Την ιστορία της μόδας παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY
Επανάληψη: Κυριακή 25 Μαΐου στις 19.00 στη Μηχανή του Χρόνου.
Η έρευνα αναδεικνύει πώς η ανάγκη του ανθρώπου για προστασία από το κρύο και τη ζέστη τον οδήγησε στη δημιουργία ρούχων και τελικά στη γέννηση της μόδας.
Η εκπομπή παρουσιάζει τον ρόλο που διαδραμάτισε η μόδα στις αρχαίες κοινωνίες. Το ενδυματολογικό στυλ φανέρωνε την ταυτότητα, το φύλλο, την τάξη και το επάγγελμα. Δήλωνε την κοινωνική θέση, την ισχύ ή το πολιτικό αξίωμα.

Η έρευνα αναδεικνύει πώς η ανάγκη του ανθρώπου για προστασία από το κρύο και τη ζέστη τον οδήγησε στη δημιουργία ρούχων και τελικά στη γέννηση της μόδας.
Για παράδειγμα στην Αθήνα του 5ου αιώνα, οι αγγελιαφόροι και οι ιππείς φορούσαν χλαμύδα, ένα κοντό μανδύα ως πανωφόρι, οι τεχνίτες την εξωμίδα, ένα είδος χιτώνα που άφηνε ακάλυπτο τον έναν ώμο για να έχουν ελευθερία κινήσεων και ο Περικλής περικεφαλαία, που ήταν διακριτικό του αξιώματος του στρατηγού της Αθήνας.
Η Μηχανή του Χρόνου αποκαλύπτει τα μυστικά ομορφιάς της Κλεοπάτρας, της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου, που υπήρξε πρότυπο κομψότητας και δύναμης.

Την ιστορία της μόδας παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY
Στον Μινωικό πολιτισμό, οι γυναίκες φόρεσαν για πρώτη φορά ρούχα που τόνιζαν τη γονιμότητα και τη δύναμή τους, αφήνοντας ακάλυπτο το στήθος τους. Οι Μινωίτισσες υπήρξαν η επιτομή της μόδας. Έφτιαχναν μπούκλες τα μαλλιά τους, μακιγιάρονταν, και φορούσαν φούστες με φραμπαλάδες και μοτίβα, που μέχρι σήμερα αποτελούν έμπνευση για τους σχεδιαστές μόδας.
Στην Σπάρτη ο αυστηρός στρατιωτικός τρόπος ζωής επέβαλλε λιτά μονόχρωμα ρούχα, που επιδείκνυαν τα καλογυμνασμένα σώματά τους. Οι Σπαρτιάτισσες φόρεσαν το πρώτο μίνι φόρεμα παγκοσμίως, για αυτό και τις αποκαλούσαν φαινομηρίδες.
Στο Βυζάντιο, τα μεταξωτά ιμάτια και τα χρυσοκέντητα ενδύματα των αυτοκρατόρων δεν ήταν μόνο δείγμα πολυτέλειας, αλλά και ένδειξη θεϊκής εξουσίας.
Η εκπομπή εξηγεί πώς οι Οθωμανοί αλλά και οι Φράγκοι και Ενετοί κατακτητές επηρέασαν τα ρούχα των Ελλήνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Έρευνα επεισοδίου : Τζέννη Διονυσοπούλου
Στην εκπομπή μιλούν:
Έυη Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολογίας, Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων, Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Ελένη Μάρκου, Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Στέλλα Σπαντιδάκη Πρόεδρος Κέντρου Έρευνας & Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος, Αρχαιολόγος
Άρτεμης Σκουμπουρδή, Αθηναιογράφος – Ιστορική Ερευνήτρια
Κωνσταντίνα Καλαϊντζή , Επιμελήτρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
Παναγιώτης Τουρλής, Βιβλιοθηκονόμος Ελληνικού Λογοτεχνικού & Ιστορικού Αρχείου ΜΙΕΤ
Χρήστος Ανδριόπουλος, στυλίστας – Καθηγητής ιστορίας της μόδας
Γιάννης Μαρκετάκης, make-up artist
Παναγιώτα Τσάκαλου, Καθηγήτρια σχεδίου μόδας – σχεδιάστρια
Ειδήσεις σήμερα:
- Στη δημοσιότητα λίστα με τα δώρα που έλαβαν τα μέλη της κυβέρνησης το 2024. Από χρυσή πένα μέχρι μανικετόκουμπα
- Άλιμος. Δύο χρόνια φυλάκιση στη γιαγιά του βρέφους που βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών. Ζητάω συγγνώμη» είπε στο δικαστήριο
- Ζελένσκι:«Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να μιλήσει σοβαρά». Στέλνει Ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr