερες ιστορίες τις υπέγραψε με ανδρικά ψευδώνυμα (Ιζαάκ Ντίνεσεν, Οσκεόλα και Πιερ Αντρεζέλ), καθώς στις αρχές του 19ου αιώνα δεν έπαιρναν στα σοβαρά μια γυναίκα συγγραφέα. Η πλειονότητα δεν πήγαινε καν σχολείο.
To 1913, η Κάρεν Μπλίξεν παντρεύτηκε τον δεύτερο ξάδελφό της, τον Σουηδό βαρώνο Μπρορ φον Μπλίξεν-Φίνεκε και έτσι απέκτησε το τίτλο της βαρώνης. Η οικογένειά της ήταν αντίθετη καθώς τον θεωρούσαν αφερέγγυο και μάλλον είχαν δίκιο.
Ο βαρώνος την έπεισε να επενδύσουν σε μια φυτεία με καφεόδεντρα στη Αφρική, όπου και μετακόμισαν.
Η φάρμα τους βρισκόταν στους πρόποδες των λόφων Νγκονγκ, περίπου 10 χιλιόμετρα από το Ναϊρόμπι. Ο βαρώνος Μπλίξεν ασχολήθηκε περισσότερο με σαφάρι και εξωσυζυγικές σχέσεις παρά με τη φάρμα. Τον πρώτο χρόνο μετά τον γάμο τους, η Μπλίξεν διαγνώστηκε με σύφιλη και έλαβε για θεραπεία αρσενικό και υδράργυρο. Η θεραπεία αντιμετώπισε τη νόσο, αλλά κατέστρεψε την υγεία της. Όλη της τη ζωή υπέφερε από πόνους, καθώς τα βαρέα μέταλλα είχαν προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό της. Το ζευγάρι χώρισε μετά από 12 χρόνια γάμου, το 1925. Εκείνη παρέμεινε στην Αφρική και ανέλαβε μόνη της τη φάρμα.
Ντένις Φιντς Χάτον
Τα πρώτα χρόνια στην Κένυα, η Κάρεν Μπλίξεν είχε γνωρίσει τον Άγγλο Ντένις Φιντς Χάτον (Denys Finch Hatton), έναν αριστοκράτη κυνηγό μεγάλων θηραμάτων. Μετά το διαζύγιό της έζησε μια έντονη και μακροχρόνια σχέση μαζί του. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ, ο Χάτον ήταν κατά των συμβάσεων, αλλά για την Μπλίξεν ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής της. Πέθανε το 1931, όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη. Η Κάρεν δεν ξεπέρασε ποτέ την απώλειά του.
Εν τω μεταξύ έχασε τη φυτεία της και στερήθηκε την Ήπειρο που τόσο αγάπησε. Χωρίς χρήματα και βαθιά πληγωμένη, η Κάρεν Μπλίξεν γύρισε στη Δανία το 1931, σε ηλικία 46 ετών. Δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στην Κένυα.
Όπως υποστήριζε, «όλα τα βάσανα είναι υποφερτά αρκεί να καταφέρεις να τα βάλεις σε μια ιστορία, να πεις μια ιστορία γι’ αυτά».Το γράψιμο την βοήθησε να ξεπεράσει την κατάθλιψη και να ξαναγίνει οικονομικά ανεξάρτητη.
Το 1937, δημοσίευσε, ως Ισαάκ Ντίνεσεν, το μυθιστόρημα «Πέρα από την Αφρική», που την έκανε διάσημη. Εκεί περιγράφει τις εμπειρίες της από τα χρόνια που έζησε στη μαύρη ήπειρο. Έγινε αμέσως επιτυχία και πολλά χρόνια μετά το θάνατό της, ταινία.
Το 1985 ο σκηνοθέτης Σίντνεϊ Πόλακ μετέφερε το βιβλίο της στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστές τη Μέριλ Στριπ, ως Κάρεν Μπλίξεν και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ως Ντένις Φιντς Χάτον. H ταινία απέσπασε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά τα επτά, ανάμεσα στα οποία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σκηνοθέτη και Σεναρίου.
Προς το τέλος της ζωής της, η συγγραφέας υπέφερε από γαστρικό έλκος και η μόνη διαθέσιμη θεραπεία ήταν η χειρουργική επέμβαση. Αφαιρέθηκε το 1/3 του στομάχου της και κατά πάσα πιθανότητα, σε αυτή την εγχείρηση οφείλεται η εικόνα υποσιτισμού που εμφάνιζε, ενώ κάποιοι υποστήριζαν ότι έπασχε από νευρική ανορεξία.
Το 1962 ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά δεν πρόλαβε. Πέθανε τις 7 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους από υποσιτισμό. Εκείνη τη χρονιά κέρδισε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο οποίος είχε πει ότι το βραβείο θα έπρεπε να είχε απονεμηθεί στην Μπλίξεν.
Πηγή φωτογραφιών: Flickr, Wikimediamtx Commons, Youtube
Ειδήσεις σήμερα:
- Παραπομπή Λύτρα για ξυλοδαρμό της πρώην συζύγου του αλλά για πλημμέλημα και αποφυλάκιση ζητάει ο εισαγγελέας
- ΣΥΡΙΖΑ. Πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη από τους “87”. Πολάκης: “Θέτω θέμα ηγεσίας”
- Κασσελάκης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:” Να μην γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη”
- L’ Equipe: “Η σκοτεινή πλευρά του Τσιτσιπά προέρχεται από τον πατέρα του». Αποκαλύπτει πρώην φυσιοθεραπευτής του
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ