Σάββατο, 15 Αύγουστος 2020
Αρχική ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Γεννήθηκα μια σκύλα. Δεν δίνω δεκάρα τι σκέφτεται ο κόσμος». Η θρυλική Φρίντα Κάλο, έκανε πάνω από 30 εγχειρήσεις και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της με φρικτούς πόνους

Ζωγράφος, φεμινίστρια, πνευματώδης, αντισυμβατική. Εξαιτίας ενός τρομερού ατυχήματος στα τέλη της εφηβείας της, θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της με φρικτούς πόνους. Πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις (πάνω από 30) οι οποίες συχνά την άφηναν κλινήρη για μέρες.

Η Φρίντα Κάλο γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1907 στο Μεξικό. Δε σταμάτησε ποτέ να ζωγραφίζει· όχι τα όνειρά της, ούτε τους εφιάλτες της, μόνο την αλήθεια της.

Σεξουαλικά απελευθερωμένη, διατηρούσε σχέσεις και με τα δύο φύλα σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.Wikimedia Commons

 

Γνωστή για τις προσωπογραφίες της δήλωνε: «Ζωγραφίζω τον εαυτό μου επειδή είμαι τόσο συχνά μόνη και επειδή είμαι το αντικείμενο που γνωρίζω καλύτερα από οτιδήποτε». Σε πολλά από τα αυτό- πορτρέτα της εκφράζεται η δυαδικότητα που ένιωθε λόγω της μεξικάνικης και ευρωπαϊκής καταγωγής της. Χαρακτηριστικό είναι το έργο του 1939 με τίτλο « The Two Fridas ».

 

Τα τολμηρά έργα τέχνης της σε συνδυασμό με τις πολιτικές της πεποιθήσεις, την καθιέρωσαν ως σύμβολο του φεμινισμού.

Σεξουαλικά απελευθερωμένη, διατηρούσε σχέσεις και με τα δύο φύλα σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.

«Έπινα για να πνίξω όλη τη θλίψη μου, μόνο που τώρα πια έχει μάθει να κολυμπάει». 

«Δεν δίνω δεκάρα για το τι σκέφτεται ο κόσμοςΓεννήθηκα μια σκύλα, Γεννήθηκαζωγράφος, Γεννήθηκα άτυχηΑλλά ήμουν ευτυχισμένη με τον τρόπο μουΔενκαταλάβατε αυτό που είμαιΕγώ είμαι η αγάπηΕίμαι χαρά, Είμαι ουσία, Είμαι ηλίθια, Είμαιαλκοολική, Είμαι επίμονη. Εγώ είμαι ;  Απλά είμαι… »

( από ένα ανεπίδοτο γράμμα προς τον σύζυγό της Diego Rivera )

«Ζωγραφίζω τον εαυτό μου επειδή είμαι τόσο συχνά μόνη και επειδή είμαι το αντικείμενο που γνωρίζω καλύτερα από οτιδήποτε». Χαρακτηριστικό είναι το έργο του 1939 με τίτλο « The Two Fridas ». Flickr

H Kahlo πέθανε στις 13 Ιουλίου 1954, λίγο αφού είχε κλείσει τα 47 της χρόνια. Οι στάχτες της σκορπίστηκαν πάνω από το σπίτι που γεννήθηκε, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της και τελικά πέθανε, στο Coyoacan του Μεξικό.

Από το 1958, το γνωστό ως «Μπλε Σπίτι», λειτουργεί ως μουσείο που περιλαμβάνει πολλά από τα έργα της, αλλά και αντικείμενα από την προσωπική της ζωή.

ΠΗΓΗ: freethinking.gr

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο γάμος “ενός ελέφαντα με μία περιστέρα”. Το σχόλιο της μητέρας της Φρίντα Κάλο όταν έμαθε ότι θα παντρευτεί τον Ριβέρα. Κι όμως την απατούσε συνέχεια 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here