Το ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο της Γαλλίας με την χαλύβδινη γάστρα, που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα. Σε ποιον ανήκε

Το ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο της Γαλλίας με την χαλύβδινη γάστρα, που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα. Σε ποιον ανήκε

Το Μπελέμ, ένα ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο από τη Γαλλία, θα μεταφέρει για πρώτη φορά δια θαλάσσης, την Ολυμπιακή Φλόγα.

Οι Γάλλοι το επέλεξαν καθώς από το 1984 έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Μνηµείο» και αποτελεί σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της Γαλλίας.

Έχοντας επάνω του δεκαέξι επαγγελματίες ναυτικούς και περίπου 100 επιβάτες, θα παραλάβει στις 26 Απριλίου την Ολυμπιακή Φλόγα από τον Πειραιά για να την μεταφέρει στην Μασσαλία στις 8 Μαΐου.

Το Belem είναι το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.

Είναι ένα σκαρί με τρία κατάρτια, 58 μέτρα συνολικό μήκος και 8,80 μέτρα πλάτος. Διαθέτει 22 ιστούς με πανιά συνολικής επιφάνειας 1.200 m². Ο βαρύτερος από τους 22 ιστούς ζυγίζει 800 κιλά. Ο κύριος ιστός του έχει ύψος 34 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πλέει με μικτό πλήρωμα 16 επαγγελματιών ναυτικών του  εμπορικού ναυτικού. Μπορεί να μεταφέρει έως και 48 εκπαιδευόμενους. Αυτός είναι ο λόγος που οι ναυτικοί του Belem πρέπει να συνδυάζουν τις θαλάσσιες δεξιότητες και την παιδαγωγική.

Η ιστορική διαδρομή του

Το Belem ναυπηγήθηκε στη Βρετάνη και έκανε το παρθενικό του ταξίδι το 1896 ως εμπορικό πλοίο. Μετέφερε στη Γαλλία, ζάχαρη, κακάο και καφέ, από την Ινδία, τη Βραζιλία και την Αφρική.

Το ιστιοφόρο μπορούσε να μεταφέρει 675 τόνους εμπορευμάτων.

Πήρε το όνοµά του από την έδρα της εταιρείας του εφοπλιστή που το παρήγγειλε, το Μπελέµ της Βραζιλίας. Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στον Αµαζόνιο, που ιδρύθηκε το 1616 από το βασίλειο της Πορτογαλίας.

Την ίδια  χρονιά, η κήρυξη της έναρξης των «Πρώτων εν Αθήναις Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων», εγκαινίαζε το σημαντικότερο κεφάλαιο στη νεότερη ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.

Το 1922 το απέκτησε η οικογένεια Γκίνες, της γνωστής ζυθοποιίας. Το μετονόμασε σε Fantom II και το χρησιμοποίησε για ταξίδια αναψυχής.

Στη συνέχεια έφερε την αγγλική και μετά την ιταλική σημαία, εναλλάσσοντας το όνομα και τον χαρακτήρα του μεταξύ ιστιοπλοΐας και αναψυχής με ταξίδια ανά τον κόσμο, προτού γίνει εκπαιδευτικό πλοίο στη Βενετία.

Εθνικό μνημείο της Γαλλίας

Τελικά τον Ιανουάριο του 1979, επέστρεψε στη χώρα του, με το αρχικό του όνομα, κυματίζοντας τη γαλλική σημαία μετά από 65 χρόνια. Το 1981 το απέκτησε το Ίδρυμα Μπελέμ.

Πλήρως ανακαινισμένο στην αρχική του κατάσταση, ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως εκπαιδευτικό πλοίο.

Πλήρως ανακαινισμένο στην αρχική του κατάσταση, ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως εκπαιδευτικό πλοίο. Το 1984 χαρακτηρίστηκε επίσημα ως εθνικό μνημείο. Ως  εκπαιδευτικό πλοίο, ταξιδεύει στις θάλασσες και τους ωκεανούς πραγματοποιώντας ναυτικές παρελάσεις.

Το 1984 χαρακτηρίστηκε επίσημα ως εθνικό μνημείο. Ως  εκπαιδευτικό πλοίο, ταξιδεύει στις θάλασσες και τους ωκεανούς πραγματοποιώντας ναυτικές παρελάσεις.

Βρέθηκε  στην εκατονταετηρίδα του Αγάλματος της Ελευθερίας το 1987,  στην 400η επέτειο  της πόλης του Κεμπέκ το 2008 και στο Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ το 2012. Εκείνη τη χρονιά είχε ήδη προσκληθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το «τυχερό» πλοίο

Σε συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα, η διευθύντρια του Ιδρύματος που διαχειρίζεται το Belem, Κριστέλ ντε Λαρόζ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στο πλοίο θα βρίσκονται τρεις φύλακες της φλόγας, καθώς και δεκαέξι νέοι, ηλικίας 17 έως 25 ετών, «που δεν είχαν πολύ σχέση με τα θαλάσσια σπορ και την αναψυχή γενικότερα και που δεν είχαν πολλή τύχη στη ζωή τους μέχρι στιγμής».

Από την άλλη το Belem στη μακρόχρονη πορεία του, έχει γλιτώσει από την έκρηξη ενός ηφαιστείου στη Μαρτινίκα το 1902, ένα σεισμό στη Γιoκοχάμα το 1949, μια πανδημία και δύο παγκόσμιους πολέμους.

Καπετάνιος του ιστορικού πλοίου είναι ο  Aymeric Gibet από τη Νάντη  της δυτικής Γαλλίας. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το Belem είναι μάρτυρας της ιστορίας μας επί τρεις αιώνες, έχει  δύο παγκόσμιους πολέμους, έναν σεισμό στην Ιαπωνία, μια πανδημία. Αλλά, για πρώτη φορά, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν θα είναι ένας απλός μάρτυρας, αλλά ένας ενεργός παράγων στην ανθρώπινη ιστορία».

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.