Φυλακίστηκε 29 φορές και επέζησε από τη δολοφονική επίθεση μιας γυναίκας με χαρτοκόπτη. Δέκα ιστορίες για τον M. Λούθερ Κίνγκ που δολοφονήθηκε με σφαίρα, όπως και η μάνα του!

Φυλακίστηκε 29 φορές και επέζησε από τη δολοφονική επίθεση μιας γυναίκας με χαρτοκόπτη. Δέκα ιστορίες για τον M. Λούθερ Κίνγκ που δολοφονήθηκε με σφαίρα, όπως και η μάνα του!
O Mάρτιν Λούθερ Κίνγκ ο νεότερος (1929-1968) ήταν ένας Βαπτιστής ιερέας και κοινωνικός ακτιβιστής, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα αμερικανικά κινήματα διεκδίκησης πολιτικών δικαιωμάτων από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέχρι την δολοφονία του το 1968.

Από την πολυτάραχη ζωή του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων και νικητή του Νόμπελ Ειρήνης το 1964, επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε δέκα σημαντικές ιστορίες  από τη ζωή του.

1) Το βαπτιστικό όνομα του Κίνγκ ήταν Μάικλ και όχι Μάρτιν

Ο ηγέτης και κοινωνικός ακτιβιστής γεννήθηκε ως Μάικλ Κίνγκ ο νεότερος στις 15 Ιανουαρίου 1929. Ωστόσο, το 1934, ο πατέρας του, πάστορας στην εκκλησία των Βαπτιστών Ebenezer στην Ατλάντα, ταξίδεψε στη Γερμανία και εμπνεύστηκε από τον Προτεστάντη μεταρρυθμιστή Μάρτιν Λούθερ, ο οποίος ίδρυσε την προτεσταντική εκκλησία. Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν να αλλάξει τόσο το δικό του όνομα όσο και του πεντάχρονου γιου του.

2) Ο Κίνγκ μπήκε στο κολέγιο στην ηλικία των 15

Ήταν τόσο χαρισματικός μαθητής που πήδηξε τρεις τάξεις (τις αντίστοιχες δικές μας Α΄εως Γ΄λυκείου), πριν γραφτεί στο κολέγιο του Morehouse στο οποίο φοίτησε ο πατέρας και ο παππούς του. Παρόλο που ήταν γιος, εγγονός και δισέγγονος Βαπτιστών ιερέων ο Κίνγκ δεν ήθελε να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση μέχρι που ο πρόεδρος του κολεγίου Benjamin E. Mays, που υπήρξε ένας επιφανής θεολόγος τον έπεισε για το αντίθετο. Ο νεαρός Μάρτιν χειροτονήθηκε πριν αποφοιτήσει από το κολέγιο με το πτυχίο της Κοινωνιολογίας.

3) Ο Κίνγκ πήρε πτυχίο Συστηματικής Θεολογίας

Αφού χειροτονήθηκε από τη θεολογική σχολή της Πενσιλβανίας, ήθελε να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης από όπου τελικά έκανε τη διατριβή του το 1955.

O Mάρτιν Λούθερ Κίνγκ ο νεότερος (1929-1968) ήταν ένας Βαπτιστής ιερέας και κοινωνικός ακτιβιστής, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα αμερικανικά κινήματα διεκδίκησης πολιτικών δικαιωμάτων. Flickr

4) Ο λόγος του με τίτλο “Έχω ένα όνειρο” δεν ήταν ο πρώτος στο μνημείο του Λίνκολν

Έξι χρόνια πριν από τον δημοφιλή του λόγο στην πορεία της Ουάσινγκτον, ο Κίνγκ ήταν ανάμεσα στους πρωτοπόρους της διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σκιά του μνημείου της διακήρυξης του Λίνκολν τον Μάιο του 1957.

Εκεί, κατά τη διάρκεια της ειρηνικής διαμαρτυρίας ήταν που ζήτησε για πρώτη φορά ανοιχτά ψήφο για τους Αφροαμερικανούς μπροστά σε ένα πλήθος 15-30.000 ατόμων. Τότε έβγαλε τον πρώτο του μεγάλο λόγο για το δικαίωμα ψήφου των Αφροαμερικανών. Στον λόγο του ασκήθηκε έντονη κριτική και από τότε έγινε άτυπα αρχηγός του κινήματος.

5) Ο Κίνγκ φυλακίστηκε 29 φορές

Σύμφωνα με το ίδρυμα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ του νεότερου, φυλακίστηκε 29 φορές με την κατηγορία της πολιτικής ανυπακοής, αλλά και για παραβάσεις ορίου ταχύτητας, όπως στην Αλαμπάμα το 1956.

6) Ο Κίνγκ παρά τρίχα γλύτωσε μετά την απόπειρα δολοφονίας δέκα χρόνια πριν από τον θάνατο του

Ενώ βρισκόταν στο Χάρλεμ υπογράφοντας αντίτυπα του καινούργιου του βιβλίου “Stride Toward Freedom (Αγώνας προς την Ελευθερία) στο βιβλιοπωλείο του πολυκαταστήματος Blumstein’s, τον πλησίασε μια γυναίκα η Izola Ware Curry και τον ρώτησε αν ήταν ο Κίνγκ.

Ο ίδιος έγνεψε καταφατικά και εκείνη του είπε πως τον έψαχνε πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα του κάρφωσε έναν χαρτοκόπτη επτά ιντσών στο στήθος.

Η άκρη της λεπίδας τον βρήκε δίπλα στην αορτή και ο Λούθερ Κίνγκ υπεβλήθη σε πολύωρο χειρουργείο. Οι γιατροί του είπαν πως ακόμα και ένα φτέρνισμα θα ήταν μοιραίο την στιγμή της απόπειρας, γιατί θα σκιζόταν η αορτή του εντελώς και ο θάνατος του θα ήταν ακαριαίος.

Από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου ανάρρωνε επιβεβαίωσε μέσα από δήλωση του τις μη βίαιες πεποιθήσεις του και τόνισε πως δεν κρατάει καμία κακία στην πνευματικά διαταραγμένη γυναίκα που του επιτέθηκε.

 7) Η τελευταία δημόσια ομιλία του Κίνγκ προμήνυε τον θάνατο του

Τον Απρίλιο του 1968 είχε φτάσει στο Μέμφις για να υποστηρίξει την απεργία των μαύρων εργατών καθαριότητας.

Στην ομιλία του το βράδυ πριν δολοφονηθεί είπε στο κοινό του στην εκκλησία του Mason Temple:

” Όπως οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος, έτσι κι εγώ θα ήθελα να ζήσω μια μακρά ζωή. Η ζωή είναι γλυκιά αλλά δεν είναι αυτό που με απασχολεί τώρα. Έχω ονειρευτεί την γη της Επαγγελίας , ίσως να μην φτάσω εκεί μαζί σας αλλά θέλω να γνωρίζετε απόψε ότι εμείς σαν λαός θα φτάσουμε Εκεί και με κάνει χαρούμενο αυτό. Σήμερα δεν φοβάμαι κανέναν άνθρωπο, τα δικά μου μάτια έχουν δει τη Δόξα του Κυρίου που έρχεται”.

Τον Απρίλιο του 1968 είχε φτάσει στο Μέμφις για να υποστηρίξει την απεργία των μαύρων εργατών καθαριότητας. Flickr

8) Μέλη της οικογένειας του Κίνγκ δεν πίστεψαν ότι ο James Earl Ray έδρασε μόνος του

Ο Ray ένας επαγγελματίας εγκληματίας δήλωσε ένοχος όσον αφορά στη δολοφονία του Κίνγκ,  αλλά αργότερα ανακάλεσε.

Ο γιος του Μάρτιν Λόυθερ Κίνγκ, Ντέξτερ, συναντήθηκε δημοσίως με τον Ray το 1997 και απαίτησε να ανοίξει ξανά η υπόθεση.

Η χήρα του Κίνγκ πίστευε ότι η μαφία και οι τοπικές, κρατικές, ομοσπονδιακές και κυβερνητικές υπηρεσίες ήταν βαθιά μπλεγμένες στην δολοφονία. Η ίδια επικρότησε την ετυμηγορία μιας πολιτικής δίκης στο Μέμφις το 1999 κατά την οποία οι ένορκοι αποφάσισαν ότι η δολοφονία ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας και ότι ο Ray “παγιδεύτηκε” να αναλάβει την ευθύνη. Έρευνα του του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία δημοσιεύτηκε το 2000 ανέφερε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις συνωμοσίας.

9) Η μητέρα του Κίνγκ επίσης σκοτώθηκε από σφαίρα

Στις 23 Ιουνίου 1974, ενώ η 69χρονη Alberta Williams King συμμετείχε στην κυριακάτικη λειτουργία μέσα στην εκκλησία των Βαπτιστών Ebenezer, ο Marcus Wayne Chenault Jr που καθόταν σε μπροστινό στασίδι μέσα στο ναό έβγαλε δυο όπλα και άρχισε να πυροβολεί. Μια από τις σφαίρες βρήκε και σκότωσε τη μητέρα του Κίνγκ η οποία πέθανε λίγα μέτρα από εκεί που ο γιος της κήρυττε τις μη βίαιες πεποιθήσεις του. Ο ανισόρροπος άντρας είπε πως οι χριστιανοί ήταν εχθροί του και ότι ενώ σκόπευε να σκοτώσει τον πατέρα του Κίνγκ σκότωσε τη μητέρα του γιατί ήταν πιο κοντά του.

Ο Chenault έλαβε θανατική ποινή η οποία μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη λόγω της αντίθεσης της οικογένειας του εκλιπόντος Κίνγκ στη θανατική ποινή.

10) Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον είναι ο μόνος άλλος πολιτικός ηγέτης που τα γενέθλια του τηρούνται ως εθνική αργία

Το 1983 ο πρόεδρος Ρίγκαν υπέγραψε νομοσχέδιο που δημιούργησε μια ομοσπονδιακή αργία προς τιμήν του Κίνγκ.

Πρώτη φορά τηρήθηκε την τρίτη εβδομάδα του Γενάρη του 1986, ημερομηνία κοντινή στα γενέθλια του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ του νεότερου.

Πηγή: History.com

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikipedia

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: To FBI αποκαλούσε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «ανώμαλο κτήνος» και προσπάθησε να τον αναγκάσει να αυτοκτονήσει. Ο ψυχολογικός πόλεμος για εξωσυζυγικό δεσμό και η επιστολή μίσους 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.