Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από έναν ναύτη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού  στις 11 Απριλίου του 1945 και απαθανατίζει τη στιγμή που το θωρηκτό Μιζούρι δέχεται επίθεση από ιαπωνικά μαχητικά, στη διάρκεια της μάχη της Οκινάουα.

Οι Αμερικανοί έχουν καταρρίψει όλα τα αεροσκάφη εκτός από ένα, αυτό της φωτογραφίας. Ο «καμικάζι» με το A6M Zero πέφτει πάνω στο θωρηκτό προκαλώντας ζημιές αλλά όχι ανθρώπινες απώλειες. Αμέσως εκδηλώνεται φωτιά και συντρίμμια γεμίζουν το κατάστρωμα.

Μετά την επίθεση το πλήρωμα άρχισε να καθαρίζει το πλοίο. Ανάμεσα στα συντρίμμια  βρήκε και το πάνω μέρος του σώματος του πιλότου. Το πλήρωμα ετοιμαζόταν να πετάξει το πτώμα στη θάλασσα. Όμως ο καπετάνιος Γουίλιαμ Γκάλαχαν, συγκινημένος από την αυτοθυσία του πιλότου διέταξε το ιατρικό προσωπικό να ετοιμάσει τη σορό για ταφή στον ωκεανό. Επέμενε ότι ο νεαρός Ιάπωνας αεροπόρος άξιζε μια στρατιωτική κηδεία.

Ο 19χρονος πιλότος

Το άψυχο σώμα του 19χρονου πιλότου Σέτσουο Ισίνο, τυλίχθηκε με την ιαπωνική σημαία που έφτιαξε το πλήρωμα και το επόμενο πρωί μεταφέρθηκε στο κατάστρωμα.
Συγκεντρώθηκαν όλοι δίπλα στη σορό και απέδωσαν τιμές με χαιρετισμούς και 21 πυροβολισμούς στον αέρα.
«Δίνουμε το σώμα του στο βυθό» ήταν η φράση που ακούστηκε από τα χείλη του ιερέα και η σορός πετάχτηκε στον ωκεανό.

Το πλήρωμα αποδίδει τιμές στον εχθρό

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Γκάλαχαν είπε ότι η τελετή ήταν «για έναν συνάδελφο πολεμιστή που επέδειξε θάρρος και αφοσίωση κι ο οποίος πλήρωσε με τη ζωή του, πολεμώντας για την πατρίδα του». Στις 11 Απριλίου του 2001, οι οικογένειες τριών Ιαπώνων αλλά και η οικογένεια του Γκάλαχαν συγκεντρώθηκαν στο θωρηκτό Μισούρι, που βρίσκεται στη Χαβάη και απέδωσαν τιμές στους νεκρούς.

Διαβάστε:
Αμερικανός στρατιώτης διασώζει ετοιμοθάνατο βρέφος στη μάχη όπου οι Ιάπωνες αυτοκτόνησαν μαζικά, πηδώντας στον γκρεμό για να εξιλεωθούν

 

 

 

 

Διαβάστε: Αυτά είναι τα φονικά αερόστατα των Ιαπώνων που διέσχιζαν τον Ειρηνικό και έριχναν βόμβες στην Αμερική. Οι ΗΠΑ απέκρυψαν τις απώλειες που είχαν και οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν ως αποτυχημένοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here