10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 6 Ιουλίου. Σταλόνε, Φρίντα Κάλο, Ένιο Μορικόνε και λοξή φάλαγγα

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 6 Ιουλίου. Σταλόνε, Φρίντα Κάλο, Ένιο Μορικόνε και λοξή φάλαγγα

6 Ιουλίου 371 π.Χ.: Η Μάχη των Λεύκτρων

Αναμετρήθηκαν Θηβαίοι και Σπαρτιάτες στο χωριό Λεύκτρα της Βοιωτίας. Επικεφαλής των πρώτων ήταν ο στρατηγός Επαμεινώνδας και των δεύτερων ο βασιλιάς Κλεόμβροτος Α’.

Νικητές αναδείχθηκαν οι Θηβαίοι χάρη στη στρατηγική ευφυία του Επαμεινώνδα, ο οποίος εφάρμοσε για πρώτη φορά την τακτική της “λοξής φάλαγγας“, δηλαδή της διαγώνιας παράταξης των οπλιτών με ενίσχυση εις βάθος του ενός άκρου.

Πιο συγκεκριμένα, για να αντιμετωπίσει την αριθμητική υπεροχή των Σπαρτιατών, ο Επαμεινώνδας ενίσχυσε την αριστερή του πλευρά. Με το ισχυρό αριστερό τμήμα του στρατού του θα αιφνιδίαζε το δεξιό του αντιπάλου, ενώ η δεξιά θηβαϊκή πτέρυγα θα παρέμενε καθηλωμένη σε αναμονή του αποτελέσματος.

Η νίκη της Θήβας στα Λεύκτρα είχε ως αποτέλεσμα την κατάλυση της σπαρτιατικής ηγεμονίας στον ελλαδικό χώρο και την απαρχή της θηβαϊκής.

Οι δύο πόλεις-κράτη ήρθαν ξανά αντιμέτωπες εννέα χρόνια αργότερα, στη Μάχη της Μαντίνειας, όπου οι Θηβαίοι ναι μεν κυριάρχησαν, αλλά ο Επαμεινώνδας σκοτώθηκε και υπογράφτηκε συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Διαβάστε περισσότερα για τη Μάχη στα Λεύκτρα το 371 π.Χ. στο ακόλουθο άρθρο:

Πώς η στρατηγική ιδιοφυΐα του Επαμεινώνδα έδωσε τη νίκη στη Θήβα με τη “λοξή φάλαγγα” και τον “Ιερό λόχο”. Η μάχη των Λεύκτρων το 371 π.Χ. που τερμάτισε την ηγεμονία της Σπάρτης

6 Ιουλίου 1819: Σκοτώθηκε η Σοφί Μπλανσάρ

Γαλλίδα αεροναυτικός και σύζυγος του πρωτοπόρου της αεροναυτικής, Ζαν-Πιερ Μπλανσάρ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 41 ετών.

Πετούσε με αερόστατο, το οποίο πήρε φωτιά κατά την διάρκεια επιδείξεων στους Κήπους Τίβολι στο Παρίσι. Η τελευταία φράση που είπε λίγο πριν επιβιβαστεί στο αερόστατό της ήταν: “Πάμε, αυτό θα είναι για τελευταία φορά” (“Allons, ce sera pour la derniere fois“).

Είχε προειδοποιηθεί αρκετές φορές για τον κίνδυνο της χρήσης πυροτεχνημάτων στις επιδείξεις της. Αν και πρωτοπόρος για την εποχή της και ριψοκίνδυνη, λέγεται ότι η Μπλανσάρ φοβόταν να οδηγήσει άμαξα!

sophie_blanchard_collage

Η Σοφί Μπλανσάρ, η πρώτη γυναίκα που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Πηγή εικόνων: Wikipedia

6 Ιουλίου 1827: Υπογράφτηκε η Συνθήκη του Λονδίνου

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ελληνική επανάσταση, οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) υπέγραψαν στο Λονδίνο συνθήκη, με βάση την οποία Έλληνες και Οθωμανούς έπρεπε να κάνουν ανακωχή και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, παρουσία των Μεγάλων Δυνάμεων, για τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κράτους που θα ήταν φόρου υποτελές στον Σουλτάνο.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενθαρρυμένη από τις στρατιωτικές της επιτυχίες, απέρριψε τη συνθήκη. Τέσσερις μήνες μετά, πραγματοποιήθηκε η καθοριστική Ναυμαχία στο Ναβαρίνο και η ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους επετεύχθη με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, στις 3 Φεβρουαρίου 1830.

Διαβάστε αναλυτικότερα στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

Η Συνθήκη του Λονδίνου το 1827. Ο ρόλος του Κάνιγκ που έβγαλε τον Μέττερνιχ από το παιχνίδι. Η απόφαση ότι η Ελλάδα θα είναι αυτόνομο κράτος και θα πληρώνει φόρο υποτέλειας στο Σουλτάνο

6 Ιουλίου 1885: Χορηγήθηκε για πρώτη φορά το εμβόλιο κατά της λύσσας

Το αντιλυσσικό εμβόλιο επινοήθηκε από τον Γάλλο χημικό και μικροβιολόγο, Λουί Παστέρ και ο πρώτος άνθρωπος που το έκανε ήταν ο Τζόζεφ Μάιστερ, ένα 9χρονο αγόρι που δύο ημέρες νωρίτερα το δάγκωσε λυσσασμένος σκύλος.

Ο εμβολιασμός είχε μεγάλο βαθμό ρίσκου για τον Παστέρ, καθώς δεν ήταν γιατρός και θα μπορούσε κάποιος να τον μηνύσει γι’ αυτό ή για παρενέργειες στον οργανισμό του Μάιστερ.

Από την άλλη, ο Μάιστερ θα πέθαινε σχεδόν σίγουρα από τη λύσσα, αν δεν γινόταν κάτι. Έτσι, ο Παστέρ πήρε την ευθύνη να εμβολιάσει τον 9χρονο και όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Ο 9χρονος θεραπεύτηκε και η φήμη του Παστέρ εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί ήταν επίσης αυτοί που δώρισαν χρήματα για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Παστέρ, ενός από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου. Το αντιλυσσικό εμβόλιο υιοθετήθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο, σώζοντας εκατομμύρια ζωές.

Ήταν η απαρχή της σύγχρονης εποχής του εμβολιασμού, την οποία προανήγγειλε 89 χρόνια πριν ο Έντουαρντ Τζένερ με το εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και την προσφορά του Λουί Παστέρ στην ανθρωπότητα στο ακόλουθο άρθρο:

Τι είναι η σωτήρια μέθοδος της “παστερίωσης” γάλακτος; Την ανακάλυψε ο εκπληκτικός επιστήμονας Λουί Παστέρ, που θεράπευσε τη λύσσα και δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο

6 Ιουλίου 1907: Γεννήθηκε η Φρίντα Κάλο

“Πόδια. Τι τα χρειάζομαι από τη στιγμή που έχω φτερά για να πετάξω;”

Μεξικανή ζωγράφος και φεμινίστρια που έμεινε γνωστή για τον αντισυμβατικό της χαρακτήρα και την ταραχώδη σχέση της με τον ομότεχνό της, Ντιέγκο Ριβέρα, ο οποίος την απατούσε συστηματικά ακόμη και με την αδελφή της.

Κάλο και Ριβέρα χώρισαν και ξαναπαντρεύτηκαν και η μητέρα της πρώτης είχε πει: “Ο γάμος ενός ελέφαντα και μιας περιστέρας”.

Ένα τροχαίο άφησε την Κάλο βαρύτατα τραυματισμένη σε ηλικία 18 ετών. Υποβλήθηκε σε τουλάχιστον 30 επεμβάσεις, αλλά, μέχρι το τέλος της ζωής της, σε ηλικία 47 ετών, υπέφερε από φρικτούς πόνους.

Η Μεξικανή ζωγράφος και φεμινίστρια, Φρίντα Κάλο. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Οι πίνακές της είναι κυρίως αγέλαστες αυτοπροσωπογραφίες που διακρίνονται για τα έντονα χρώματά τους. Όπως έλεγε, “ζωγραφίζω τον εαυτό μου επειδή είμαι τόσο συχνά μόνη και επειδή είμαι το αντικείμενο που γνωρίζω καλύτερα από οτιδήποτε”.

Το “Γαλάζιο Σπίτι” (“La Casa Azul“) όπου έζησε και δούλεψε στην Πόλη του Μεξικού, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, στο οποίο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα και έργα της Μεξικανής ζωγράφου.

Frida_Kahlo_(self_portrait)

Μία από τις πολλές αυτοπροσωπογραφίες της Φρίντα Κάλο. Πηγή: Wikipedia

Διαβάστε ακόμη για την άγνωστη σχέση της Φρίντα Κάλο με τον Λέων Τρότσκι στο παρακάτω άρθρο:

Η άγνωστη ερωτική σχέση του Τρότσκι με την Φρίντα Κάλο. Είχε βρει καταφύγιο σπίτι της πριν δολοφονηθεί από πράκτορα του Στάλιν

6 Ιουλίου 1923: Γεννήθηκε ο Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι

Ήταν ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Πολωνίας και μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες κατά την τελευταία δεκαετία του Ψυχρού Πολέμου.

451px-Gen._Wojciech_Jaruzelski_13_grudnia_1981

Ο Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, ο ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Πολωνίας. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Επέβαλε στρατιωτικό νόμο το 1981, προκειμένου να καταστείλει το κίνημα “Αλληλεγγύη” του Λεχ Βαλέσα, το οποίο απειλούσε να ανατρέψει το καθεστώς του. Κατά τη διακυβέρνησή του, χιλιάδες δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και πολιτικοί υπέστησαν διώξεις.

Πολλοί Πολωνοί τον θεωρούσαν “ερυθρό δικτάτορα” που έπαιρνε εντολές από το Κρεμλίνο. Ωστόσο, εκείνος επέμενε πάντα ότι ήταν ένα πατριώτης που προσπαθούσε να κάνει το καλύτερο για την χώρα του.

Το 1984, ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Γιαρουζέλσκι στη Βαρσοβία, γεγονός που προκάλεσε την οργή των Αμερικανών. Διαβάστε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι. Η συμμαχία του Ανδρέα Παπανδρέου με τον στρατηγό που κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία και συνέλαβε τον Λεχ Βαλέσα

6 Ιουλίου 1946: Γεννήθηκε ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος

Ρεπουμπλικανός πολιτικός και επιχειρηματίας που διετέλεσε 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ, από το 2001 έως το 2009.

Επί των ημερών του πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, κηρύχθηκε ο λεγόμενος “Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας” και ξεκίνησαν οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος υπήρξε επίσης αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από το 1981 έως το 1989 και κυβερνήτης του Τέξας από το 1995 έως το 2000.

George-W-Bush

Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ (2001-2009). Πηγή εικόνας: Wikipedia

6 Ιουλίου 1946: Γεννήθηκαν ο Σιλβέστερ Σταλόνε

Αμερικανός ηθοποιός που είναι διάσημος για το ρόλο του πυγμάχου Ρόκι Μπαλμπόα. Ο ίδιος έγραψε και το σενάριο. Η έμπνευση για την πρώτη από τις πέντε ταινίες “Rocky” (1976) ήρθε, όταν ο Σταλόνε παρακολούθησε αγώνα του Μοχάμεντ Άλι εναντίον του Τσακ Γουέπνερ.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια, σπούδασε με υποτροφία στην Ελβετία. Υπήρξε “μάτσο” πρότυπο τη δεκαετία του ’80 και του ’90

collage_rocky_balboa_stalone

Ο Σιλβέστερ Σταλόνε ως “Ρόκι Μπαλμπόα” (αριστερά) και “Τζον Ράμπο” (δεξιά). Πηγή εικόνων: Wikipedia

Η μεγάλη κόντρα ήταν με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, για την οποία είπε:

Δεν υπήρχε καθόλου συμπάθεια ανάμεσά μας. Μπορεί να ακουστεί ματαιόδοξο αλλά τότε ήμασταν πρωτοπόροι σε ένα είδος σινεμά που δεν έχει ξαναγίνει από τότε. Το πρόβλημα ήταν ότι ανταγωνιζόμασταν και εκτός μεγάλης οθόνης και αυτό δεν ήταν καθόλου υγιές. Αργότερα βέβαια γίναμε πολύ καλοί φίλοι“.

Ο Σταλόνε έχει δηλώσει επίσης ότι “έπινε περίπου 25 φλιτζάνια [καφέ] την ημέρα” στα γυρίσματα του “Rocky 3” και η διατροφή του ήταν τόσο περιορισμένη που επηρεάστηκε η μνήμη του.

423px-Sylvester_Stallone_Cannes_2019

Ο Σιλβέστερ Σταλόνε στις Κάννες το 2019. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Διαβάστε περισσότερα για τον Σιλβέστερ Σταλόνε στο παρακάτω κείμενο:

Σιλβέστερ Σταλόνε. Έπαιξε σε ταινία πορνό για 200 $. Σπούδασε λογοτεχνία, ο πατέρας του ήταν κομμωτής και έγινε ηθοποιός εξαιτίας του “Ηρακλή”

6 Ιουλίου 1971: Πέθανε ο Λούις Άρμστρονγκ

“Δε θα αφήσω ποτέ αυτό το όργανο να με σκοτώσει. Προτιμώ να το σκοτώσω εγώ”

Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής της τζαζ που έμεινε στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος τρομπετίστας όλων των εποχών. Η μητέρα του ήταν ιερόδουλη και ο Άρμστρονγκ έμαθε να παίζει τρομπέτα στο αναμορφωτήριο, όπου κατέληξε εξαιτίας παραβατικής συμπεριφοράς.

Δημιούργησε τη δική του ορχήστρα, έπαιξε σε ταινίες, έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο και εισέπραξε μεγάλα ποσά. Το πιο δημοφιλές απ’ όλα τα τραγούδια του Άρμστρονγκ είναι το “What A Wonderful World”. Ωστόσο, ο κόσμος δεν ήταν θαυμάσιος για εκείνον, καθώς βίωνε συνεχώς το ρατσισμό.

Παντρεύτηκε τέσσερις φορές, αλλά δεν απέκτησε ποτέ παιδί με κάποια από τις συζύγους του. Έγινε όμως πατέρας ενός εξώγαμου κοριτσιού, καρπός της σχέσης του με τη χορεύτρια Λουσίλ Πρέστον.

Ακούστε παρακάτω το τραγούδι του Λούις Άρμστρονγκ “What A Wonderful World“:

6 Ιουλίου 2020: Πέθανε ο Ένιο Μορικόνε

Ιταλός συνθέτης, μαέστρος και τρομπετίστας που έχει γράψει μουσική για για περισσότερες από 500 ταινίες όλων των ειδών και τηλεοπτικές σειρές, όπως επίσης και σύγχρονα έργα κλασικής μουσικής.

397px-Ennio_Morricone_Cannes_2007

Ο Ιταλός συνθέτης, Ένιο Μορικόνε σε φωτογραφία του 2007. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Πολλές συνθέσεις του Μορικόνε γνώρισαν εμπορική επιτυχία, όπως το “The Ecstasy of Gold“, το μουσικό θέμα της ταινίας “Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος“. Επίσης έγραψε τη μουσική του επίσημου τραγουδιού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1978 στην Αργεντινή.

Το 2007, ο Μορικόνε παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ “για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες“. Επιπλέον, κέρδισε τρία βραβεία Grammy, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και έναν τιμητικό Χρυσό Λέοντα.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.