10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 8 Ιουνίου. Όργουελ, Ιόλας, Μπόνι Τάιλερ και 17Ν

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 8 Ιουνίου. Όργουελ, Ιόλας, Μπόνι Τάιλερ και 17Ν

8 Ιουνίου 1949: Κυκλοφόρησε το «1984»

“Big Brother is watching you”

Πρόκειται για το δημοφιλές δυστοπικό μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα, Τζορτζ Όργουελ. Γράφτηκε το 1948,  γι αυτό και ο αναριθμητισμός στον τίτλο.

Επηρέασε την σκέψη εκατομμυρίων αναγνωστών και παγίωσε την έννοια του «Μεγάλου Αδελφού». Μεταφράστηκε σε 65 γλώσσες και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.

Έχει χαρακτηριστεί ως μανιφέστο ενάντια στα απολυταρχικά καθεστώτα και μια προφητεία για την πραγματική πολιτική και κοινωνική κατάσταση.

collage_orwell_1984_book

Το “1984” αποτελεί το πιο δημοφιλές μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα, Τζορτζ Όργουελ. Πηγή εικόνων: Wikipedia

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την περιγραφή του βιβλίου:

«Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις.

Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Όλα, ακόμα και το παρελθόν: όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.

Το έγκλημα της σκέψης είναι θανάσιμο αμάρτημα. Γι’ αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. Και όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης, πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος: θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό».

8 Ιουνίου 1955: Γεννήθηκε ο Σερ Τιμ Μπέρνερς Λι

Ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web)

Είναι ο άνθρωπος, χάρη στον οποίο μπορείτε και βλέπετε την εικόνα αυτή και διαβάζετε το κείμενό της.

Οι καινοτόμες ιδέες του μεταμόρφωσαν το Διαδίκτυο το 1990 από ένα περιβάλλον μυστικών εντολών και κωδικών για λίγους χρήστες σε ένα φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον πολυμέσων για όλη την ανθρωπότητα.

Σχεδίασε το σύστημα URL που είχε ως στόχο κάθε έγγραφο του Διαδικτύου να έχει μία μοναδική διεύθυνση, ανέπτυξε την γλώσσα HTML για την κωδικοποίηση και εμφάνιση εγγράφων υπερκειμένου στο Web και κατασκεύασε το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης που έκανε δυνατή την προβολή αυτών των εγγράφων από απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Sir_Tim_Berners-Lee

Ο Σερ Τιμ Μπέρνερς Λι, ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η επινόησή του έφερε επανάσταση στη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς σήμερα να φανταστεί τη ζωή του χωρίς τον Παγκόσμιο Ιστό.

Από μικρός ο Τιμ Μπέρνερς Λι ανέπτυξε αγάπη για την ηλεκτρονική και έφτασε στο σημείο να κατασκευάσει έναν υπολογιστή από ανταλλακτικά εξαρτήματα και μία τηλεόραση ενώ σπούδαζε φυσική στην Οξφόρδη.

Εργάστηκε για λογαριασμό του CERN και σήμερα είναι πρόεδρος της Κοινοπραξίας W3C και ερευνητής στο ΜΙΤ. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις με αποκορύφωμα τον τίτλο του “Sir”.

8 Ιουνίου 1928: Το αεροπλάνο “Ελλάς” ξεκίνησε το γύρο της Μεσογείου

Απογειώθηκε από το Τατόι, με χειριστή τον υπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκο και παρατηρητή τον Συνταγματάρχη Χρήστο Αδαμίδη, για να πραγματοποιήσει το γύρο της Μεσογείου, έναν πραγματικό άθλο για την εποχή.

Η αποστολή του “Ελλάς” εξετελέσθη σε διάστημα 20 ημερών και η απόσταση που διένυσε ήταν 12.000 χλμ..

8 Ιουνίου 1940: Η αποχώρηση των Συμμάχων από το Νάρβικ

Πρόκειται για πόλη της Νορβηγίας στα σύνορα με τη Σουηδία, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων τους πρώτους μήνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω του λιμανιού της, το οποίο ήταν στρατηγικής σημασίας

Για δύο μήνες, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 1940, το Νάρβικ μετατράπηκε σε πεδίο σκληρών μαχών μεταξύ Βρετανών-Γάλλων και Γερμανών.

Βομβαρδίστηκε, υπέστη καταστροφές, καταλήφθηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα, ανακαταλήφθηκε από τα συμμαχικά και ξαναπέρασε στον έλεγχο των Γερμανών στις 8 Ιουνίου, όταν οι Σύμμαχοι αποχώρησαν, για να υποστηρίξουν το κρίσιμο μέτωπο στη Γαλλία.

Η ανακατάληψη του Νάρβικ θεωρείται η πρώτη μεγάλη ήττα του Χίτλερ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έστω και αν τελικά οι σύμμαχοι αποχώρησαν.

Διαβάστε αναλυτικότερα για την νορβηγική πόλη και όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο στο ακόλουθο άρθρο:

Νάρβικ. Η νορβηγική πόλη όπου ο Χίτλερ υπέστη την πρώτη του ήττα. Οι σφοδρές μάχες σε ξηρά και θάλασσα

8 Ιουνίου 1951: Γεννήθηκε η Μπόνι Τάιλερ

Ουαλή τραγουδίστρια που διακρίνεται για τη δυνατή και βραχνή φωνή της. Αντιμετώπισε πρόβλημα στις φωνητικές της χορδές και χρειάστηκε να κάνει εγχείρηση.

Bonnie_tyler_80s

Η τραγουδίστρια Μπόνι Τάιλερ σε φωτογραφία του 1986. Πηγή: Wikipedia

Ενώ ο γιατρός της πρότεινε αφωνία για 6 βδομάδες, η Τάιλερ μίλησε πριν θεραπευτεί και από τότε απέκτησε τη χαρακτηριστική χροιά που την έκανε γνωστή στο κοινό.

Το διασημότερο απ’ όλα τα τραγούδια της είναι το “Total Eclipse Of The Heart”. Κυκλοφόρησε το 1983 και το βίντεο κλιπ έχει περισσότερες από 1 δισ. προβολές στο YouTube.

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή της Μπόνι Τάιλερ, μεταξύ αυτών τη συνεργασία της με τον Μιχάλη Ρακιντζή και τη Σοφία Αρβανίτη, στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

Η συνεργασία της Μπόνι Τάιλερ με τον Μιχάλη Ρακιτζή και τη Σοφία Αρβανίτη. Απέκτησε τη βραχνή φωνή της κατά λάθος, έπειτα από ένα χειρουργείο. Πώς τραγούδησε το Τotal Eclipse of the Heart

8 Ιουνίου 1954: Γεννήθηκε ο Μάριος Τόκας

Αναγνωρισμένος Ελληνοκύπριος συνθέτης και στιχουργός. Όταν έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Τόκας υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία και, όπως είχε αναφέρει, “τα γεγονότα εκείνα και η γεμάτη πίκρα ζωή ήταν πηγές έμπνευσης για κάποια από τα έργα μου“.

Marios_Tokas

Ο Ελληνοκύπριος στιχουργός και συνθέτης, Μάριος Τόκας. Πηγή εικόνας: WikimediamtxCommons

Τα τραγούδια του ερμήνευσαν σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Μανόλης Μητσιάς, ο Γιάννης Πάριος, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Δήμητρα Γαλάνη και η Χάρις Αλεξίου.

Ο Μάριος Τόκας συνεργάστηκε με τον Γιάννη Ρίτσο στον δίσκο “Πικραμένη μου γενιά“, ενώ σημαντική δουλειά του θεωρείται η μελοποίηση εκκλησιαστικών ποιημάτων με τον τίτλο “Θεομήτωρ Μαρία“.

Έφυγε από τη ζωή στις 27 Απριλίου 2008 από καρκίνο.

8 Ιουνίου 1987: Πέθανε ο Αλέξανδρος Ιόλας

Παγκοσμίου φήμης γκαλερίστας και συλλέκτης έργων μοντέρνας τέχνης. Ντε Κίρικο, Πικάσο, Μαρξ Ερνς, Τσαρούχης, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που ανέδειξε. Πέθανε από AIDS, σε ηλικία 79 ετών.

Alexander_Iolas

Ο Έλληνας γκαλερίστας και συλλέκτης έργων τέχνης, Αλέξανδρος Ιόλας. Πηγή εικόνας: WikimediamtxCommons

Τελευταία επιθυμία του Ιόλα ήταν να δωρίσει την αμύθητη συλλογή του στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Όταν πέθανε, χάθηκαν μαζί του και 10.000 πολύτιμα έργα τέχνης.

Διαβάστε περισσότερα για τον Αλέξανδρο Ιόλα και δείτε την ερειπωμένη βίλα του στην Αγία Παρασκευή, στο παρακάτω αφιέρωμα της “ΜτΧ”:

Δείτε πώς λεηλατήθηκε η βίλα – μουσείο του συλλέκτη Ιόλα που θέλησε να τη δωρίσει στο κράτος. Είχε μαρμάρινους τοίχους, πόρτες από χρυσάφι και αρχαίες κολώνες. Το θρίλερ με τα 10.000 έργα τέχνης που “χάθηκαν” (βίντεο drone)

8 Ιουνίου 1995: Η αγορά πίνακα του Ελ Γκρέκο

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα ανακοίνωσε την αγορά του πίνακα “Ο Άγιος Πέτρος” του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ευρέως γνωστού ως Ελ Γκρέκο.

Το πόσο των 290 εκατομμυρίων δραχμών που διατέθηκε για την αγορά του έργου, συγκεντρώθηκε από προσφορές ιδρυμάτων, καλλιτεχνών και πολιτών.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης, “ο “Άγιος Πέτρος” ανήκει σε μια σειρά από προσωπογραφίες των δώδεκα Αποστόλων και του Χριστού, που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από τον Ελ Γκρέκο και ονομάστηκαν “αποστολάτα”. Στόλιζαν συνήθως το σκευοφυλάκιο των δυτικών καθολικών ναών, όπου οι ιερείς φύλασσαν τα ιερά σκεύη της εκκλησίας“.

8 Ιουνίου 2000: Η δολοφονία του Στίβεν Σόντερς από τη 17Ν

Βρετανός ταξίαρχος και στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα. Υπήρξε το τελευταίο θύμα της τρομοκρατικής οργάνωσης μέχρι την εξάρθρωσή της δύο χρόνια μετά.

Δύο μέλη της “17 Νοέμβρη” που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, πλησίασαν το αυτοκίνητο του Σόντερς, το οποίο βρισκόταν σταματημένο σε φανάρι στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Τον πυροβόλησαν στην κοιλιά και τα χέρια. Ο Σόντερς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός“, για να χειρουργηθεί, αλλά υπέκυψε.

Η 17Ν ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας, υποστηρίζοντας ότι προέβη σε αυτήν λόγω του ρόλου του Βρετανού αξιωματικού στο Κόσοβο και της αγγλικής πολιτικής κατά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Για πολλούς αυτή η δολοφονία σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση της 17Ν. Οι Βρετανοί ειδικοί βοήθησαν μεθοδικά τις ελληνικές αρχές, σε αντίθεση με τις τσαπατσουλιές των Αμερικανών που ζητούσαν συλλήψεις χωρίς στοιχεία και μεθοδική έρευνα.

8 Ιουνίου 2018: Αυτοκτόνησε ο Άντονι Μπουρντέν

Διάσημος Αμερικανός σεφ, συγγραφέας και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών. Ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, αποτυπώνοντας όχι μόνο τα ιδιαίτερα φαγητά του κάθε λαού αλλά και τον πολιτισμό του.

Βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Κάισερσμπεργκ της βορειοανατολικής Γαλλίας, όπου βρισκόταν για γυρίσματα της εκπομπής “Parts Unknown“.

Ο Αμερικανός σεφ και παρουσιαστής, Άντονι Μπουρντέν σε φωτογραφία του 2014. Πηγή: Wikipedia

Απαγχονίστηκε σε ηλικία 61 ετών. Η είδηση της αυτοκτονίας του σόκαρε το χώρο της μαγειρικής κι όχι μόνο. Υπήρξε χρήστης ναρκωτικών και η σχέση του με την Ιταλίδα ηθοποιό, Άζια Αρτζέντο ήταν ταραχώδης.

Εκείνη εθεάθη να χορεύει με έναν Γάλλο δημοσιογράφο σε ένα ξενοδοχείο, στο οποίο είχε περάσει χρόνο μαζί με τον Μπουρντέν, αλλά, όπως είχε ισχυριστεί, την είχε απατήσει και εκείνος.

Σε μία βιογραφία του που κυκλοφόρησε το 2022, αναφέρεται ένα μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο Μπουρντέν στην πρώην σύζυγό του Οτάβια:

«Μισώ κι εγώ τους θαυμαστές μου. Μισώ να είμαι διάσημος. Μισώ τη δουλειά μου. Είμαι μόνος και ζω σε διαρκή αβεβαιότητα».

Όπως έγραψε το περιοδικό The Atlantic, η αυτοχειρία του Μπουρντέν φανέρωσε «ένα κενό στο Αμερικανικό Όνειρο: ότι μπορεί κάποιος να τα έχει όλα και πάλι να είναι δυστυχισμένος».

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.