«Η ίδια έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή της». Η εξωφρενική δήλωση μιας κυβέρνησης για τη γυναίκα που δυο άντρες χτύπησαν, βίασαν και παλούκωσαν, μετά το μάθημα σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας

«Η ίδια έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή της». Η εξωφρενική δήλωση μιας κυβέρνησης για τη γυναίκα που δυο άντρες χτύπησαν, βίασαν και παλούκωσαν, μετά το μάθημα σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας
Τον Μάιο του 2012 ένα αποτρόπαιο έγκλημα σόκαρε τους πολίτες της Κολομβίας.

Ένας δράστης βίασε, μαχαίρωσε και παλούκωσε με ένα κλαδί δέντρου την 35χρονη Ρόζα Ελβίρα σε ένα πάρκο της Μποκοτά, πρωτεύουσας της Κολομβίας.

Η Ελβίρα εργαζόταν ως πλασιέ γλυκών στους δρόμους και είχε μια κόρη 11 ετών. Λίγους μήνες πριν το ειδεχθές έγκλημα είχε ξεκινήσει να πηγαίνει σε σχολείο για να μπορέσει να σπουδάσει Ψυχολογία.

Το βράδυ του εγκλήματος η Ελβίρα τελείωσε το σχολείο και βγήκε με ένα συμμαθητή της και έναν φίλο του. Η γυναίκα οδηγήθηκε στο Εθνικό πάρκο της Μποκοτά και αφού τη βίασαν, τη μαχαίρωσαν στην πλάτη και την παλούκωσαν με ένα κλαδί δέντρου.

Η γυναίκα κάλεσε δύο φορές με το κινητό της την άμεση δράση. Την επόμενη ημέρα οι αστυνομικοί τη βρήκαν σε ένα απομονωμένο σημείο του πάρκου.

Καθώς τη μετέφεραν στο νοσοκομείο υπέκυψε στα τραύματά της και πέθανε.

Το συμβάν αν και δεν ήταν πρωτόγνωρο στην Κολομβία, όπου περίπου 4 γυναίκες την ημέρα δολοφονούνται, σόκαρε τους πολίτες για τη βιαιότητα και το μίσος που επέδειξε ο δράστης στο θύμα.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν για τον άδικο θάνατο της Ελβίρας, η οποία έγινε σύμβολο των φεμινιστικών οργανώσεων.

Τότε η Κυβέρνηση ψήφισε νόμο που έφερε το όνομά της και επέβαλλε ποινές φυλάκισης για όσους διέπρατταν παρόμοια εγκλήματα.

Η αστυνομία συνέλαβε τους δύο δράστες, τον 44χρονο συμμαθητή της, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για δολοφονία και τον φίλο του.

Η οικογένεια της Ελβίρας κατηγόρησε τις δημοτικές αρχές ότι καθυστέρησαν να φτάσουν στο σημείο του εγκλήματος και η κυβέρνηση της Μποκοτά απάντησε με ένα έγγραφο με τίτλο «Αποκλειστική ευθύνη του θύματος», στο οποίο επιρρίπτει ευθύνες στη βιασμένη γυναίκα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο: «Η ίδια έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή της….Αν η Ρόζα Ελβίρα Σέλι δεν είχε βγει με τους συμφοιτητές της μετά τα μαθήματά της εκείνο το βράδυ του 2012 δεν θα θρηνούσαμε τον θάνατό της».

Κόσμος διαδηλώνει στο σημείο που η Ρόζα Ελβίρα βασανίστηκε

Κόσμος διαδηλώνει στο Εθνικό Πάρκο της Μποκοτά στο σημείο που η Ρόζα Ελβίρα βασανίστηκε

Αμέσως υπήρξαν αντιδράσεις από τις γυναικείες οργανώσεις που απαίτησαν να παραιτηθεί ο γραμματέας της κυβέρνησης, Μικέλ Ουρίμπε, ο οποίος ζήτησε απλά συγνώμη.

Ωστόσο το συμβάν δεν πρόκειται να ξεχαστεί εύκολα. Η κυβέρνηση δεν κατηγόρησε απλά μια νεκρή γυναίκα. Στην Κολομβία η Ρόζα Ελβίρα είναι ένα σύμβολο κατά της γυναικείας κακοποίησης, που η προσβολή της προκάλεσε ακόμα περισσότερες αντιδράσεις. Οι γυναίκες της Μποκοτά βγήκαν ξανά στους δρόμους φωνάζοντας «Είμαστε όλες η Ρόζα Ελβίρα», για να διαμαρτυρηθούν για την αντιμετώπιση των γυναικών από το σύστημα, που αδυνατεί να περιορίσει τις επιθέσεις εναντίον τους.

Χαρακτηριστικά δύο χρόνια μετά το θάνατο της Ελβίρας, τουλάχιστον 21.000 γυναίκες υπήρξαν θύματα σεξουαλικών και βίαιων επιθέσεων.

escobar-309x400Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η δολοφονία του Κολομβιανού ποδοσφαιριστή, Αντρές Εσκομπάρ, από εμπόρους ναρκωτικών, επειδή έβαλε αυτογκόλ σε αγώνα εναντίον της Αμερικής

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu