Αν και δεν είναι βέβαιο ότι το χόκεϊ γεννήθηκε στον Καναδά, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι κανόνες του αθλήματος κωδικοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ το 1879. Από τότε ο Καναδάς θεωρείται η μέκκα του χόκεϊ.

Ο ενθουσιασμός των Καναδών για το χόκεϊ δεν κάμφθηκε ούτε κατά τη διάρκεια του Κορεατικού πολέμου, στον οποίο συμμετείχαν 27.000 καναδοί στρατιώτες.

Ο χειμώνας του 1952 ήταν αρκετά βαρύς και ο ποταμός Ιμτζινγκάνγκ στη βόρεια επαρχία Τζάονγκι- ντε είχε παγώσει. Ο ποταμός ρέει κατά μήκος της Κορεατικής Χερσονήσου, στην οποία μαινόταν ακόμη ο πόλεμος που είχε ξεσπάσει στα τέλη Ιουνίου του 1950.

Οι Καναδοί έπαιζαν χόκεϊ υπό τους ήχους των αμερικανικών πυροβόλων που έβαλλαν λίγα χιλιόμετρα μακριά

Μεταξύ των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών που υπερασπίζονταν το στρατόπεδο της Νότιας Κορέας ήταν αρκετοί Καναδοί στρατιώτες. Οι μονάδες τους είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος του δυτικού μετώπου που κατέληγε στον ποταμό Ιμτζινγκάνγκ και η αποστολή τους ήταν να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσβολή από τον βορρά.

Ο ταξίαρχος John Rockingham δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσει ο αγώνας μεταξύ του 1ου Τάγματος, του καναδικού ελαφρού πεζικού της πριγκίπισσας Patricia (αριστερά) και του 2ου τάγματος, του βασιλικού συντάγματος «Vandoos» (δεξιά).

Μια ξαφνική χιονοθύελα πάγωσε τον ποταμό και τον μετέτρεψε σε ένα πελώριο πεδίο με πάγο. Παρά το τσουχτερό κρύο και τον κίνδυνο μιας πολεμικής επίθεσης, οι νεαροί Καναδοί ένιωσαν την επιθυμία να θυμηθούν το παραδοσιακό τους άθλημα, το χόκεϊ επί πάγου.

Το τάγμα πεζικού της πριγκίπισσας Πατρίτσια νίκησε με 4-2 το βασιλικό σύνταγμα

Οι ομάδες σχηματίστηκαν εύκολα από δύο τάγματα. Το ελαφρύ πεζικό της πριγκίπισσας Πατρίτσια (PPCLI) και το βασιλικό 22ο σύνταγμα (R22R) βρέθηκαν αντιμέτωπα στο φυσικό παγοδρόμιο.

Πολλοί Καναδοί εξεπλάγησαν από το χειμερινό κλίμα που συνάντησαν στην Κορεατική Χερσόνησο

Ο παγωμένος αέρας δεν στάθηκε εμπόδιο στο πάθος των στρατιωτών να παίξουν. Ο αγώνας έγινε υπό τον ήχο των βαρέων πυροβόλων του στρατού των ΗΠΑ, ο οποίος βρισκόταν σε μικρή απόσταση από τις πρώτες γραμμές της μάχης κατά των κομμουνιστών.

Για τους εχθρούς που βρίσκονταν στα υψώματα πάνω από τον Ιμτζινγκάνγκ, η εικόνα των καναδών στρατιωτών που έπαιζαν χόκεϊ επάνω στον παγωμένο ποταμό θα ήταν πιθανότατα ένα σπάνιο θέμα εν μέσω των θανατηφόρων συγκρούσεων του Ψυχρού Πολέμου.

 

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»:  «Η επιστροφή στην πατρίδα». Τα φέρετρα των ελλήνων στρατιωτών που πολέμησαν στην Κορέα φθάνουν στο λιμάνι, όπου τους περιμένουν οι μάνες και οι αδελφές τους. Γιατί η Ελλάδα έστειλε στρατό στην Κορέα… 

 

 

 

«Ο αυτοκράτορας χωρίς στέμμα». Μακάρθουρ, ο στρατηγός που ήθελε να γίνει πυρηνική επίθεση στη Β. Κορέα. Ευθύνεται για φιάσκο στο Περλ Χάρμπορ, αλλά νίκησε τους Ιάπωνες. Αποστρατεύτηκε γιατί «διέταζε» την Κυβέρνηση… 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here