Οι Καταλανοί βρίσκονται στους δρόμους και περιμένουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία μετά το συντριπτικό 90% υπέρ της ανεξαρτησίας. Tο δημοψήφισμα στιγματίστηκε από την αστυνομική βία, καθώς υπολογίζεται ότι 850 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επέμβαση της αστυνομίας στα εκλογικά κέντρα.

Οι Καταλανοί αισθάνονται κοντά στο να αποκτήσουν αυτό που επιθυμούσαν εδώ και αιώνες, να γίνουν διαφορετικό κράτος από τους Ισπανούς.
Η περιοχή της Καταλονίας καταλαμβάνει εδάφη στο πρώην Πριγκιπάτο της Καταλονίας, στα Πυρηναία Ορέων, τα Προπυρηναία και την κοιλάδα του Αράν και αποτελούσε ξεχωριστή εδαφική οντότητα από τα μεσαιωνικά χρόνια.
Συγκεκριμένα, από τον 11ο αιώνα μ.Χ., όταν το βασίλειο της Αραγωνίας ενώθηκε με τον οίκο της Βαρκελώνης και ο
 βαρκελωνέζος κόμης Ραϋμούνδος Βερεγγάριος Δ’ αρραβωνιάστηκε την μόλις ενός έτους βασίλισσα της Αραγωνίας, Πετρονίλα. Παντρεύτηκαν όταν έγινε 15 χρόνων και απέκτησαν πέντε παιδιά.

Η Καταλονία εκτεινόταν από το Σάλσες ως τη Λιέιδα και την Τορτόζα και αποτέλεσε σημαντική ναυτική δύναμη της Μεσογείου.
Το 1173 απέκτησε δικούς της νόμους και σιγά σιγά οι Καταλανοί άρχισαν να επιζητούν την ανεξαρτησία τους. Σταμάτησαν να χρονολογούν τα έγγραφά της περιοχής με βάση τους Φράγκους βασιλείς και άρχισαν να αυτονομούνται από τα υπόλοιπα βασίλεια.  

Το έδαφος της Καταλονίας καλύπτει 32.114 τ.χ. στο βορειοανατολικό άκρο της Ισπανίας και συνορεύει με τη Γαλλία και την Ανδόρα

Τον 15ο αιώνα η Καταλονία αντιμετώπισε τεράστια οικονομικά προβλήματα, καθώς έχασε μεγάλο μέρος του εμπορικού της στόλου κατά τον καταλανικό εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στον βασιλιά της Αραγωνίας, Ιωάννη Β’ και την εκτελεστική εξουσία. Το 1700 πέθανε ο τελευταίος Αψβούργος βασιλιάς της Ισπανίας, Κάρολος Β’ και η Καταλονία απώλεσε πολλές ελευθερίες.
Οι Καταλανοί υποστήριξαν τον διάδοχο της δυναστείας των Αψβούργων, ενώ η υπόλοιπη Ισπανία υποστήριξε τον διάδοχο της δυναστείας των Βουρβόνων, Φίλιππο Ε’.

Τον 10ο αιώνα η Καταλονία ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Φράγκους

Όταν ο Φίλιππος Ε’ στέφθηκε βασιλιάς της Ισπανίας, κατήργησε τα παλιά προνόμια όλων των μεσαιωνικών βασιλείων της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Καταλονίας και προσπάθησε να ενοποιήσει τη χώρα.
Η Καταλονία έγινε το επίκεντρο της βιομηχανοποίησης και μετατράπηκε σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας.
Από τότε διεκδικούσε συνεχώς την αυτονομία της, η οποία εξαρτάτο και μεταβάλλονταν από το εκάστοτε ισπανικό καθεστώς.
Το 1931 η Ισπανία ανακηρύχθηκε Δημοκρατία και η Καταλονία απέκτησε μεγάλη αυτονομία, η οποία περιορίστηκε σημαντικά όταν ο δικτάτορας Φράνκο ανέλαβε την εξουσία.

Η σημερινή σημαία της Καταλονίας προέρχεται από το ιστορικό έμβλημα του Στέμματος της Αραγωνίας

Οι Καταλανοί απαγορευόταν να μιλούν την καταλανική γλώσσα, την οποία μιλούσαν από τον 9ο αιώνα.
Όταν ο Φράνκο πέθανε και επανήλθε η δημοκρατία, οι Καταλανοί άρχισαν να ανακτούν τα χαμένα προνόμια και να διεκδικούν την αυτονομία τους.
Ένα μεγάλο βήμα προς την ανεξαρτησία έγινε το 2006 όταν το ισπανικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε την Καταλονία ως «έθνος» στο εσωτερικό του ισπανικού κράτους.

Η Καταλονία χωρίζεται από το 1832 σε τέσσερις επαρχίες που έχουν ως πρωτεύουσές τους τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της: Βαρκελώνη, Λιέιδα, Ταραγόνα και Ζιρόνα.

Το 2010 το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο χαρακτηρισμός «έθνος» δεν έχει «καμία νομική αξία» με αποτέλεσμα χιλιάδες Καταλανοί να διαδηλώσουν στους δρόμους κατά της απόφασης.
Από το 2012 άρχισαν να διαδηλώνουν μαζικά υπέρ της ανεξαρτησίας, ώσπου ο νέος πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ ανακοίνωσε τον Ιούνιο τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου. Παρά τις αντιδράσεις και την αστυνομική βία και είχε ως αποτέλεσμα το 90% να ταχθεί υπέρ του «ναι» στο ερώτημα: «θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;».

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Γιατί ο Χίτλερ είπε «καλύτερα να μου βγάλουν δύο δόντια παρά να μιλήσω ξανά με τον Φράνκο». Ο Ισπανός δικτάτορας ανέτρεψε τη δημοκρατία με τη στήριξη της ναζιστικής Γερμανίας και κυνήγησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ως το τέλος της ζωής του… 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here